USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 42.65 42.95
  • PLN 9.76 9.94

Дарунок лучанам до дня Святого Миколая – моновистава театру «Вперше»

19 Грудня 2016 16:58
Напередодні дня святого Миколая аматорський театр «Вперше» презентував лучанам чудовий подарунок – у читальній залі Бібліотеки-філії №10 знову зібралися глядачі на перегляд моновистави за книгою сучасної української письменниці Дзвінки Матіяш «Марта з вулиці святого Миколая» у режисерському трактуванні Наталії Максимчук.

Повість Дзвінки Матіяш – це дуже емоційна історія дорослішання 13-річної дівчинки, її мрію стати художницею, спостереження за оточуючими людьми – батьками, сусідами, однолітками, її надчутливі реакції на навколишній світ у його красі і недосконалості.
Дія п’єси охоплює цілий рік з життя родини героїні, який був дуже насичений сумними і радісними подіями. Марта інколи по-дитячому, інколи по-дорослому роздумує про те, звідки береться натхнення, бачить, як на її очах народжується «доросле» кохання, сама відчуває прихильність і ревнощі, вчиться пробачати і розуміти, намагається розібратися зі своїми почуттями.

«Я малюю навіть тоді, коли не хочу малювати!», – щиро дивується Марта, виплескуючи емоції у своїх малюнках.

Вона відчуває війну своєю душею і роздумує про те, звідки беруться ангели: «Цікаво, де тепер ті хлопці – ангели? Ті, які стали ангелами на Інститутській і на війні? Літають над нашим містом?.. Я би також хотіла літати. Тільки не знаю, чи хочу ставати ангелом. Якщо для цього треба вмирати – то ні». Люди, які оточують Марту, навчають її головному – любити.
Надзвичайно проникливе виконання складної емоційно, насиченої ролі Марти втілила Дарина Кухарук – талановита 15-річна луцька школярка. За її грою, перевтіленнями у інших персонажів – дорослих і підлітків глядачі спостерігали, затамувавши подих, інколи не стримуючи сльози. Вітали юну акторку родина, друзі, глядачі. Працівники бібліотеки подарували Дарині персонального смачного Миколая!
Божу іскру та потенціал юної акторки зуміла розгледіти режисерка аматорського театру «Вперше» Наталія Максимчук і довірила виконання багатопланової ролі у моновиставі дівчинці-підлітку. І глядач повірив молодій акторці!
Розмовляємо з Наталкою Максимчук, Дариною Кухарук та Надією Чміль.

Як здійснювався задум постановки цієї моновистави від вибору твору, продумування інтерпретації, вибору акторки до її презентації?

Наталія Максимчук:Ідея виникла після моєї поїздки на Львівський форум видавців. Там я зустріла свою київську коліжанку,яка й познайомила мене з Дзвінкою Матіяш,котра привезла на форум свою книжку «Марта з вулиці Святого Миколая». Коли я прочитала її, то

зрозуміла,що то має бути саме моновистава…і жодних інших варіантів. Моновистава – це найскладніший жанр в театральному мистецтві. Не кожен актор професійного театру ризикне взятися за цю невдячну справу. Як і режисер. Тому і в нас складнощі були теж, адже ми замахнулися на це, будучи аматорами. Тому вистава зривалася через те, що попередні дві дівчинки просто не витримали репетицій. Актрису ми шукали рік. Та бог послав нам Дарину. І справа пішла…

Дарино, як тобі працювалося над моновиставою? Що видалося найважчим? Адже довелося не лише вивчити такий великий текст напамять, а й «прожити» його!

Дарина Кухарук: Над будь-якою виставою потрібно важко працювати, а над моновиставою – в багато разів більше, тим більше, що це була моя перша вистава в театрі, адже за цю справу бояться братися навіть професійні актори. Я навіть трохи злякалась, як побачила, скільки потрібно буде вчити. До того я ніколи не вчила стільки тексту напам’ять. Спочатку я розписувала по сторінках, скільки буду вчити в день, але рідко дотримувалася цього. А потім все якось так пішло під час репетицій! Текст сам швидко запам’ятовувався.

Чи відчуваєш ти емоційну близькість з Мартою, своєю героїнею? Чи ви все таки різні дівчата?

Не можу сказати, що дуже схожі, але були такі моменти, коли я промовляла монолог і згадувала себе. Коли на перших репетиціях я тільки починала вивчати Марту, «занурюватися» в неї, передавати її емоції, характер, то в мене якось це легко виходило. А коли виходить, то хочеться працювати більше і більше. На репетиції я не просто йшла, а бігла (сміється). А Марта сама по собі важка дівчинка, така емоційна, з характером. І щоб її відтворити правильно, щоб люди повірили, потрібно було багато репетицій. Іноді я бачила Наталію Євгенівну частіше, ніж маму.
Моновистава концентрує увагу на грі одного актора у інтерпретації конкретного режисера. А насправді, це робота цілого колективу людей…

Так, звичайно. Чудове художнє оформлення вистави зробили Ксенія Вдячна і Марія Оліферук, звукооператор – Анатолій Гніздюк. Особливі наші теплі слова – Надії Чміль та Аллі Фень, працівникам бібліотеки №10, без чуйності та уваги яких нічого б цього не сталося.

Ваш аматорський театр «Вперше» співпрацює з бібліотекою, проводить і репетиції, і вистави. Як почалася ваша співпраця?

Наталія Максимчук:

Це спонтанна історія. Протягом 20 років я була читачкою бібліотеки №10. Коли вступила до університету на режисера драматичного театру, потрібно було готуватися до сесії. Прийшла за матеріалом для дипломної на спеціаліста, і за збігом обставин якраз сюди надійшли мої видані книжки драматичних творів «Сон» і «Коли ангели не сплять». Оскільки я була читачкою бібліотеки, її працівники мене знали та запросили до журі конкурсу читців Лесі Українки. От все і почалося… З часом виникла ідея поставити одну з моїх п’єс. Тоді ми ставили комедію «Дует для баяна з самотністю» з професійними акторами нашого Волинського драматичного театру. І, як кажуть, понесло! А назву взяли вже на той час існуючого в бібліотеці клубу літературних презентацій «Вперше».

Надія Чміль: Бібліотека об’єднала навколо себе молодих творчих людей, які люблять літературу, театр, живопис. Актори театру «Вперше» не перестають дивувати своїми п’єсами та творчими мініатюрами. Сьогодні вони зробили прекрасний подарунок любові і добра усім лучанам – такою є моновистава «Марта з вулиці святого Миколая». До нас приходять постійні шанувальники, кожного разу їх стає більше і більше. Майже щотижня у нас відбуваються презентації новинок літератури, виставки живопису, майстер-класи на різні теми. Часто дуже презентації поєднують у собі різні жанри мистецтва. Наприклад, ми поєднали виставку живопису з театралізованим дійством, читанням поезії. Кожна людина може показати свій талант, долучитися до втілення мистецького проекту. А декому важливо змістовно провести своє дозвілля у теплій творчій атмосфері. Ми раді усім і запрошуємо вас до нашої бібліотеки!
Марія ПИЛИПЧУК

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Штормик Показати IP 19 Грудня 2016 22:13
Вистава була чудовою!
лучанка Показати IP 19 Грудня 2016 23:18
і книжка цікава, і вистава чудова. Дівчинка справилася з такою відповідальною роллю. Молодець, Даринко! Вітання режисерові - сміливій Наталії Євгенівні!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus