USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Повернення з царства Аїда: в Луцьку діє виставка місцевих митців

5 Вересня 2019 20:59
Із нагоди відзначення в Луцьку Дня міста, котре цьогоріч приурочене до річниці з’їзду європейських монархів у нашому місті, місцеві митці підготували унікальну графічну та живописну виставку, а також видали мистецький альбом.

Відкриття виставки графічних і живописних робіт Олександра Дишка «1429. З’їзд європейських монархів» та презентація двомовного (українською та англійською мовами) альбому творчих робіт Мистецького об’єднання «Куля» під назвою «Луцьк. 1429. Остання столиця» відбулися 5 вересня в Художньому музеї.

Захід – частина мистецького проєкту «Лучеськ Великий», присвяченого 590-й річниці конгресу європейських монархів у Луцьку та 820-й річниці утворення Волинсько-Галицької держави, останньою столицею якої був Луцьк.

«В альбомі та виставці йдеться про 820-ту річницю створення цієї держави. Луцьк був її четвертою столицею після Володимира, Галича і Холма. Це наша славна історія, яку ми відкриваємо для наших глядачів способом графічних листів, що народилися в процесі вивчення і переосмислення «Літопису Руського», – вказують автори проєкту.
«Сьогодні в цьому залі – аромат історії, дух минувшини. Тут прокладається місточок над історичною прірвою між минулим і сьогоденням. Безсумнівно, минуле пульсує в наших жилах і ми потребуємо його, його потребує наша сучасність. Ми сьогодні проводимо паралелі між героями глибокої давнини, часів короля Данила, і сучасними героями, які боронять нашу землю. Ми з царства Аїда повертаємо до нас образи, а можливо, аромат тієї минувшини, відтінок переживань», – відзначила на відкритті експозиції директорка Художнього музею Зоя Навроцька.

Вона звернула увагу на те, що історія, на жаль, не зберегла зображень наших князів. Однак давні правителі постають перед нами так, як імовірно виглядали, з творів Олександра Дишка.

«Зараз ми маємо портрети багатьох наших достойників, яких повернув із царства Аїда Олександр Дишко», – наголосила Зоя Навроцька.
Також до виставки увійшли роботи Елеонора Сабової-Дишко, Олександра Більчука та Наталки Градиської.

Також очільниця Художнього музею звернула увагу, що протягом відзначення Дня міста в установі відбуватимуться заходи, на котрих, зокрема, обговорюватимуть історію та культурні надбання.

Присутній на презентації проєкту виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт зазначив: «Так, як наші митці можуть передати свої емоції, своє бачення історії, минулого, ніхто не передасть… Ця виставка, а також альбом – це результат нашого спілкування, розуміння того, що, якщо ми хочемо мати майбутнє, ми повинні пам’ятати про наше минуле, знати його і відтворювати його».
Він поділився, що здавна захоплюється картинами Олександра Дишка, адже «вони притягують немов магніт».

«Дивлячись на ці картини, ти відчуваєш, що це рідний Луцьк, однак Луцьк, якому дуже багато років, який був таким у сивій давнині, але дух, гонор, принципи та правила – ті ж самі. Наші предки змогли створити неймовірно привабливе місто», – наголосив Григорій Пустовіт і додав, що кожне покоління по-своєму вибудовує місто.

«Але не можна розбудовувати щось, якщо ти не розумієш і не бачиш, що було позаду. Це все взаємопов’язані процеси. Сьогодні митці дозволяють нам відчути минуле, яке коригуватиме нас і рухатиме вперед», – сказав виконувач повноважень мера.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus