USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Під Луцьком знайшли стародавні житла. Фото

22 Червня 2010 14:31
У селі Рованці археологи розкопали два житла і виробниче приміщення, найдавніші з яких датують ще шостим століттям нашої ери.

Науковий співробітник ДП «Волинські старожитності» Віктор Баюк розповів, що викопані об’єкти були частиною приміського поселення Луцька - так званого Південного передмістя.
У споруді часів Вельбарської культури (V-VІ ст.) знайшли залишки
прядильного ремесла - кухлик, точильний брусок та тягарець до верстата.


Відкопали луцькі археологи і частини горщиків часів Київської Русі (XI ст.) та дно горщиків IX-X століття. Пізніші горщики виготовлені гончарським способом, раніші – ще виліплені вручну.

У залишках напівземлянки, яку датують ІХ-Х століття, знайшли дві печі: зимову – всередині землянки, і літню – зовні житла. «Влітку всі жили на вулиці і використовували літню піч.
Натомість узимку використовувалась, так звана, зимова піч. Вона знаходиться нижче, за літню, всередині житла», - каже Віктор Баюк.

Як зазначив Віктор Баюк, найунікальнішою знахідкою є срібна сережка X-XI ст. «Це дуже рідкісна річ. Для нас це унікальне збереження, враховуючи те, що вона дійшла до нас не пошкодженою», - каже провідний спеціаліст.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Читач Показати IP 22 Червня 2010 14:53
Так під Луцьком чи біля Луцька? Я дітей вчити правильно говорити?
Йован Показати IP 22 Червня 2010 15:06
Яка бурна діяльність Ворона після втика Клімчука!
Олексій Показати IP 22 Червня 2010 16:48
До чого тут Ворон і втик??????????? кому?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus