USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На місці хрещення волинського святого спорудять капличку

8 Травня 2014 15:21
Завершилися дослідження біля П'ятницької церкви у Володимирі-Волинському. Сліди самої дерев'яної церкви виявити нині важко, однак у розкопі виявили залишки пізньосередньовічного кладовища. Про це повідомили у прес-центрі ДП "Волинські старожитності".

Згідно з повідомленням, на місці дослідження у Володимирі-Волинському буде споруджено капличку монастиря Святого Йосафата Провінції отців Василіан Української греко-католицької церкви. І це логічно: адже саме тут було охрещено Йосафата Кунцевича, святого із Волині.

Так, учора, 7 травня 2014 року експедиція ДП "Волинські старожитності" завершила дослідження у Володимирі-Волинському по вулиці Ковельській,14, на ділянці, де за місцевими переказами у давньоруський та середньовічний часи існувала П'ятницька церква.

Про неї згадує у своїй праці "Княжий город Володимир" Олександр Цинкаловський: "Церква святої Параскеви або П'ятницька, згадується в літописах. Від неї одна з володимирських брам звалася "П'ятницькою брамою", а передмістя за нею - "Зап'ятниче". В цій церкві хрестили Йосафата Кунцевича. Простояла вона до 1789 року, коли її замкнено. Тепер на тому місці, де була церква, стоїть хрест-обеліск (на Ковельській вулиці)".

У 1956 році на цій ділянці археологічне обстеження провів російський археолог Михайло Каргер. Слідів церкви виявлено не було. Експедиція ДП "Волинські старожитності" біля хреста-обеліска заклала розкоп розмірами 16,0х4,0 метра, орієнтований вздовж лінії схід-захід. Дослідження доведено до глибини 1,20 метра від денної поверхні. У розкопі виявлено залишки пізньосередньовічного кладовища, фрагменти посуду XVII століття.

Як зазначив науковий співробітник ДП "Волинські старожитності" Тарас Верба, "можливо ми виявили погост, кладовище при давній церкві. Слідів самої дерев'яної церкви виявити нині важко. До того ж кладовище було знищене земляними роботами на ділянці, що проводилися і за часів Польщі і у радянський час. Жодного кістяка, який би лежав в анатомічному порядку, нами виявлено не було, хоча у розкопі чітко прослідковувалися сліди від трун." Всього експедицією було ексгумовано 57 поховань.

У складі експедиції працювали Олексій Златогорський, Сергій Панишко, Михайло Вашета, Тарас Верба, Віталій Затворніцький, Сергій Шабловський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Вільна Волинь Показати IP 8 Травня 2014 16:25
Браво... Людині, яка пачками вбивала православних та ще й на Волині, вони зібрались капличку споруджувати. Гітлеру тоді ще поставте одразу.
ковельчанка Показати IP 9 Травня 2014 08:35
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus