USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У зоопарку звірів голодом не моримо, - Гончаров. ФОТО

2 Квітня 2010 14:14
Щоб підтвердити або спростувати чутки про луцький зоопарк, репортер «ВН» вирішив відвідати з екскурсією звіринець, аби на власні очі пересвідчитися, що «не все так погано у нашому домі».

Наразі в зоопарку утримують 136 тварин 54 видів. На підсобному господарстві у селі Промінь поки що перебувають 8 тварин. Їх обіцяють перевезти до зоопарку до початку відкриття нового сезону у звіринці - 20 квітня.



Вартість квитка для дітей сягає 5 гривень, для дорослих – 7. Директор зоопарку Володимир Гончаров каже, що, на його думку, варто підвищити вартість вхідного квитка до 10 гривень для дорослих і 7 – для дітей. Керівник звіринця нарікає на те, що місцеві підприємці мало уваги приділяють зоопарку.

«У Київському зоопарку, приміром, певні види тварин закріплені за підприємствами і установами, які їм допомагають. Наш бізнес «не дійшов» до меценатства», - сказав Володимир Гончаров. Серед благодійників він згадує лишень підприємця, котрий пожертвував зоопарку плитку, якою виклали доріжки поміж клітками.



Годують копитних тварин тричі вдень, а хижаків – двічі на день. В раціоні звірів – зернові, сіно, капуста, морква, хліб. У всіх клітках є сіль. Найбільше нею полюбляти ласувати копитні.



Показали репортеру «ВН» і запаси м’яса, ковбас у спеціально збудованому холодильнику. За словами Гончарова, запасів кормів зоопарку вистачить до 20 травня. А ось сіном запаслися на три роки наперед. Зокрема, для тварин купують хліб на луцькому хлібозаводі по 1,7 гривні за буханку.



Серед нинішніх планів директора зоопарку – облаштування ведмежого містечка. Адже зараз клишоногі перебувають у невідповідних умовах. У природі в кожного ведмедя є власна барлога. А самець у зоопарку зимував у басейні. Тому що барліг зайняла ведмедиця Маша із трьома маленькими ведмежатами. Вони уже вилазять грітися на сонечку із оселі, щоправда ще дуже рідко. Їм поки що не придумали імен. Гончаров планує збудувати для них «літню резиденцію» із відкритим майданчиком для ігор, навісом від дощу і барлогами.



Також у цьому році позаду ведмежого містечка спорудять ветеринарну клініку. До речі, зоопарк запрошує молодих ветеринарів на практику, щоб «придивитися». Адже у клініці для хорошого спеціаліста є вакантна посада.



Цього року в зоопарку діятимуть за принципом «кожній тварі – по парі». Трьох маленьких ведмежат планують обміняти на пари для копитних тварин, приміром, верблюда. «Можна було тримати і рись, і тигра. Проте їх треба чимось годувати. Якщо лев споживає за день 12 кілограмів м’яса, то тигр з’їдає близько 20 кіло», - сказав Володимир Гончаров.



Радіє директор із того, що в зоопарку часто народжуються тварини, що рідко розмножуються в неволі - чорні лебеді, дикобрази та інші. Він розповів, що левиця Даша знову вагітна. У серпні працівники звіринця знову очікують на поповнення. А й справді, - у клітці лев тримається подалі від левиці.



Зоопарк все-таки очікує отримати транш від Євросоюзу. ЄС виділить кошти зоопарку у польському місті Замость, якщо той поділиться із луцьким зоопарком. Звіринець може отримати 500 тисяч євро.

Якщо луцькому звіринцю надати офіційний статус справжнього зоопарку, то він може отримати фінансування не лише із міської казни, але й від держави. Проте наразі територія зоопарку становить 4,3 гектари. А для того, щоб йому присвоїли новий статус, потрібно не менше 10 гектарів. Приміром, сусідній Рівненький зоопарк, площею 46 гектарів, отримує 1,5 мільйона гривень із державного бюджету.



Чутки, котрі блукають Інтернетом Володимир Гончаров намагається спростувати. Каже, що навіть знає, із якого джерела поширюється така інформація.

«Це наш колишній працівник, який не справлявся із своїми професійними обов’язками. Було прийнято рішення його звільнити. Це на його совісті», - сказав керівник звіринця.

Проте додає, що «не спійманий – не злодій». Він спростував вчорашню інформацію про те, що у зоопарку від недогляду померла косуля. Репортер «ВН» пересвідчився - тварина таки жива і здорова.



Схожі заяви керівник підприємства називає «плямою не лише на керівництві звіринця, а й на всьому колективі». І додає, що деякі із працівників пропрацювали у зоопарку понад 30 років і трудяться досі.



Гончаров додав, що лисиці, які померли у березні в зоопарку, ймовірно загинули не від хвороби, а від ймовірного отруєння. Мовляв, за день-два зявляться результати досліджень м’яса, яким харчувалися лисиці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Оленяточко Показати IP 2 Квітня 2010 14:59
Цікаво-цікаво,чи багато в Гончарова таких працівників було? ;)
нео Показати IP 5 Квітня 2010 12:25
ну й "специ" працюють у зоопарку-лише на один погляд визначають вагітна левиця чи ні,і вже тим більше не знають,що буде з сіном за три роки,його просто можуть попсувати миші!але чекаємо серпня...
спец Показати IP 5 Квітня 2010 19:09
І, до речі, невеличка косуля, яка стояла біля входу в госпдвір, мертва. А це брехло ще щось спростовує...
ВІП - автору Показати IP 9 Квітня 2010 11:29
"Він спростував вчорашню інформацію про те, що у зоопарку від недогляду померла косуля. Репортер «ВН» пересвідчився - тварина таки жива і здорова".Наступного разу, йдучи на спростування інформації на замовлення, подивися в Неті, як виглядає тварина. Косуля - померла, а на фото - олениця. Пересвідчилися... І взагалі: спростовувати достовірні повідомлення, коли реально гинуть тварини, - то ваша позиція чи, точніше, т.зв. співпраця ВН з владою?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus