USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

День народження від трьох володарів слова – у Луцьку

19 Вересня 2015 23:58
Троє володарів слова - Дмитро Лазуткін, Юрій Матевощук та Іван Байдак презентували свої книги у рамках святкування п’ятої річниці Культурного об’єднання «100 Вт».

День народження Культурного об’єднання «100 Вт» святкували у галереї «Арт-кафедра», що в розважальному комплексі «Адреналін-сіті» сьогодні, 19 вересня.

Традиційно перед початком заходу хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих на Майдані та в зоні проведення АТО.

Як зауважив голова КО «100 Вт» Володимир Столярчук, існують дві війни – фізична, на якій українці зараз відстоюють свободу та незалежність, та війна, що відбувається у мізках людей. Він наголосив, що на мирній території варто боротися із пропагандою, яку намагаються вбити у наші голови.



У рамках вечора презентували чотири книги від трьох авторів. Першим виступив тернополянин Юрій Матевощук, який представив «Провінційний роман» Корнеля Філіповича у власному перекладі з польської та поетичну збірку «Метрополь». «Провінційний роман» вийшов друком до форуму видавців. Юрій Матевощук зізнався, що випадково натрапив на книги Корнеля Філіповича, оглядаючи приватну бібліотеку в гостях у друзів. Виявилося, що цей польський прозаїк, поет та драматург народився у 1913 році в Тернополі. Це зацікавило поета, тож він почав вивчати творчість класика польської літератури та перекладати «Провінційний роман» й останню поетичну збірку Корнеля Філіповича. У романі йдеться про поета з Варшави, який приїхав у провінційне містечко на поетичний вечір, де зустрічає поціновувачу поезії Ельзу, з якою у них виник роман. Зі слів перекладача, автор вміє писати короткими реченнями, його роман нагадує кімнату, де усе розташоване точно на своєму місці та має чимало яскравих образів персонажів.

Окрім перекладеного твору, Юрій Матевощук читав вірші зі збірки «Метрополь», поезія яка торкається як тем кохання, так і соціальних проблем. Один із віршів автор присвятив своєму другові дитинства, який зараз служить на сході України.



Літературну естафету перейняв Іван Байдак із книгою «Full package». Видання він назвав «антикризовим», адже під однією обкладинкою об’єднані роман «особисто Я особисто Тобі», книга оповідань «Рольові ігри» та новели письменника, які не ввійшли до «Рольових ігор».Автор зізнався, що нещодавно почав писати вірші та планує у травні наступного року видати збірку верлібрів. Попри те, що проза письменника є психологічною та інтелектуальною літературою, непростою для сприйняття, його вірші - ліричні. Луцькій публіці він презентував і ще не опубліковані твори.



Останнім цього вечора виступав «секс-символ української поезії» Дмитро Лазуткін. Володимир Столярчук розповів, що два роки тому, коли він майже зневірився в організації літературних заходів та хотів припинити діяльність, усе змінив візит Дмитра Лазуткіна у Луцьк з книгою «Добрі пісні про поганих дівчат». Тоді волинські дівчата засипали столичного автора питаннями на інтимну тему, тож голова КО «100 Вт» зрозумів, що потрібно привозити у Луцьк живих авторів, показуючи, що наживо вони сприймаються краще.

Дмитро Лазуткін, який презентував «Червону книгу», зізнався, що не пише прозу, тому що саме поезію вважає високим жанром. Один із розділів найсвіжішої книги містить доволі сумні тексти, які, зі слів автора, навіяні його поїздками з волонтерською метою у зону АТО. Незважаючи на те, що Дмитро Лазуткін не любить віршів про війну, декілька таких поезій у його доробку з’явилося:

За законами математики –

Мінус доля на мінус час…

Небо ридма ридає, солдатики,

Небо ридма ридає по вас.

По розмоклій траві розкидано,

Збиті сонця, немов бурштин.

Нині небо ридає ридма,

Диким полем гірчить полин.

Батьківщина або територія…

Кожен сам обирає шлях.

Запікається кров’ю історія,

Мов у дерево входить цвях.

Вірш «Реквієм на дощі» був написаний після того, як збили літак з 49 українськими військовими. Інша поезія розповідає про міського божевільного з одного із міст на сході, який грає козацькі марші на скрипці під пам’ятником Леніну та не боїться ходити серед руїн та обстрілів.

На завершення виступу лунали веселіші вірші, наприклад, побудований на реальних подіях «Тріатлон», у якому йдеться про спробу підготувати команду з тріатлону з боксерів.



Після завершення літературного вечора відвідувачі мали змогу придбати презентовані книги з автографами авторів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus