USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.63 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Поезія у «не найкращі часи для лірики» від Сергія Жадана у Луцьку

14 Вересня 2014 22:45
Іронічна поезія про Донбас 2008 року та найновіші, ще не опубліковані вірші лунали під час читань відомого сучасного письменника Сергія Жадана у Луцьку.

Літературні читання із Сергієм Жаданом, організатором яких стало мистецьке об’єднання «стендаЛь», відбулися у клубі «Сучасник» у Луцьку 14 вересня.

Для того, щоб послухати відомого сучасного українського письменника, учасника мультимедійних мистецьких проектів та акцій громадянської непокори зібралося чимало лучан, серед яких переважала молодь. Під час заходу письменник розповів, що сьогодні, разом із гуртом «Собаки в космосі» презентує диск, що називається «Бийся за неї» - третій студійний альбом письменника та музичного колективу. Видали його у вигляді книги-коміксу, який можна розглядати під час прослуховування диску. Сергій Жадан зауважив, що йому дуже дивно та незвично презентувати комікс. Тих, хто хоче найкраще познайомитися із музикою, він запросив на концерт, а сьогоднішній вечір майже увесь присвятив читанню поезії.

Окрім цього, письменник презентував книгу поезії Пауля Целана «Світлотиск» у своєму перекладі, до якої увійшли вірші, написані поетом в останні роки життя. Німецькомовний поет, уродженець Чернівців, є однією із найвизначніших постатей німецькомовної літератури 20-го століття. До збірки увійшли твори, надруковані у прижиттєвих виданнях та у книгах, опублікованих посмертно. Творчість «пізнього» Пауля Целяна позначилася дедалі більшою тьмяністю та герметичністю письма, численними поетичними кодами та шифрами.

Луцькій публіці Сергій Жадан читав найновіші свої вірші, які написані під час творення диску, та увійдуть до книги, яку автор планує видати взимку. Поет зазначив, що у них йдеться про актуальні для нього сьогодні речі. Із презентацією майбутньої збірки він пообіцяв знову завітати до Луцька.



Пролунали також добре відомі вірші зі збірки «Динамо Харків». Автор розповів, що до книги, що побачила світ навесні цього року, увійшли вибрані вірші, найдавніші з яких датовані 1992 роком, а найновіші написані цьогоріч.

«Це підсумок важкої виснажливої праці на благо української літератури», - пожартував поет.



Він зізнався, що, у 2008 році написав вірш про Донбас, який здавався веселим та іронічнім, а тепер поезія сприймається інакше. Сергій Жадан розповів, що востаннє вилітав із Донецького аеропорту 4-го травня, тому зараз рядок «ступивши на землю донецьку» сприймає болісно, особливо, коли бачить світлини того, що нині залишилося від аеропорту.

Поет зауважив, що нині непростий час, і, як писав Бертольт Брехт, «не найкращі часи для лірики», однак у такий час особливо важливо бачитися із читачами та організовувати подібні читання.



Опісля читань придбати книги «Бийся за неї» та «Світлотиск», а також отримати автограф та сфотографуватися із улюбленим представником сучасної української літератури зголосилося чимало гостей заходу. Дехто приносив раніше видані книги автора.

Літературні читання мали і благодійну складову: кошти на потреби бійців-волинян з батальйонів «Азов» та «Айдар» збирали у скриньку для пожертв.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Nora Показати IP 15 Вересня 2014 22:44
це було нестерпно круто. це не виступ, це акт екзорцизму, та ще й на дві дії. чи подвійний стрибок з парашутом. чи ціла ніч вперше із досвідченим партнером. чи в останнє. ні, це ще крутіше - це Жадан.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus