USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У Луцьку відкрили таємниці підземного міста. ФОТО

19 Серпня 2012 13:50
В обласному центрі Волині продовжується цикл безкоштовних екскурсій з циклу «Екскурсоводи у відпустці». 17 серпня учасники «подорожі в часі» дізнавалися таємниці підземного Луцька.

Про це інформує «Волинська правда».

Лучанам та гостям обласного центру запропонували дізнатися про Луцьк підземний. Цікаво, що на безкоштовну екскурсію прибуло понад 100 осіб, які просто таки заполонили стару частину міста. Мабуть, їх привабила історія «на халяву». За вхід у замок Любарта не довелося платити ані дітям, ані дорослим. Екскурсоводом цього разу виступив директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський, який і розповів про розкопки на території Старого міста.

Побували учасники заходу і в церкві Іонна Богослова, що розташована у замку Любарта. Шкода, що такий натовп людей із дітьми не дозволяв нормально послухати екскурсію. Тим паче, що люди сновигали туди-сюди – одні заходили, а інші виходили. Звісно, нині від церкви залишилися тільки залишки фундаментів та фрагменти фресок та мозаїки. Храм був реконструйований у ХVІІ столітті, тож перед археологами стояла важлива місія відділити одні історичні знахідки від інших.

Церква Іоанна Богослова – перший християнський храм Луцька, перша кам’яна споруда Луцька, найдавніша споруда на території Верхнього замку, яка частково збережена.

У соборі був похований після смерті князь Любарт поряд з іншими князями. Поховання їх родин відбувалося на цвинтарі поряд з церквою. Де нині його рештки, на жаль, не відомо. Цей храм був соборним, класичного візантійського стилю. З амвону церкви виголошував свої палкі проповіді Петро Могила.

Далі Олексій Златогорський повів екскурсантів до скверу, де раніше стояв пам’ятник Паші Савельєвій. Виявляється, що на цій території у давні часи була церква святого Дмитра. У радянські часи тут велися значні розкопки, проте через те, що у 1941 році НКВДисти розстріляли у Луцькій тюрмі тисячі людей і сховали їхні тіла десь поблизу, розкопки були призупинені через ймовірність страшних знахідок.

Потім присутні підійшли до входу у луцьке підземелля під костелом Петра і Павла. Понад 100 людей одночасно потрапити всередину просто не могли. Відомий «луцький кріт» та хранитель луцьких підземель Олег Виноградов дозволяв заходити усередину групам тільки по 25 чоловік. До того ж він, чомусь, забороняє там фотографувати і уважно пильнує за цим через цікаву і хитромудру систему дзеркал. Лучани стояли біля решіток коло костелу, як у черзі за ковбасою. Дехто працював ліктями. Люди стояли щільно, так їм хотілося потрапити до луцьких підземель.

Зауважимо, що ці підземелля оповиті легендами. Дослідження тут розпочалося у 1970-х. Було виявлено понад 50 підземних приміщень, де знайдено чимало побутових речей, знарядь праці. Під костелом святих Павла і Петра виявлено і тюремний комплекс з камерою одиночкою й нижній, зимовий храм, і ціле підземне кладовище. За легендою, підземні ходи з’єднували Луцьк із навколишніми селами Шепелем, Жидичином, Оликою тощо.

Тут можна перенестися на кілька століть назад і побувати на місці справжніх в’язнів завдяки цілому тюремному комплексу підземелля. Камери вражають своїми розмірами – близько 50 квадратних сантиметрів кожна, тому людям, що бояться замкнутих приміщень, краще не експериментувати з такими «перенесеннями» в минуле. Посеред тюрми розташований колодязь, а поза її межами – склеп.

Виснажливими були тортури для в’язнів єзуїтів, які колись і збудували цей храм. Адже, вони тримали своїх в’язнів не лише у невеличких мішках, але поруч із колодязями. А пити в’язням, ймовірно, не давали, хоча вони могли увесь час чути хлюпання води.

У підземеллі також було поховання знаменитих людей того часу, які зараз повністю зруйновані: останки людей лежать звалищем, а домовини з червоної міді ще у 50-х роках були здані на металобрухт.

У підземеллі є й гробниця Магдалени Тализіної – дружини, першого коменданта Луцька, яка померла в 1795 році в 19-річному віці. Кажуть, що підземеллям іноді блукають і привиди. У часи Другої Світової війни тут переховувалися від бомбардування.

У радянські часи тут містилися сховища для зберігання овочів. А нагорі у костелі у 1980 році містився музей атеїзму.

Зауважимо, що землю із численних коридорів виніс своїми руками сам Олег Виноградов із ентузіастами. Дехто із них був школярем, а хтось – уже пенсіонером. Нині розчищено два яруси підвальних приміщень, а до деяких неможливо дістатися через воду, яка додає проблем археологам.

Кажуть, що на третьому ярусі підземель (якщо такий існує) містилася катівня із дибою та іншими знаряддями тортур. Зазначимо, що саме єзуїти були тим орденом, які були покликані боротися із єрессю.









Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
дивина Показати IP 19 Серпня 2012 15:12
"коло костелу як у черзі за ковбасою", "натовп людей із дітьми не дозволяв нормально послухати екскурсію", "люди сновигали туди-сюди"... Що це за повага до читача. І, зрештою, може трішки журналістської толерантності?
сергей Показати IP 19 Серпня 2012 15:42
. Камери вражають своїми розмірами – близько 50 квадратних сантиметрів кожна, - автор статьи видать в школе не учился,на такой площади поместится разве-что стакан с водой.
Леся Показати IP 19 Серпня 2012 21:58
Стаття правдива, але хочеться сказати паро слів на підтримку людей. Ви не задумувались над тим, що люди читають не тільки газети, але і Інтернет. І все таки цікава історія нашого міста. Мені здається, що тут не "на халяву" зіграло важливу роль. P.S. Таку саму статтю я прочитала і у Волинській правді, хто в кого списав? :)
Анонім до Леся Показати IP 20 Серпня 2012 10:38
Лесю, ніхто ні у кого не списував. На початку новини у нас зазначене посилання на "Волинську правду" :)
Вампі Показати IP 20 Серпня 2012 09:48
А до чого тут хоч і не прямий, але явний докір - "на халяву"? Запрошували людей через ЗМІ саме на безкоштовні екскурсії кожної п"ятниці, а коли люди прийшли, то "Чого приперлись на халяву"? Чи ви хотіли для показухи з п"ятьма-десятьма відвідувачами попрацювати, розтрубити це в пресі і відрапортувати про успішно проведену акцію? А стаття просто хамська по відношенню до тих людей, які прийшли на екскурсію.
Леся до Вампі Показати IP 21 Серпня 2012 21:52
Я підтримую, що стаття хамська. І для чого засмічувати інтернет посиланнями?
Лили Показати IP 23 Серпня 2012 21:07
А экскурсию на халяву и проводили. Слышно не было, экскурсовод - Олексій Златогорський - сам себе коротко рассказал кто где когда копал. Сокрушаясь попутно, что толпа все затопчет,т.к. такого количества людей тут не ходило. И отвел всех в очередь под подземелье.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus