USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Лучанам повернуть Шевченка. АНОНС

19 Березня 2014 21:21
Ювілейний вечір «Поверніть мені Шевченка» відбудеться у Волинському краєзнавчому музеї.

Захід, приурочений до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка та 100-річчя від дня народження Миколи Куделі, відбудеться 20 березня о 13.30 у приміщенні Волинського краєзнавчого музею.

Вечір присвячений учаснику національно-визвольного руху, культурно-освітньому і громадському діячеві Волині, популяризатору творчості Великого Кобзаря, збирачу Шевченкіани (колекція «Кобзарів», писемних, речових, образотворчих пам’яток та фотоматеріалів, присвячених життю та творчості Тараса Шевченка), автору книг – «Кобзар у моєму житті», «По історичних та шевченківських місцях України», «Під мурами Луцької тюрми» та ін. У 1994 році Микола Куделя (1914-2004) став лауреатом премії «Одержимість» Волинського обласного відділення Українського фонду культури, у 1997 – нагороджений відзнакою Всеукраїнського фонду Тараса Шевченка, у 2001 році нагороджений Орденом Святослава Хороброго та дипломом за героїчний чин у національно-визвольному русі, значну культурно-освітню і громадсько-патріотичну діяльність, за особистий внесок у справу духовного відродження України. У 1995 році було засновано обласну премію в галузі літератури, культури і мистецтва імені Миколи Куделі.

Під час заходу відбудеться презентація путівника по меморіальній експозиції «Шевченківська світлиця Миколи Куделі».

Участь у заході візьмуть: автор Путівника – Марія Філонюк, старший науковий працівник Волинського краєзнавчого музею, правнучка Миколи Куделі; лауреати обласної премії імені Миколи Куделі: заслужений працівник культури України, директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк; заслужений працівник культури України, керівник народної аматорської хорової капели «Посвіт» Палацу культури міста Луцька Ростислав Кушнірук; головний хранитель Волинського краєзнавчого музею Наталія Пушкар; заслужений працівник культури України, завідувач Літературно-меморіального музею Лесі Українки в селі Колодяжне Віра Комзюк; викладач-методист Волинського державного училища культури і мистецтв Оксана Кучинко; провідний науковий співробітник Меморіального музею В’ячеслава Липинського в селі Затурці Наталія Гатальська.

Під час заходу твори Тараса Шевченка прочитають учні Луцького центру професійно-технічної освіти – Марія Мельник та Яна Москалюк. Вокально-хореографічний колектив «Перлинка» Палацу учнівської молоді (солісти: Парфелюк Дарина та Олександра, Єрмак Юлія) виконає композицію «Бандуристе, орле сизий» (на слова Т.Г. Шевченка).

Учасники заходу та присутні (учні Луцького центру професійно-технічної освіти і студенти-музеєзнавці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки) переглянуть фільм «Микола Куделя: «Поверніть мені Шевченка».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus