USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як у Луцьк приїжджали монархи Європи

10 Травня 2014 13:38
У Луцьку презентували книгу Віктора Гребенюка «Європа. Луцьк.1429-й». Захід відбувся у рамках відкриття туристичного сезону в обласному центрі сьогодні, 10 травня. Книга, яку презентували сьогодні – поема про перший з’їзд європейських монархів, який відбувся у Луцьку 1429 року. До слова, цього річ у місті відзначатимуть 585 річницю цього з’їзду.

Тоді, в 15 столітті, низка керівників європейських держав зібралися, аби вирішити чимало стратегічних питань для своїх країн. Зокрема, вони мали домовитися створити спільну стратегію боротьби з мусульманською загрозою. Господарем був князь литовський Вітовт. Високоповажні гості, які прибули – король Королівства Польського Владислав ІІ Ягайло, король римський, чеський та угорський Сигізмунд, король данський і шведський Ерік VІІ, посланець Папи Римського , князь Московського князівства Василь ІІ Темний, представники Тевтонського та Інфляндського орденів.



Про події тих далеких днів і описується в поемі волинського письменника Віктора Гребенюка. Автор сподівається, що йому вдалося відтворити атмосферу тих часів. Віктор Гребенюк зізнався, що мова твору не притаманна його творчості – вона значно доступніша для широкого загалу, якщо порівняти його попередню творчість.



Перший з’їзд європейських монархів у Луцьку

Сам автор книги розповів, що називати з’їзд першою підвалиною до створення євроспільноти не варто. Одна це перша спроба дипломатичних переговорів. Проте мало українців, зокрема й лучан, знають про цей захід. Тим більше ніхто не писав художнього сюжетного твору на цю тему.

Під час цього заходу була запланована зміна титулу князя на короля для князя Литовського Вітовта. На з’їзд приїхали близько 15 тисяч осіб з оточення польсько-литовських правителів. Саме тоді Луцьк став ще одним центром на карті Європи.

Однак зустріч завершилася практично нічим. Тоді не вдалося створити християнську коаліцію, а за 24 роки по тому Османська імперія захопила Візантію.

Розвиток інфраструктури навколишніх населених пунктів

Тоді збудували багато житла в околишніх селах Красному, Жидичині, Гнідаві, Прилуцькому, адже 3-тисячний Луцьк не міг вмістити 15 тисяч гостей. Провіант теж був чималий: 700 діжок меду, окрім вина, пива, 700 волів, 1400 баранів, по 100 лосів. З’їзд тривав 7 тижнів. На з’їзді були й розваги: бали і турніри.

Напередодні написання книги автору довелося перечитати не один літопис і не одну наукову працю. Довелося дізнатися, якими були типові імена лучан та можливих гостів міста того часу.



Рецензентом книги став Петро Троневич – відомий волинський краєзнавець

«В історичній літературі давно утвердилася думка, що час Князівства Литовського – «золотий вік» для українців. Проте, це відбулося після Вітовта, в часи правління князя Свидригайла, коли Волинське князівство увійшло до складу князівства Литовського і отримало власну конституцію. А Вітовт і Ягайло ліквідували державність Волині, забравши владу в нащадка Любарта Федора, який боровся 8 років за самостійність своєї батьківщини», – розповідає Петро Троневич.

Князь Вітовт тримав Волинь в залізних оковах строгої диктатури. За правління Любарта в правлячій верхівці були всі русини, однак за часи князя Вітовта русинів не було. У історичних документах про з’їзд монархів не йдеться про волинян. А в цій книзі, каже Петро Троневич, вони є. Цей з’їзд європейських монархів написаний з точки зору українця.

Через 2 роки після з’їзду монархів розпочалася Луцька війна. До слова, під час Луцької війни, каже Петро Троневич, на місці Свято-Троїцького собору стояв намет короля Ягайла. Спершу там був католицький собор, згодом він став Свято-Троїцьким. А про події того з’їзду монархів свідчать і археологічні знахідки – нещодавно біля села Рованці «чорні археологи» знайшли гроші, які були в обігу Праги тих часів. Очевидно, хтось після гарного бенкету загубив гаманець на волинській землі.



На останній сторінці книги – електронна адреса автора. Віктор Гребенюк просить читачів надіслати відгук на книгу.

Захід завершився автограф-сесією з автором.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
п Показати IP 10 Травня 2014 22:11
«Європа. Луцьк.1429-й» - вот с тех пор, вы и занимаетесь эуросепаратизмом.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus