USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Нам треба вчитися у козаків» - художня виставка в Луцьку

30 Жовтня 2015 21:30
Близько 20 картин козацької тематики показали у Луцьку. Їх намалював волинянин, який отримав інвалідність, та не впав духом а продовжує боротьбу й досі

Виставку «Українське козацтво-відгомін віків» презентували лучанам вчора, 29 жовтня, у бібліотеці-філії №10. Роботи автора спрямовують глядача пригадати часи козацтва, часи боротьби за незалежність України.

Художник із Володимир-Волинського Іван Кечма запевняє, що тема козацтва сьогодні неабияк актуальна та надихає людей.

«До Луцька я привіз 18 своїх картин: тематику «Вірний джура», «Бій з татарами», «Біля водопою», «В ніч на Івана Купала», «На Січ», «Запорожці», «Благословення матері», «Молодий отаман», «Край дороги», «Бій з татарами», «Нескорені». Обрав тему козацтва, бо вона актуальна і сьогодні та надихає людей. Зазвичай я сюжет та ідеї для тем беру з української літератури, коли читаю твори класиків, то уявляю події. Також гарним джерелом натхнення є народні пісні.

Я вважаю, що ця тема і надалі буде актуальною, бо нам у наших предків є чого повчитися в контексті патріотизму, боротьби за рідну землю, мову, прагнення свободи, а також дисципліни і порядків у війську», - розповідає у коментарі виданню Іван Кечма.

На відкриття виставки прийшло чимало людей, зокрема члени інвалідських організацій, майстри народної творчості краю, студенти «Центру освіти третього віку» при ВІЕМі. Додали урочистості музичними барвами вихованці Луцької музичної школи №1 імені Фредеріка Шопена.

Іван Кечма розповідає, що у 37 років його доля різко змінилася – він отримав інвалідність, втім, опускати руки не хотів, адже відчуває себе воїном.

«У 37 років я отримав інвалідність, але не втратив віру у себе, бо хотів жити і ходити. Окрім того, у мене є задля кого жити, тому потрібно було боротися. Так я почав займатися різьбою, малювати картини. Мене підтримувала велика сім’я, я маю 4 дітей. Тепер я хочу, аби моїми картинами надихалися й інші», - додає художник.
Зауважимо, що виставку організувати спільно з Волинською обласною благодійною організацією інвалідів «АСТОМ-Волинь». Триватиме вона впродовж усього листопада.

Довідка:

Іван Кечма - член аматорської спілки живопису і народної творчості Володимир-Волинська. Мав 5 персональних виставок в м. Володимир-Волинському. Брав участь у багатьох колективних виставках Луцька, Ковеля, Любомлі, Києві. Загалом його картини різної тематики - пейзажі, мисливська, козацька тема. А народився Іван Михайлович у 1949 році, працював слюсарем, водієм. У37 років став інвалідом 2 групи, почав малювати та займатись різьбленням по дереву, вироби майстра знаходяться у приватних колекціях Польщі, Словаччини, Німеччини, Канади. Працює під псевдонімом «КІМ»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 30 Жовтня 2015 22:34
А кто либо из вас учитывает то, что для казака не было более ненавистного врага, чем униат?
Анатоль_ Показати IP 31 Жовтня 2015 00:08
Я також козак війська запорізького! Полковник!
неля Показати IP 31 Жовтня 2015 18:59
Чудова виставка в Палаці культури на 2 поверсі. Художник, архітектор, творець 33 мікрорайона - МАЛОВИЦЯ Василь Кузьмич. Рекомендую

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus