USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку вижили деякі «тошноточні» і «чебуречні». ВІДЕО

5 Грудня 2009 08:50
Пиріжки на вулицях міста, не дивлячись ще на минулорічну заборону виконкому Луцькради, і далі продають на автостанціях та базарах
У цьому учора, 4 грудня переконався відеорепортер «ВН».
Ще 17 січня 2008 року  виконавчий комітет вирішив: «Заборонити виготовлення та торгівлю продуктами харчування (шаурмою, курами-гриль, шашликами, хот-догами, чебуреками, біляшами, пиріжками та іншими кулінарними виробами) на об’єктах дрібнороздрібної торговельної мережі (палатках, кіосках, павільйонах, автофургонах, автопричепах тощо) та розміщення таких об’єктів на території міста з 1 січня 2009 року. Виготовлення та реалізацію цих продуктів здійснювати виключно в стаціонарних закладах торгівлі».           
Як пояснив директор департаменту підприємництва Луцької міської ради Олександр Козлюк, заборона не стосується тих продуктів, які виготовляються за всіма санітарними нормами у відповідних печах, а не на місцях продажу в киплячій олії.
Проте і на базарах, і на автостанції міста Луцька будь-хто може стати свідком саме такого приготування пиріжків. Одну з таких точок «ВН» зафіксували на Луцькому автовокзалі. Її працівниця, яка не захотіла називати своє ім’я,  зазначила, що пиріжки готуються на обладнаних кухнях, а вона їх лише доготовує та продає.
Про це кажуть і представники Луцької санстанції: «Ті точки, які лишились по місту, а це зокрема Завокзальний, Центральний ринки та автостанції, продають пиріжки, які готуються у цехах, що знаходяться прямо на території. Проте ми не можемо відслідкувати, яким чином вони доготовуються. Перевірки ми планово здійснюємо 2 рази на рік», - зазначила лікар з гігієни харчування Луцької міської санітарно-епідеміологічної станції Олена Петриченко.
Проте сам факт розміщення таких точок продажу на території міста санстанція розглядає, як порушення, але таке, «яке не має миттєвого вирішення».
Складнощі з вилученням «тошноточних» з автостанцій та ринків, полягають у тому, що вони знаходяться не на комунальній землі. Надає в оренду власникам пиріжкових точок певну  господар землі.
А за чинним законодавством на зданій в оренду території влада може здійснювати перевірки лише за скаргами або за фактом порушення і то після довгої бюрократичної процедури. До відповідальності притягуються як орендодар, так і виробник пиріжків.
Проте право перевіряти точки продажу без попередження має  лише муніципальна міліція міста. Тому Олександр Козлюк пообіцяв, що на наступний день (розмова відбувалася 3 грудня) з їх участю  обов’язково проведе перевірку на території автостанції. Проте цього не відбулось: у п’ятницю у зв’язку з урочистостями до дня місцевого самоврядування у міськради був скорочений робочий день.
За санітарними нормами, якщо пиріжки готуються на олії, вона має мінятись після кожного третього смаження. Та, як зауважив Олександр Козлюк, продавці навряд це роблять, лише доливають олію. Продавщиця у свою чергу заявляє, що олію міняє майже кожен день.
А от безпосередній «директор виробництва», який представитись не побажав, розповів, що зазвичай цей термін становить 3-4 дні. «Але це, звичайно, залежить від дня тижня. На приклад, сьогодні продавець реалізувала біля 6 ящиків пиріжків, а в будні близько 2-4», - пояснив «пиріжковий бізнесмен».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Юка Показати IP 5 Грудня 2009 14:02
невже і на ті кілька "тошноточні" не може знайтися управи, щоб заборонити такий бізнес взагалі. тим паче, самі працівники санстанції не впевнені у якості пиріжків.
seal Показати IP 5 Грудня 2009 15:28
А вони й надалі будуть процвітати. Адже поки буде попит на їх продукцію, поки люди будуть добровільно травити свої організми сумнівної якості "тошнотиками", доти й будуть існувати подібні ятки. Закриють одну - з'явиться інша, закриють цю - будуть носити в сумках і пропонувати. Чи працівники санстанції і тієї самої муніципальної поліції ніколи не бачили, як на ринках з візочками їздять і продають чай, каву і різноманітні, невідомо в яких умовах приготовані обіди? Є попит - буде й пропозиція! Якщо, звісно, за цю проблему не візьмуться більш серйозно!
VSC Показати IP 5 Грудня 2009 18:59
А пожарники куда смотрят? Открытое кипящее масло, попадет на нагревательный элемент и... привет из Перми?
Гуцул Показати IP 5 Грудня 2009 22:33
VSC 5 грудня, 18:59 =======Ни какой связи нет.
OrestN Показати IP 5 Грудня 2009 22:54
я якось купляв, мені сподобались пиріжки з капустою і картоплею. але якщо люди труються - штрафувати або закрити. біля ЦУМа є така точка продажу, влада що не бачить?
Хохма Показати IP 6 Грудня 2009 14:12
Це фурнеті хочуть вижити наші пиріжки. Бо готуються вони майже таксамо і клієнтура таж!
OrestN Показати IP 6 Грудня 2009 23:06
FORNETTI -це всеукраїнська франчайзингова мережа булочних. А щодо пончиків то їх всюди в Луцьку продають і кажуть що мають дозволи на продаж. так що невідомо хто бреше.
seal Показати IP 7 Грудня 2009 08:06
to OrestN 6 грудня, 23:06. А куди ж подівались Ваші патріотичні настрої? Назва "FORNETTI" явно не українського походження! А, взагалі-то, "FORNETTI" - це не всеукраїнська мережа, а значно ширша мережа гарячої випічки, яка має свої філіали у 14 країнах Європи з головним офісом в Угорщині.
несторонній Показати IP 7 Грудня 2009 10:52
У нас усім би тільки все позакривати,гральний бізнес, кіоски позносити.. Тут ще Уряд постанову "видав" про "Правила встановлення МАФів", тепер щоб встановити МАФ на своїй, або орендованій землі необхідно рішення виконкому! А ніхто не думає, що ці "тошнотні", "однорукі бандити" забезпечують людей роботою, податкові надходження до бюджетів. А ніхто нікого не заставляє їсти "нездорову їжу" і програвати гроші..
Таня Показати IP 9 Грудня 2009 13:54
Такі кіоски потрібні, але не в такій кількості. І безперечно людина, яка платить гроші має бути впевнена у якості того пиріжка. Хоча б елементарні санітарні умови треба дотримуватися.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus