USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцьк: хто в Україні працює з книжками, які не продаються

15 Вересня 2014 09:13
Фестиваль, літературна резиденція, видання книг авторів №1 в сучасній українській літературі та «вулик для творчої молоді» – усім цим займається «невидавництво» та літературна корпорація «Meridian Czernowitz».

Про це йшлося під час прес-конференції Сергія Жадана у Луцьку 14 вересня. Експериментальний проект - альбом-комікс «Бийся за неї» письменник презентував, подорожуючи у рамках туру «Meridian Czernowitz» Україною та країнами зарубіжжя із гуртом «Собаки в космосі».

Докладніше про організацію, яка ініціювала поетичний тур, розповів президент літературної корпорації «Meridian Czernowitz» Святослав Померанцев. Сергія Жадана він назвав письменником №1 в Україні.

З його слів, нині «Meridian Czernowitz» - це чотири проекти: власне, фестиваль, що має таку назву, літературна резиденція для німецькомовних поетів та перекладачів поезії, створення літературного центру Пауля Целана та книжкові проекти.

Організація має квартиру у центрі Чернівців, куди на місяць запрошують німецькомовних поетів, а також поляків та українців, яким виплачують стипендію, відшкодовують переліт, ставлячи перед ними одне завдання – творити, без жодних вимог, окрім того, якщо твори написані у резиденції, під час публікації автор вказує це.

Міська влада Чернівців віддала у символічну оренду корпорації приміщення на центральній пішохідній вулиці міста, де зараз працюють над створенням живого простору для презентацій книжок та читань. Планують облаштувати бібліотеку, відеотеку та аудіотеку, також там можна попити каву. Центр планують перетворити на «вулик для творчої молоді».



Святослав Померанцев розповів, що «Meridian Czernowitz» не є класичним видавництвом, у нього немає офісів та складів, менджерів та сталих витрат.

«Оскільки немає сталих витрат, немає погоні за виручкою, і ми можемо собі дозволити гратися. І в цій грі творча складова на першому плані. Я пишаюся, що автори нашого «невидавництва» - Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Оксана Забужко, Тарас Прохасько, Юрій Іздрик, Катя Бабкіна, Ігор Померанцев, Ірена Карпа, Дмитро Лазуткін, Тарас Малкович, Гриць Семенчук, Богдана Матіяш. Філософія наша має два опорні пункти – по-перше, ми вважаємо, що автор - це все, а ми лише інфраструктура, а по-друге, ми працюємо з високою поличкою літератури, як я жартую, з «книжками, які не продаються»», - розповів президент літературної корпорації «Meridian Czernowitz».

Серед запланованих проектів він назвав видання нових книг Тараса Прохаська та Юрія Андруховича (варто очікувати нову збірку оповідань), а також домовленості з Лесем Подерв’янським стосовно його роману, який він пише вже впродовж п’яти років. Також готують нову літературну премію та літературний часопис.

Святослав Померанцев зауважив, що не збирається змінювати концепцію, адже таким чином корпорація отримує невеликі матеріальні, проте дуже високі іміджеві та нематеріальні дивіденди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus