USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Перша з часів війни: у Художньому музеї відкрилася виставка робіт шести знакових луцьких митців. Фото

10 Лютого 2023 14:56
Експозиція «Образ і метафора» розпочинає виставковий сезон 2023 року у Художньому музеї міста Луцька. Мистецькі твори шести художників демонструють неповторний погляд на навколишній світ кожного з них.

Художній музей було відкрито 6 листопада 1973 року. Нині ж, у 2023 році, установа відзначатиме півстоліття діяльності.

«Сьогодні прийшов час нової виставки. На тлі війни ми все ж вирішили відзначити нашу велику дату. Тут представлено роботи відомих художників Луцька: Богдана Ясинського, Елеонори Сабової-Дишко, Олександра Дишка, Наталі Кумановської, Сергія Корсая, Геннадія Юр'єва. Вони можуть дискутувати один з одним, суперечити один одному, зчинити протистояння… Але їх пов’язує надзвичайно відповідальне ставлення до творчості. Кожен із цих художників володіє своїми образами, своїми улюбленими темами, які по-своєму творять метафори. І ця тема об’єднує абсолютно неподібних між собою людей. Кожен з них має свою концепцію, але вони вже сьогодні витворюють мистецьке обличчя Луцька та України», – звернулася до гостей директорка музею Зоя Навроцька.
«Тут представлені твори різних часів. Від кінця 90-х до 2000-х. Є анімалістика, історичні полотна, натюрморти зі звичайних побутових предметів, портрети. Загалом майже сотня робіт. Їх об’єднує надзвичайно тонке відчуття, глибокі думки, поетичне осмислення теми, бездоганне володіння пензлем. Виставка діятиме до травня, тому запрошуємо усіх охочих», – підкреслила Зоя Навроцька.
Читати ще: 150 тисяч гривень для ЗСУ: на аукціоні у луцькому музеї продавали картини з найбільшого полотна у світі. Фото

Митець Богдан Ясинський розповідає, що відібрав для експозиції роботи періоду 90-х. Пояснює – це був бурхливий і цікавий час, коли у культурний простір почали повертатися раніше заборонені теми і стилі, виникали нові концепції, відновився зв'язок із Заходом. Тоді, зауважує, гостро відчувалися переломні процеси, які визначали його творчість.
Художниця Наталія Кумановська пригадує, якою важливою подією для нашого міста стало відкриття Художнього музею. Нині ж тут представлені її роботи, написані до вторгнення агресора. Задоволена мисткиня і форматом виставки, адже, як каже, коли поряд знаходяться роботи кількох художників-сучасників, це наче розмова між ними.
«50 років – немала дата. А якщо вдуматись, це десятки працівників, сотні зібраних творів і відкритих виставок. Насправді – титанічна праця з точки зору збереження, презентації і прагнення зробити середовище Луцька більш вишуканим і цікавішим… Війна стала кризою для нас всіх, але ми зуміли трансформуватися. Музей став майданчиком для представлення іншої творчості, більш сучасного мистецтва… Дякую художникам, які погоджуються виставляти роботи, не зважаючи на певні ризики. Вони розуміють, що гості Луцька та його громада мусять мати локації, де можна отримати віддушину, отримати моральний спокій і з тим стати сильнішим», – зауважила директор Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко.
Враженнями від виставки поділилася й директорка департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів.

«Приємно бачити вас усіх тут, адже під час війни кожна така зустріч з людьми у мистецькому середовищі дуже важлива. Тішуся від того, що Художній музей і надалі залишається блискучим осередком для творчості, для діалогу, для дискусій. І якщо ми говоримо про 2023-й, то це – знаковий рік для музею. Тут буде дуже багато подій, до яких ми будемо долучатися. Але я насамперед хочу побажати, щоб 2023 став роком нашої великої перемоги», – підкреслила Тетяна Гнатів.
«Планів на цей рік дуже багато. Це і виставки, і відродження пам’яті про імена та твори, наукові семінари. Це все наша тиха музейна робота, яка також наближає перемогу України», – підсумувала Зоя Навроцька.

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сергій Показати IP 15 Лютого 2023 00:54
сиділи рік в порожніх залах без експонатів і нарешті проснулись роботяги

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus