USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Любов і гармонія світу для лучан

14 Серпня 2014 18:30
Тендітна жінка із сонячною усмішкою і сильним духом. Волинська художниця Валентина Михальська поділилася часточкою своєї глибокої душі з відвідувачами Волинського краєзнавчого музею.

«Мистецький світ Валентини Михальської» - персональна виставка, яка відкрилася у Волинському краєзнавчому музеї сьогодні, 14 серпня, з нагоди 50-річчя від дня народження художниці.

Валентину Михальську - уродженку села Хворостів Любомльського району Волинської області знають в усьому світі. У її творчому доробку - понад 1000 робіт, які експонувалися на 30 виставках як в Україні, так і за її межами. Мисткиня - перший лауреат обласної мистецької премії імені Й.Кондзелевича (1994 р.), нагороджена Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

Жінка з 10-річного віку прикута до інвалідного візка. Але обмежені фізичні можливості вона сповна компенсувала своїми картинами. Всі її роботи просякнуті добротою, любов’ю до життя і фантастичним відчуттям гармонії.


Відвідувачі виставки дивувалися тим, як художниця-аматорка змогла досягти таких вершин. Ці досягнення можуть посперечатися зі знаними творчими доробками визнаних авторитетів художнього світу.


Розпочалася виставка хвилиною мовчання, якою присутні вшанували тих, хто загинув під час боїв на Сході України, захищаючи свою землю.

Власне, художниця каже, що вона свідомо в своїх творах оминає тему агресії і протистоянь, за якими спостерігає кожен українець зі щемом у серці.

«Зараз у світі стільки багато зла, агресії, тож, мені хочеться, щоб люди отримали любов, щоб вони нею наповнювалися. Щоб вони знали, що не можна руйнувати своє життя, а треба нести людям добро. Я не можу передавати в свої роботи той біль, яким моє серце наповнене до краю. Любов усе зцілить, покриє і відновить. Бо мистецтво я вважаю високим рівнем сходження, тим, що веде людей до чогось гарного, тим, що має очищати від усього недоброго. Художник же - це інструмент у Господніх руках, він має нести добро, позитив», - розповідає Валентина Михальська.


116 робіт ілюструють весь творчий шлях художниці від її перших пошуків до сьогоднішніх днів. Акварельний живопис, чорно-біла графіка, гуаш, монотипія, - техніки, за допомогою яких художниця створює портрети, пейзажі, натюрморти, композиції із казковими та міфологічними образами.

Присутні змогли побачити мініатюри з-під пензля мисткині, її чудові акварелі, портрети, графічні роботи.


Є у доробці і низка створених нею портретів жінок із родини Косачів.
А нещодавно побачила світ книга з поемою «Козачка Олена» Олени Пчілки, видана зусиллями працівників літературно-меморіального музею Лесі Українки. Проілюструвала книгу саме Валентина Михальська.

Ілюстрація книжок – ще одна грань її творчості. З особливим трепетом Валентина Михальська говорить про 15 дитячих книжок, які вона оформила.
Нещодавно також світ побачила книжка «Що забула борсучиха?» Валентини Штинько і Валентини Михальської. Її надрукували завдяки зусиллям меценатів – благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці-Новий Луцьк», до якого звернулися автори за допомогою.

Художниця розповідає, що в її дитинстві дитячих ілюстрованих книг було дуже мало, та й малюнки в них були, здебільшого, чорно-білі. Тому, зізнається, їй і хочеться, щоб книги дітям були проілюстрованими найяскравішими малюнками, котрі несуть добро і позитив, а не агресію.

Гості, які завітали привітати художницю, йшли не з порожніми руками, а з квітами і подарунками. З-поміж них виділився портрет школярки Іванни Патієвич. Дівчинка приїхала зі своєю мамою з Любомля - аби привітати свою наставницю. Річ у тім, що Іванка дуже любить малювати, а влітку, під час канікул, вчилася у художниці. Маленька волинянка розповіла, що з Валентиною Михайлівною їй дуже подобалося працювати, а мама зауважила, мовляв, завдяки порадам мисткині, Іванка стала краще малювати.

Експозицію, зізналася добра товаришка Валентини Михальської, керівник Художнього музею Зоя Навроцька, підбирали дуже важко. Намагалися, аби кожна робота, яка побачить світ на цій виставці, показала творчі пошуки майстрині, її ріст як митця.

«Бо кожен її твір – боротьба. За колір, за його співзвучність, за лінію та її точність, за володіння тушшю і пером. Те, що професіоналу дають підказки професійні художники, вона відкриває сама. Ця художниця, захоплена життям, його красою, багатогранністю, світом дитинства, казок, міфів. Інтелект, захоплення, мрії залишилися на цьому папері. Все сповнене прагненням гармонії. Тут немає нічого руйнівного, немає хаосу. Мистецтво Валентини Михальської людинолюбне - те, яке любить світ», - зазначає керівник Художнього музею.

Як розгадати таємницю роботи художника-аматора, що і чому його спонукає до творчості, міркують філософи і психологи. Зоя Навроцька пояснює: такими художниками керують бажання краси, бажання ствердити життя. Ці митці іноді перевершують своєю любов’ю до мистецтва, своєю пошаною до творчості дуже іменитих людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
знайомі Показати IP 14 Серпня 2014 19:01
15 серпня в день народження валі на каналі "нова волинь" транслюватиметься нова робота волинських телевізійників з телециклу "видатні волиняни" "любов перемагає". це - про неї. не пропустіть, 10.35 і 21.05. бережи себе, світла людино, і спасибі за світлу і чисту душу.
Таня Показати IP 14 Серпня 2014 19:02
Ну нарешті справжні картини, а не незрозуміла маячня, яка має "доходити" лише до обраних
Бармалєй Показати IP 14 Серпня 2014 22:04
Класні роботи. Ви талант. І усмішка у вас класна

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus