USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Лучанам показали, хто відстоював незалежність на Майдані

21 Серпня 2014 13:55
Речі, які бачили смерть – експонати часів революції гідності для майбутнього музею Луцького Майдану зібрали у рамках виставки «Герої не вмирають!».

Відкриття виставки відбулося 21 серпня у Волинському краєзнавчому музеї.

У рамках експозиції зібрані особисті речі майданівців, матеріали, присвячені волинянам-героям Небесної сотні, світлини, які демонструють бурхливі події осені 2013-зими 2014 років у Києві та у Луцьку. Залу експозиції прикрасило піаніно родини Наїдків, яке стало символом Луцького Майдану. Найціннішими експонатами організатори виставки назвали речі з Майдану Незалежності: щитки, палиці, уламки бруківки, гільзи, протигази, шоломи убитих протестувальників, бойові прапори. Поряд із банером, присвяченим Небесній сотні, вивісили два прапори, зняті із київської ялинки – одного із символів Євромайдану.

Тих, хто поклав життя за незалежність і цілісність соборної України, під час відкриття виставки вшанували хвилиною мовчання.
Як зазначив директор музею Анатолій Силюк, напередодні Дня Незалежності колектив музею та волонтери звітують перед громадою про роботу щодо увічнення пам’яті героїв Майдану та АТО на Сході України. Він зауважив, що нині настає час збору по крупинках інформації про всіх, хто поклав своє життя за збереження незалежності та цілісності держави.

З його слів, виставка – плід роботи колективу музею протягом понад півроку. Вже перші події на Майдані відслідковували музейники, збирали експонати та матеріали, які завтра стануть основою для музею Луцького Майдану та Євромайдану у Києві. На його думку, така виставка дасть підростаючому поколінню можливість зрозуміти, що за незалежність та свободу України треба боротися. Виставка є не лише нагадуванням про це, адже це перша виставка на Волині, яка вшановує пам'ять Небесної сотні.
Завідувач відділу новітньої історії музею Валентина Машлай зазначила, що раніше, під час виставок до Дня Незалежності наголошували, що незалежність України була здобута без крові. Вона розповіла, що не могла раніше подумати, що українці вшановуватимуть полеглих борців за волю країни, які ще вчора навчалися в університеті та яким було лише по 18-20 років. Вона подякувала усім, хто приносив матеріали та експонати для виставки, які, на її переконання, залишаться у пам’яті тисяч лучан.
Валентина Машлай зазначила, що особисті речі, які зібрані у рамках виставки, бачили смерть – шоломи, щити, металеві лати, з якими хлопці йшли на кулі снайперів. Такі речі, з її слів, мають особливу енергетику. Науковець пояснила, що виставка – подяка усім, хто загинув за незалежність, героям, іменами яких у майбутньому будуть названі вулиці.

Відкриття виставки відвідали родичі загиблого на Майдані волинянина Івана Тарасюка, журналісти зі Сходу та Півдня України, які перебувають у Луцьку та пересічні лучани. Дехто із відвідувачів заходу не міг стримати сліз, оглядаючи експозицію, адже трагічні події досі болять у серцях українців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Українка Показати IP 21 Серпня 2014 14:11
Як довго триватиме виставка?Дуже хочу відвідати.
увч до Українка Показати IP 21 Серпня 2014 14:22
коментар було видалено
Сам до Українка Показати IP 21 Серпня 2014 19:39
До весни. Вхід безкоштовний.
увчу Показати IP 21 Серпня 2014 16:03
Кацапе, ти б тут не с*р краще. Все л*йно, яке ти тут виливаєш, повернеться до тебе в сто разів більше.
увч до увчу Показати IP 22 Серпня 2014 05:54
Ну, повернется-не повернется это еще бабка надвое сказала, нострадамус ты наш. А ты хлебай то, что я тут "виливаю" уже сейчас. Не обляпайся.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus