USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

20 років тому вийшла у світ «Народна трибуна»

30 Серпня 2010 17:44
30 серпня 1990 року вийшов у Луцьку перший номер газети «Народна трибуна».

Тижневик, згідно зі статутом, був виданням Луцької міської ради народних депутатів, - пише «Волинська правда».

У першому номері «Народної трибуни» – і тематична сторінка «Масові вбивства у Луцьку», про розстріл в’язнів радянськими карателями 23 серпня, і «Парткоми за прохідною» - про референдум на Луцькому автомобільному заводі, де компартійній структурі вказали на двері, і «Повернення Христа», обіцянка заступника начальника обласного управління освіти Олексія Козака схвально ставитися до працівників тих навчальних закладів, де будуть підняти національні синьо-жовті прапори.
Зрозуміло, яку реакцію в представників радянського владного режиму викликала поява на світ згадуваної газети - друге число заборонили.
Зате першу річницю «Народної трибуни» було відзначено на велелюдному Театральному майдані після краху ГКЧП. Тоді співали і Тризубий Стас, і Левко Бондар, а перше число газети, що стало вже раритетом, розіграли в лотерею.

Редагував «Народну трибуну» Іван Корсак. У виданні працювали Богдан Берекета, Надія Гуменюк, Олексій Шумик, Михайло Світліковський, Микола Панасюк (перші тижні), Марк Клейнерман, Клава Корецька, згодом – Леонід Осауленко, Андрій Криштальський, на громадських засадах – Роман Стрілка, Петро Кралюк, Василь Бубенщиков.
Певний час газета «Народна трибуна» виходила двічі на тиждень. Востаннє під цією назвою вийшла у світ у лютому 1996 року. Редактором був уже Олег Потурай, який замінив Івана Корсака після його звільнення восени 1995 року.
Відтак, кардинально змінивши концепцію газети, зареєстровано у грудні 1995 року «Луцький замок», керівниками редакційних колективів якої були відповідно Олег Потурай, Олексій Шумик, який керував газетою найтриваліший період - з весни 1997 до осені 2002-го, Феодосій Мандзюк, зараз – Віктор Трофимчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
старий пердун Показати IP 31 Серпня 2010 09:35
А що ж ви про Вербича забули? Найцікавіші статті, до речі, були...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus