USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Jazz Bez»: у Луцьку джазуватимуть музиканти з різних континентів

7 Грудня 2017 16:10
Музика вільних людей без кордонів та обмежень: музиканти з Австралії, Люксембургу, Польщі та України джазуватимуть на луцькій сцені під час міжнародного фестивалю «Jazz Bez», який охопив 16 міст України та Польщі.

Про особливості цьогорічного фестивалю говорили під час прес-конференції за участю організаторів заходу - консула Республіки Польща у Луцьку Кшиштофа Савіцкі та голови правління громадської організації «Принцип» Віктора Грисюка 7 грудня.

Як розповів Кшиштоф Савіцкі, 18 років тому він розпочав працювати у консульстві у Львові. У той час його друг був директором центру культури у Перемишлі, що у Польщі. В цьому місті відбувався фестиваль «Mikołajki Jazzowe», на який їздили українці. Тож дипломат вирішив організувати джазовий фестиваль, що відбувався б і в Перемишлі, і у Львові. Назву «Jazz Bez» він вигадав сам: на той час був маніфест про те, що це музика без кордонів, рамок, обмежень, тож скрізь вживалося слово «без». Кшиштоф Савіцкі повідомив, що його «дітищу» виповнилося вже 17 років, та додав, під час цьогорічного фестивалю, як завжди, буде гарна музика.

Своєю чергою, Віктор Грисюк зауважив, що музичне дійство цього року відбувається у 16 містах Польщі та України, а Луцьк вдесяте долучається як одна з гілок фестивалю. Відбуватиметься захід у Луцьку вже традиційно в залі театру ляльок 8-10 грудня. Зі слів Віктора Грисюка, усі музиканти, які виступали тут у попередні роки, казали, що у залі чудова атмосфера та акустика.

Крім того, організатор зауважив, що цьогоріч кожного фестивального дня буде щось особливе та оригінальне, що відображуватиме сучасні тенденції розвитку джазу. Так, перший день музичного дійства у Луцьку відкриватиме місцевий гурт, новий дует відомих волинських музикантів Олександра Богдана та Василя Біщука «BB Jazz». Після них зіграють патріархи українського джазу, що виступають вже понад два десятиліття, «DzygaJazzQuartet». Закриватиме фестивальний день у п’ятницю «нереально космічне тріо» з Австралії «The Necks», яке зіграє лише три концерти – у Києві, Львові та Луцьку. Цей гурт оглядач видання «The New York Times» називав найкращим тріо світу.

Наступного дня, 9 грудня, виступить молодий колектив з Києва «Safety-Trio», який виконує авторську музику. Після нього зіграє Michał Martyniuk Trio feat. Jakub Skowronski з Польщі, та переможці цьогорічного культового джаз-фестивалю «Jazz Nad Odrą» «Adam Jarzmik Quintet».

У третій день заходу, 10 грудня, першими на сцену вийдуть музиканти луцького колективу «Резус-блюз», зіграють також гості з Люксембургу «Dock In Absolute», що поєднують звуки класичної музики з джазом. З колективом «Zamiratchi» гратиме одна з найкращих польських скрипальок Агата Затірська.

Організатори наголошують, що фестиваль не носить комерційного характеру, тож ціна квитків символічна. Під час заходу традиційно відбуватиметься збір коштів із залученням волонтерів. На благодійність планують спрямувати також частину коштів, отриманих від продажу квитків.

Віктор Грисюк зауважив, що «Jazz Bez» став світовим брендом, а оскільки світ джазу тісний, то музиканти, спілкуючись між собою, популяризують Луцьк. Культурна місія організаторів фестивалю полягає також в промоції міста – наприклад, промоцією Луцька є згадка про виступ у нашому місті на сайтах світових зірок джазу.

Оскільки джаз – це музика вільних людей, музиканти часто самі вирішують, що гратимуть, відчуваючи атмосферу залу. До прикладу, були випадки, коли замість запланованих 40 хвилин грали півтори години, тому що джазменам це «було в кайф». Це підтверджує особливу, сімейну, клубну атмосферу театру ляльок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus