USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

До Луцька приїхали українці, депортовані 70 років тому

28 Вересня 2014 13:36
«У народу можна забрати його землю, але його серце не забереш». Так, холмщаки, яких 70 років тому примусово депортували з рідної землі, зібралися на Пам’ятну академію в Палаці культури Луцька.

Захід відбувся з нагоди 70-ї роковини початку депортації українців з їх етнічних земель Холмщини і Підляшшя.

«Мені було 6 років, як нашу сім’ю депортували, це був 1944-й рій. Це були важкі роки, спочатку ми були на Сході України, потім все ближче перебралися до Холмщини, так оселилися на Волині. Ми все надіялися, що нам вдасться повернутися у наші домівки, але репресивна система цього не дала. Тоді, понад 4 тисячі українців було вбито, багатьох спалили, усе наше майно розграбували», - пригадує голова Волинського обласного ветеранського громадсько-культурного Микола Онуфрійчук.



Пам’ятну академію розпочали із хвили мовчання, аби вшанувати жертв трагедії 70-ти літньої давнини і сьогоднішньої Путінської репресії.



«У ці осінні дні виповнюється 70 літ, коли етнічних українців депортували зі своїх домівок у 1944-51-х роках. Цього добивалася Польща, це була репресивна акція, проти українців, тоді сотні тисяч українців позбавили своїх земель, це трагічна, сумна дата для нащадків переселенців. Її не можна забувати», - сказала член товариства «Холмщина» Ніна Бачинська.

Опісля отець Михаїл молитовно пом’янув жертв депортації зі своїх прадавніх земель та благословив проведення академії.



«У народу можна забрати його землю, але його серце не забереш. Я бажаю усім українцям так любити свою землю, як любите її ви», - звернувся до присутніх духівник.

Під час академії виступили на сцені народні аматорські вокальні ансамблі, вокальні колективи, хор, також декламували вірші про переселення, біль втрати і любов до Батьківщини.

Завершенням заходу стало представлення двох томів Юрія Макара із серії тритомників «Від депортації до депортації».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Луцьк Показати IP 28 Вересня 2014 13:52
Бачу в тебе і вихідних немає, все вже продав за 30 срібників... Згинь, нечиста сило!!!
Анонім до Луцьк Показати IP 28 Вересня 2014 14:10
Пора тебе креститься. Ибо тебе уже мерещится.
Сергій Показати IP 28 Вересня 2014 16:29
А чому БРДМ-2 ще в Луцьку??
123 Показати IP 28 Вересня 2014 16:59
Немає бажаючих шоферів у зону АТО їхати! Звідти лише всі повертаються, а тут чогось їхати надумали...
Анонім Показати IP 29 Вересня 2014 11:08
Чогось ті депортовані, примусово чи добровільно "вивезені" не сильно спішать повертатися назад, в теперішню незалежну. Засіли у Канаді, Штатах та по інших світах і допомагають здалеку. Нещодавно мав розмову одним переселенцем. Оселився у Канаді 18 років тому. На питання чи не хоче повернутись - пальцем біля скроні не покрутив, але розсміявся щиро і сказав, що не тільки не хоче, а навіть не задумувався. Скажете, він колишній "совок" - можливо. Але така правда.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus