USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Лучанам презентували книгу «Бомжі Донбасу»

27 Вересня 2014 23:22
Чи може україномовний мешканець Донбасу бути психічно здоровою людиною, розповів лучанам автор книги з провокативною назвою «Бомжі Донбасу» Олексій Чупа.

Презентація книги відбулася 27 вересня у мистецькому клубі, що розміщується на вулиці Драгоманова, 1 у Луцьку.

Письменник з Макіївки, який нині мешкає у Львові, написав книгу ще влітку 2012 року. Навіть не підозрював, що через два роки вона набуде нової актуальності і не планував видавати її. На обкладинці зображений сам автор, одягнений відповідно до назви книги. Олексій Чупа зізнався, що вважає літературу частиною шоу-бізнесу. Він стверджує, що назва книги та фото на обкладинці призвели до того, що про неї заговорили. Так, як розповів письменник, одна із київських журналісток обурилася, сказавши, що «ось, почалося, всі починають «гнати» на Донбас, давайте тепер робити книжки «Сало Полтавщини» та «Рагулі Львівщини»».



Донбас, зі слів письменника, змальований у книзі у позитивніших відтінках, ніж він є насправді. Цікавинок у творі чимало. Так, структурно книга поділена на дві частини – більш реалістичну (про життя звичайних бездомних у рідному місті Олексія Чупи Макіївці) та заглиблення у альтернативну історію держави Украйна (якою могла б бути історія України).

Говорячи про передбачення, які автор мимоволі зробив у книзі, можна відзначити таке: у тексті йдеться про те, що однієї ночі колишній злодій на ім’я Янук відчинив ворота давнього міста, і зі Сходу лавина ворожого війська пошматувала Україну.

Автор, зачитавши уривки роману, познайомив публіку із головними героями роману Малевичем, Кубіком, Славком та Сєрим про яких жартували, як про «українських мушкетерів та Д’Артаньяна».



Цікаво, що безхатченки розмовляють винятково українською. Четвірка головних героїв - прототип друзів автора. Автор каже, що «Бомжі Донбасу» - своєрідний «стьоб» над ними.

З його слів, існувала певна кількість людей на Донеччині, яка мешкала у своєму світі, своїй Україні, а нині вони усі розбіглися країною та, на жаль, у певному сенсі перетворилися на бомжів, втративши домівки. Книга, мовляв, є спробою аналізувати свідомість донецького українця.

«Ми говоримо про те, що українець на Донеччині не може бути за визначенням психічно здоровою людиною. Адже відбуваються постійні утиски, шантаж, підсвідомі самообмеження. За вимовлене рідне слово можна було натрапити на бар’єри у спілкуванні, а це накладало відбиток на свідомість людини, її психіку», - розповів Олексій Чупа.



На занедбаному заводі четверо головних героїв знаходять дідуся на ім’я Клаус Вагнер, який заводить їх у катакомби. Ідея підземелля під Макіївкою та того, що давня українська держава могла колись бути розташованою на теренах сучасного заводу виникла у автора ще тоді, коли він там працював. Вигадавши державу, автор ніби вписав Донбас в українську історію. Адже, згідно з офіційною версією, на цій землі нічого видатного не було. Занедбаний завод у романі є своєрідним надгробком для України, побудованим для того, щоб ніхто не докопався до істини.

Персонаж Клаус Вагнер, який не є українцем, виступає у книзі провідником, який знаходить у підземеллях Макіївки сліди давнього міста. Він розповідає безхатченкам про книгу, що дісталася йому випадково від львівського торгівця у часи Другої світової. У ній містилась справжня історія давнього українського народу. Автор древньої книги – писар часів Богдана Хмельницького, який називає себе одним із останніх нащадків давнього народу справжніх українців, непокірного та майже повністю винищеного.

Олексій розповів, що це писалося у атмосфері не надто велелюдних протестів проти мовного закону Ківалова-Колесніченка, коли до нього прийшла думка, що сучасні українці не заслуговують носити назву народу своїх предків, а усіх непокірних давно винищили. Автор визнав, що, на щастя, помилився в оцінці українців.



Книгу автор презентував у Львові та Івано-Франківську, де, як він пожартував, «прийшла повна зала подивитися на людину зі Сходу, як у зоопарк». У Києві, з його слів, майже не вдалося поговорити про книгу, оскільки почалася дискусія з присутніми донеччанами про те «як нам облаштувати Донбас».



Говорячи про твори, які планує видати найближчим часом, письменник розповів, що восени побачить світ ще одна прозова книга, персонажами якої стали мешканці під’їзду, у якому автор прожив 28 років. Він почав писати її торік, а нещодавно, у серпні, коли рідний район письменника у Макіївці потрапив під обстріл, він спустився до бомбосховища, де зустрів усіх персонажів ще незавершеної книги. Він визнав, що не кожному випадає щастя побачити усіх героїв своєї книги в одному приміщенні.

Щодо «Бомжів Донбасу», автор відкрив таємницю, що наразі розглядають варіант перекласти її польською, адже поляки нині зацікавлені Україною.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Эксперт Показати IP 28 Вересня 2014 00:37
У Порошенко еще есть шанс исправить ситуацию - для этого для начала пойти на нормализацию отношений с Москвой. Россия готова разговаривать с Киевом - в отличие от Михаила Саакашвили, Петр Порошенко не является пока для российского руководства недоговороспособной персоной. В Кремле считают его относительно умеренной фигурой на фоне многих других представителей украинского политического истеблишмента. «Я думаю, что на протяжении трех недель у нас состоится встреча с Владимиром Владимировичем. Она будет во многостороннем формате, но там не исключается проведение двусторонних консультаций, и она состоится в Европе», - сообщил украинский лидер. Правда, коридор возможностей для украинского президента может сузиться - как известно, Владимир Путин очень не любит партнеров, которые нарушают данные обязательства. И заявление Порошенко на пресс-конференции о том, что «никакого закона о специальном статусе Донбасса не существует. Это выдумка. Есть закон о специальном режиме самоуправления отдельных регионов Донбасса» может быть воспринято Москвой как желание Киева нарушить Минское соглашение. Со всеми вытекающими для него последствиями. PS. Прямым подтверждением нежелания Киева выполнять Минское соглашение также является и эта статья.
Анонім Показати IP 28 Вересня 2014 06:30
Сергей Жадан написал свой "Ворошиловград" под парламентские выборы. Несмотря на название, в книге однозначно нарисован Старобельск, родина Жадана. А в главном антигерое так же однозначно угадывается кандидат в Раду от КПУ председатель местного КСП по фамилии Юник, который по сюжету терроризировал всю округу. На самом деле в ходе предвыборной кампании именно Юника жестоко избили в его доме, пострадала и семья. Вот и вся причина успеха книги "Ворошиловград". Почитать бы "бомжей", презентованых под очередные выборы...
віра до Анонім Показати IP 28 Вересня 2014 08:05
Вам подібний табачник клепав такі книжки, підручники для школярів, але мова не про це. Скільки, ватніки, ви будете нам /мозги пудрити/, на любу тему ви тут як тут, не зрозуміло, що обридли?!!!
віра до віра Показати IP 28 Вересня 2014 08:06
Перепрошую, це до дончаніна
Анонім до віра Показати IP 28 Вересня 2014 12:13
Ничего страшного, я с ним полностью согласен.
Анонім до віра Показати IP 28 Вересня 2014 12:10
Наприклад, цю книгу: http://toloka.hurtom.com/viewtopic.php?t=22549, у якій подано походження та життя української нації від її утворення 40 тисяч років тому і до XI століття н. е. Автор висвітлює той період розвитку українського народу, що його забороняли описувати московські колонізатори. Пишучи за нас нашу історію, вони "відрубали" історичні корені нації, чим знівечили тяглість її походження, розвитку і життя. А "історію" її почали з IX ст. н. е. - від князювання Олега II Українського. У книзі вміщено унікальні матеріали, що їх досі в історії нації не публікували або друкували мало та розрізнено. Але це не історія нації, як може здатися на перший погляд, а лише краєзнавчі веди (знання) автора. Тому книжка буде добрим помічником саме для осягнення походження і життя української нації з найдавніших часів.
Анонім Показати IP 28 Вересня 2014 07:25
Коли буде про бомжiв Луцька?
дід Свидригайло Показати IP 28 Вересня 2014 08:20
Дуже інтелектуальна назва, такий саме мабуть і зміст. Книга розпалює ворожнечу між жителями різних регіонів країни. А потім дивуємося, що Донбас проситься до складу РФ.
Читачка до дід Свидригайло Показати IP 28 Вересня 2014 10:01
Почитайте книгу!!!! Там ті ж бомжі на Донбасі - УКРАЇНОМОВНІ! Автор доводить, що й на сході є справжні Українці. А образи такі вибрав для підсилення думки
Луганчанин до Читачка Показати IP 28 Вересня 2014 12:14
Да, есть у нас бомжи.
Була Показати IP 28 Вересня 2014 10:03
Насправді чудова презентація і цікавий автор. Він навіть своїм існуваннням доводить, що на Сході є чудові люди.
Я Показати IP 28 Вересня 2014 11:56
Бомжі є скрізь.Подивіться на автора цієї беліберди.У нього обличчя справжнього бомжа.Такі як він ,щоби вижити ,у Велику Вітчизняну війну ставали поліцаями у фашистів.Він підступний і підлий зразник своєї землі,на якій народився.
Луганчанин до Я Показати IP 28 Вересня 2014 12:20
Есть немного. Ему бы со своей книгой перед земляками презентоваться. В свете сегодняшний реалий его поступок выглядит не очень красиво. Волыняне поймут неправильно, особенно в части языка-мовы - по фигу на Донбассе, кто и как говорит, мы все полиглоты...)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus