USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Чого може навчитися Україна з історії середньовічного Луцька

22 Травня 2014 12:27
Відповіді на питання, які зараз цікавлять Україну, порадили шукати в історії старого багатонаціонального Луцька під час конференції «Любартівські читання».

Відкриття десятої наукової конференції «Любартівські читання» відбулося 22 травня у Луцьку.

Директор Державного історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецький зазначив, що гарним знаком є те, що конференція розпочинається у день Святого Миколая, патрона міста. Ювілейна, десята конференція присвячена 585-ій річниці з’їзду європейських монархів у Луцьку.

Зі слів Павла Рудецького, щороку збільшується кількість учасників конференції. Так серед авторів збірника матеріалів цієї конференції – понад 30 науковців, серед яких 20 кандидатів наук та 2 доктори наук. Нові цікаві сторінки історії Волині відкриватимуть науковці з різних регіонів України. До Луцька приїхали дослідники з Києва, Львова, Острога, Дубно та Нетішина. Матеріали присвячені вивченню старої частини міста Луцька, а також Волині.

Планувалося організувати міжнародний круглий стіл науковців, які займаються періодом Литовської держави. Запросити фахівців з України, Росії, Литви, Польщі. На жаль, через ситуацію в Україні, цей захід скасували. Втім, він висловив сподівання, що у майбутньому такий круглий стіл, як і інші скасовані заходи, які вже стали брендом Луцька (Ніч у Луцькому замку, Поліське літо з фольклором), усе ж відбудуться.



Начальник управління культури Волинської облдержадміністрації Валерій Дмитрук розповів, що конференція цікава та незвичайна, тому що вивчає історію давнього Луцька, унікального міста.

«На мою думку, саме в історії Середньовіччя, зокрема в історії Луцька, можна шукати відповіді на питання, які сьогодні хвилюють Україну. Адже в Середньовіччі Луцьк був багатонаціональним, тут спільно жили поляки та українці, вірмени та євреї, німці та росіяни. Коли було потрібно, вони гуртувалися і відбивали навали усяких зайд і загарбників», - зазначив Валерій Дмитрук.



Перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук зазначив, що зараз складний час для держави, але складнощі були завжди. З його слів, незалежно від того, яка ситуація в державі, дуже багато речей робиться завдяки ентузіастам, які не уявляють свого життя без реалізації себе і донесення історії до пересічного громадянина. Він нагадав, що, якщо людина не знає свого минулого, у неї немає майбутнього, так і в держави майбутнього не буде без знання історії.

«Те, що ми відзначаємо 585-ту річницю з’їзду європейських монархів, переплітається з подіями, які відбувалися в Україні і причиною яких стала саме Європа. Тут збиралися монархи, які визначали роль Європи у світовому розвитку, а сьогодні український народ так само не бачить себе без Європи», - звернувся до учасників конференції Святослав Кравчук.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus