USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Макулатура у Луцьку отримує «друге життя»

3 Лютого 2015 16:45
Що відбувається із макулатурою та іншою вторинною сировиною, пояснювали учням луцьких шкіл.

З роботою підприємств зі збору, заготівлі та переробки вторсировини - Луцької картонно-паперової фабрики та ТзОВ «Вторма Луцьк» кращі активісти-екологи серед учнів луцьких шкіл знайомилися сьогодні, 3 лютого.

Екскурсію Луцькою картонно-паперовою фабрикою розпочали із величезного приміщення складу, що поділений на окремі секції: макулатуру тут сортують відповідно до трьох марок – А (найвищої якості), Б (середньої якості) та В (найгіршої якості). Для переробки підприємство використовує макулатуру марки Б. у приміщенні можна було побачити вже перероблені гофровані коробки. Під час прийому макулатури її якість перевіряє відділ технічного контролю (вологість повинна бути не більше 15%, і засміченість - не більше 5%). Макулатура, що не відповідає вимогам, відсортовується в брак. Постачають макулатуру для підприємства з Польщі, Угорщини та інших країн.



Звертаючись до юних лучан, інженер-технолог Тетяна Микитюк закликала їх сортувати макулатуру. Після цього учням луцьких шкіл продемонстрували, яким чином у цехах ЛКПФ відбувається переробка макулатури та виготовлення картону, який використовується для виробництва підручників. У лабораторії школярам показали види паперу, що виробляє підприємство – папір для гофрованого картону та фарбовані види паперу.



Продемонстрували юним лучанам і котельню, у якій встановлені чотирнадцятитонні котли німецького виробництва, які дозволяють економити газ. Раніше фабрику забезпечувала котельня старого зразка, яка працювала на мазуті та була розташована в іншій частині території. Наразі на підприємстві побудували нову автоматичну котельню ближче до фабрики, єдину подібного типу у Луцьку, зі значно економнішим обладнанням.



Учениці школи №9 Іра та Юля розповіли, що збирають макулатуру, адже розуміють, що це потрібно для того, аби не забруднювалося навколишнє середовище. Під час екскурсії підприємством вони дізналися про те, що макулатуру переробляють для того, щоб отримати картон для обкладинок книжок.



Зі слів педагога-організатора школи №9 Тетяни Ходаковської, школярі активно долучаються до акцій зі збору макулатури, - як учні початкових класів, так і старші школярі. Протягом минулого року здали 36 тонн макулатури, що, з її слів, є хорошим результатом. Так, вже декілька років поспіль навчальний заклад є лідером серед луцьких шкіл за збором цієї вторинної сировини. Над формуванням нового екологічного мислення в учнів працює колектив учителів, тож збір макулатури є систематичним.



Як розповів після завершення екскурсії підприємством секретар Луцької міськради Сергій Григоренко, з метою виховання екологічної культури серед дітей у трьох кращих школах Луцька за обсягом збору макулатури (№ 4, 9 та 22) цьогоріч облаштують майданчики для збору різних видів сміття. На бетонованій основі встановлять окремі контейнери для збору макулатури і паперу, батарейок та ПЕТ-пляшок. Макулатуру забиратиме на переробку ЛКПФ, пластикові пляшки вивозитиме підприємство «Вторма Луцьк», а батарейки забиратимуть підприємці зі Львова, бо поки що у Луцьку немає переробників батарейок. Таким чином намагатимуться виховувати екологічну культури, очищувати місто та давати роботу луцьким підприємствам. Контейнери обіцяють встановити вже протягом березня-квітня. Якщо ініціатива виявиться вдалою, наступного року планують, у разі наявності коштів у міському бюджеті, встановити такі контейнери в усіх школах та садочках міста. В середньому, найкращі серед шкіл збирають до 36 тонн макулатури за рік, тож типові майданчики для збору сміття в усіх школах міста дозволять зібрати сотні тонн вторсировини.

Директор ЛКПФ Олександр Шараєв розповів, що вже протягом двох років на підприємство намагалися запросити учнів та студентів, аби показати їм, що у Луцьку діє одна з найбільших картонних фабрик країни, яка виробляє картон для виготовлення усіх навчальних посібників. З його слів, підприємство отримує до 200 тонн макулатури щодоби, привозячи її навіть з Албанії, Білорусі, Сербії, Македонії та Молдови. Він зауважив, що хотів би, щоб Луцьк був чистим містом, та закликав школярів активно здавати макулатуру.



Наступним пунктом екскурсії стало ТзОВ «Вторма Луцьк», що заготовляє різноманітні види вторинної сировини. Директор підприємства Ігор Ціж розповів, що «Вторма Луцьк» займається заготівлею вторсировини для забезпечення ЛКПФ та інших комбінатів України, що переробляють вторинну сировину на продукцію. Він наголосив, що для молоді важливо знати, як потрібно чинити з побутовими відходами та сортувати їх. На території приймального пункту підприємства юним лучанам продемонстрували, яким чином приймають та сортують плівку, макулатуру, ПЕТ-пляшки та іншу сировину з підприємств, установ, магазинів та шкіл. Так, директор повідомив, що плівку, яка забруднює місто, використовують для виготовлення шиферу та інших товарів, тож це – цінна вторсировина. Показуючи посортовану в тюки плівку, він зауважив, що її отримали протягом декількох днів.



Приймає підприємство і макулатуру, зокрема, з навчальних закладів. Серед купи макулатури Сергій Григоренко зауважив словник російської мови, який, з його слів, викидають у макулатуру свідомі українці, які вчитимуть українську та англійську мови.



Насамкінець, розповідаючи про заготівлю ПЕТ-пляшок, Ігор Ціж наголосив, що потрібно обов’язково відкрутити кришечку та стати на порожню пляшку ногами. Лише в такому вигляді потрібно збирати та здавати цей різновид вторинної сировини (отримавши пляшки, які викидають у сміттєві контейнери, працівникам підприємства доводиться витрачати час для того, щоб знімати кришечки, які сортують в окремі тюки). Він зауважив, що вартість такої сировини доволі висока.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Лучани Показати IP 3 Лютого 2015 17:39
Гарна ідея для наслідування дітками інших шкіл нашого міста задля збереження навколишнього середовища.
)) Показати IP 3 Лютого 2015 17:41
і яхочу на екскурсію..цікаво так..
У-ух! Показати IP 3 Лютого 2015 20:51
При Радянській Владі ПІРНЕРИ та КОМСОМОЛЬЦІ збирали макулатуру та металобрухт ці починання були охаяні активістами того часу...але ГАРНЕ діло завжди відродиться.
КРЗ Показати IP 4 Лютого 2015 09:22
А Ігор Ціж все життя в смітті копається, як жук в навозі. Підполковник, вояка, але без сміття не може. Некрофіл. Скопідом і плюшкін в одному флаконі.
Лучанка до КРЗ Показати IP 4 Лютого 2015 09:39
КРЗ якщо ти збоченець, то піди полікуйся

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus