USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Луцьк, Жешув, Тернопіль: триває культурний діалог Пограниччя

5 Січня 2017 19:00
У Різдвяні свята активно розгортається культурно-мистецький діалог між Польщею та Україною: саме до цих свят були презентовані виставки ікон, творів сакрального живопису, створених під час Міжнародних пленерів іконописців у Новіці (Польща) та Замлинні (Волинь, Україна), які відбулися у Жешуві та Тернополі.

Традиційні виставки, які мандрують українськими і польськими містами після завершення праці мистців на пленерах, засвідчують потребу у культурному і духовному діалозі найближчих сусідів по кордону, а також підтверджують багаторічну плідну співпрацю громадських організацій, інституцій Польщі та України:

Генеральне консульство РП в Луцьку, Волинська організація Національної спілки художників України, Інтеграційний центр в Замлинні (Карітас Луцької дієцезії), об’єднання іконописців, Варшавський університет, Львівська національна академія мистецтв, музеї, галереї, будинки культури. Адже загалом таких презентацій по обидві сторони кордону за час роботи пленерів було проведено більше 60!

Виставка сучасних ікон у Жешуві 21 грудня 2016 року стала різдвяним духовно-мистецьким подарунком організаторів пленерів місту-побратиму Луцька. Візантійська іконописна традиція у сучасній інтерпретації художників кількох східноєвропейських країн сьогодні дуже цікава польському глядачеві. Презентація зібрала у галерейному залі Жешувського відділку Спілки художників Польщі Galeriar_z/ORzZPAP не лише професійних художників, а й молодь, людей старшого покоління. Духовна тематика виставки спонукала і до естетичної насолоди, і до світоглядних роздумів з приводу вічного питання Божого милосердя, поєдинку добра і зла у душах людей.
Напередодні православного Різдва цей духовно-мистецький проект завітав до Тернополя: 4 січня виставка робіт, створених у волинському Замлинні, відкрилася у галереї «Бункермуз».

Гостей вернісажу від імені організаторів привітали Кшиштоф Савіцкі, консул Генерального консульства Польщі у Луцьку, та Володимир Марчук, голова Волинської організації Національної спілки художників України.
Доповідачі висловили думку про потребу у постійному культурному спілкуванні народів-сусідів у форматі міжнародних пленерів іконопису, де зустрічаються митці, а також післяпленерових виставок для якнайширшого кола глядачів українсько-польського Пограниччя. Мистецьке взаємопроникнення духовних традицій Сходу і Заходу сприяє зміцненню добросусідських відносин у наш непростий час – саме той час, коли підтримка сусідів особливо цінна.

У планах організаторів Міжнародних іконописних пленерів на цей рік – нові презентації у містах України та Польщі.
Фото з виставки у Тернополі – Олександр Паньковець (Луцьк)

Про учасників та твори VIМіжнародного пленеру іконопису та сакрального мистецтва у Замлинні - на офіційному сайті Галереї мистецтв НСХУ.

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Я за Показати IP 5 Січня 2017 19:39
духовне збагачення та неоціненний вклад у відносини між різними конфесіями і, водночас, між різними культурами. Браво організаторам та популяризаторам! Тішить!
лучанин Показати IP 5 Січня 2017 19:45
Молодці!!!! І без департаментів котрі ви усе розширяєте ))))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus