USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Шеф-пекар під музику розказав, як пекти смачні булочки

21 Березня 2015 22:15
Письменник, музикант, шеф-пекар Денис Суховій завітав до Луцька. Він провів майстер-клас із випікання булочок, заспівав декілька пісень та розповів, про що його книга – «Гумовий Київ рожевих мрій».

Суботній вечір лучани мали змогу провести на Квартирнику «ТІСТО. Денис Суховій», який у місті влаштувала «Квартира FM». Захід відбувся у кав’ярні Кофеїн, що на вулиці Винниченка, 8.

Як і обіцяли організатори, розпочалася зустріч із майстер-класу. Денис вибрав собі у помічники двох дівчат і почав замішувати тісто.















Він розповів, що сьогодні пектиме солодкі булочки на звичайних дріжджах. Хоча зазвичай перевагу надає заквасці – вона корисніша, але й мороки з нею більше. За закваскою треба доглядати, і робити її не за один день. Щоб отримати справді поживну та дієву закваску, треба взяти 100 грамів води, 100 грамів борошна і 100 грамів меду, змішати і поставити у тепле місце, де температура не нижче 23-25°C . «Якщо вдома на кухні у вас холодніше, можна скористатися електричною грілкою – поставити миску із закваскою на неї. Хоча й переборщити з температурою не можна – якщо вона буде вища за 30°C, тісто можна буде викинути. Всього до готовності закваска має стояти 3-4 дні, причому щодня її потрібно підгодовувати. Роблять це так само, як і вперше – знову додають воду, борошно та мед. Вона як тамагочі – потрібен постійний догляд», – пояснив пекар.

«Взагалі закваска дуже «живуча» штука. Вже після того, як вона буде готова, її можна класти в холодильник – вона вже зможе харчуватися і при низьких температурах. А щоб знову нею скористатися, треба витягнути її з холодильника на певний час, щоб вона знову стала активна – з’явилися бульки. Я навіть сушив закваску», – зізнався гість.

Те, що випікання хліба, – це мистецтво, сперечатися не буде ніхто. Проте, щоб випічка вдалася, недостатньо лише вміння – потрібні якісні інґредієнти. Денис розповів, що в Україні є лише три млина, які виробляють якісне борошно. «Це млин у Білій Церкві, у місті Тальне Черкаської області та «Київмлин». До слова, останній – це еліта виробників борошна. Цікаво, що виокремлюють шість сортів борошна. Причому від другого сорту до шостого – декілька днів – десь відсиріє, і все», – поділився досвідом Суховій.

Також борошно розрізняють за тим, збагачене воно чи ні. У збагачене виробники зазвичай додають вітамін С або клітковину, або і те, й інше.

Розказав Суховій і як відрізняти якісну оливкову олію від неякісної, або й несправжньої. Основна умова до пляшок з оливковою олією, це те, щоб на етикетці була вказана кислотність – найкраще, щоб вона була 0,6%. Також справжня оливкова олія має мати характерний запах і колір – зелений, ні в якому разі не коричневий чи з його відтінками. На смак повинна гірчити.

«Раніше пекарство для мене було звичайною роботою, яка приносила дохід. Але з часом ця справа мене захопила – я багато про неї читав, експериментував з рецептурою, і зараз я настільки в тому заглиблений, що навіть їжджу двічі на рік на фестивалі. На одному з них я – головний пекар», – зізнався Денис.

Та не пекарством одним талановитий Суховій. Він заграв на гітарі та заспівав лучанам «Зеленеє жито, зелене», «Не питай, по кому дзвонить дзвін» та ще декілька композицій. Грати і співати Денис почав у 15-ть. Якось йому дала гітару сусідка Лєночка, дуже «уродську гітару», як зізнався музикант, але все ж інструмент його захопив і він навчився грати. А співає Суховій насамперед тому, що йому це подобається. Пригадує, що були часи, коли він «аскав» у переходах метро в Києві – заробляв таким чином гроші. Улюблене його місце – перехід на станції метро «Льва Толстого». Навіть зараз іноді, коли є час, туди приходить.











Сказав декілька слів гість і про свій роман «Гумовий Київ рожевих мрій». Книга, великою мірою автобіографічна, розповідає про те, з якими труднощами зіткнувся чоловік, коли приїхав жити до Києва – з труднощами, з якими стикається кожен, коли «виривається» з маленького містечка у мегаполіс.



На запитання слухачів-читачів про те, чи планує автор видати свій роман «Біла пов’язка», який є у вільному доступі в Інтернеті, Суховій сказав, що не вірить у паперову книгу. «Набагато зручніше і практичніше взяти ґаджет. Тому я не думаю, що варто йти шляхом паперових видань. Вони зникнуть так само, як і свого часу зникли спочатку глиняні таблички, а потім пергаменти».

Наприкінці зустрічі всі присутні покуштували булочки, які зробив пекар ще до заходу. Ті ж, які виготовляли разом, поставлять у духовку лише через годину після завершення майстер-класу – тісту потрібен час, щоб підійти. Але здоба, яку Денис зробив сам, була така ж за рецептурою, як і та, яку виготовляли на квартирнику.

Зазначимо, що Денис Суховій вже не вперше приїздить у Луцьк. Він тут був рік тому на запрошення культурного об’єднання «100 Вт» і також співав та презентував власну книгу.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анонім Показати IP 21 Березня 2015 22:38
Ну, полный шик: "Суховій сказав, що не вірить у паперову книгу. «Набагато зручніше і практичніше взяти ґаджет. Тому я не думаю, що варто йти шляхом паперових видань. Вони зникнуть так само, як і свого часу зникли спочатку глиняні таблички, а потім пергаменти»" Ведь ентот **рой не понимает того, что такое книга. Ибо он книги быстрее всего и не читал.
кум до Анонім Показати IP 21 Березня 2015 23:00
ооо.... добре видно шо ви, Ононім, читаєте багато
Анонім до кум Показати IP 22 Березня 2015 08:06
Ну ты и нашел чем хвалиться, а именно собственной безграмотностью. Между прочим, знания это мешок с грузом за плечами. Носить их труда не составляет, а пригодиться они могут всегда. И как ты можешь судить о настоящем, не зная прошлого? Вот и вешают тебе лапшу на уши все, кому не лень, а ты ее охотно кушаешь.
До Ононіма до Анонім Показати IP 22 Березня 2015 14:51
а ти знайшов чим зайнятися - ононімно критикувати незнайомого красівого мужика, який не сцить сказати то шо думає. не то шо ти. завість чи шо?
Штефан, Луцьк Показати IP 22 Березня 2015 00:00
Хочу булочок !
88 Показати IP 22 Березня 2015 22:30
мда... чого чекати далі... чоловік у кожному вусі по пацьорці... завтра буде кільце в носі як в бика..Культура пре... Стал-на явно не хватає
69 до 88 Показати IP 23 Березня 2015 00:02
а коли хлопці ходять так, що їх із дівчатами можна зплутати, це нормально? це культурно? це нормальний мужчина? чи зможе він захистити дівчину???? не на пацьорки дивитися треба!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus