USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Коли волиняни матимуть свій симфонічний оркестр

5 Лютого 2018 08:00
Лучани зібрали підписи під електронною петицією щодо створення симфонічного оркестру при Волинській обласній філармонії. Директор філармонії Сергій Єфіменко розповів, що над цим питанням вже працюють, але оркестр з’явиться не раніше, як за 5-10 років.

Короткий зміст петиції: «Луцьк претендує на звання «культурне місто», але люди, які тут проживають, не мають можливості слухати професійний симфонічний оркестр, бо його просто не існує. Зрідка в місто приїздять колективи, які збирають аншлаг. Це означає, що лучанам цікава симфонічна творчість. Майже всі обласні центри мають свій симфонічний оркестр, а великі міста по декілька оркестрів».

Зі слів директора обласної філармонії, питання актуальне й він пояснює чому.

«Це стратегічне питання, адже обласний центр потребує симфонічний оркестр. Без нього, все одно, що без будинку культури, драмтеатру чи музею. В Україні більшість обласних центрів мають свої симфонічні оркестри, такі, як ми - «безоркестерні», ще рівненчани.

Зауважу, що ідейно прохання містян важливе, хоча сформоване не зовсім правильно. Бо ми обласний заклад і тому оркестр при нас не може бути міським. Вже тоді такий можна створювати при Палаці культури й фінансувати з міської казни. Якщо ж говорити про оркестр при Волинській філармонії, то він матиме більше коло діяльності, адже зможе функціонувати не тільки в Луцьку, хоча усі обласні недільні концерти зазвичай відбуваються саме в місті»,- пояснює Сергій Єфіменко.

Та додає, що піднімати питання створення оркестру мають намір, але лише тоді, коли матимуть власну концертну залу.

«Ми мріємо про те, щоб створити свій оркестр, але філармонія немає концертного залу й зараз орендуємо ті чи інші приміщення. А створювати концертну залу пробували кілька разів.

Ще при СРСР підготували проект реконструкції нашого приміщення, кошти на це вже закладали в Москві. Мало бути таке ж велике приміщення, як зараз драмтеатр в Луцьку. Втім, відбулися зміни, Україна здобула незалежність і союзний проект втратив можливість подальшої реалізації. Ми це питання піднімали неодноразово. Далі взявся за реалізацію наміру покійний губернатор Борис Клімчук, який у в 2013 році дав розпорядження розробити проектно-кошторисну документацію. Проте війна в країні усе змінила.

На щастя, до цього питання знову повернулися депутати обласної ради й під час засідання постійних комісій винесли позитивне рішення, аби виділити мільйон гривень на проект реконструкції. Якщо гроші таки виділять на сесії, документацію виготовлять, то ми ставитимемо питання про будівництво зали», - каже директор філармонії.

Симфонічний оркестр, зауважує Сергій Єфіменко, є ознакою цивілізованості, адже розвиток культури є духовним здоров’ям нації.

«У розвинених країнах ЄС філармонії працюють за таким принципом: є гарне приміщення та симфонічний оркестр, вони постійно працюють над різними концертними програмами та запрошують до себе солістів. Ми ж маємо різні колективи та багато їздимо по районах. Це добре, звісно, однак симфонічного оркестру нам не вистачає.

Я сподіваюся, якщо депутати обласної ради не змінять своєї зацікавленості, то за років 5-10 матимемо залу, а тоді вже й симфонічний оркестр», - вважає директор обласної філармонії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
123 Показати IP 5 Лютого 2018 08:11
А скажіть будь ласка, для з'явлення оркестру, ще й симфонічного, зібраних підписів достатньо? Чи ще щось потрібно?
остап до 123 Показати IP 5 Лютого 2018 09:51
Потрібно багато смичків
Василь Показати IP 5 Лютого 2018 16:11
Хочу погодитись із Сергієм Івановичем - великий концертний зал потрібен, але не тільки для філармонії, він потрібен місту. Була надія певний час на реконструкцію спочатку Будинку офіцерів (не можу зрозуміти з якого переляку його віддали ЛНТУ) , потім кінотеатру Промінь, але як кажуть гроші все перемагають. Окремо питання приміщення філармонії - стара автостанція не краще розв'язання проблеми. Гарний приклад - палац культури "Березіль" в Тернополі. Буде концертний зал з великою сценою зможемо насолоджуватись концертними програмами не тільки симфонічного оркестру, а великих мистецьких колективів України і не тільки....
Мирослав Воронюк Показати IP 9 Лютого 2018 17:32
Директора філармонії на пенсію !!!Через років 10 ????Якщо ви наполягають спершу на концертній залі ,а тоді на створенні колективу ,тоді яким чином існує "Кантабіле" та Волинський народний хор ? Філармонія ж немає свого залу ! Чекати доки пробують залу можна вічно.Якби були колективи то і було б більше причин для створення концертної зали. Чому директор сам не турбується цим питанням ,не "вибиває" ставки на симф.орк ,так і мало того ,ще й відтягує сам процес.!Залу можна орендувати в Драматичному театрі ,або в міському палаці культури. P.S.Одеський національний симфонічний оркестр ,також не має своєї власної концерної зали ,вони орендують залу філармонії, і це жодним чином не відзначилось на якості звучання оркестру.
Марія до Мирослав Воронюк Показати IP 25 Вересня 2021 01:17
Минуло 4роки з часу публікації. Чи зрушилось із місця вирішення питання??? Луцьк досить інтенсивно розбудовується останніми роками. Чи розробляється проект концертного залу в місті?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus