USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Скандинавські саксофоністи - про Україну і дорогу зі Львова до Луцька

25 Вересня 2014 18:44
Вперше у Луцьку відбудеться концерт Скандинавського саксофонного квартету, що співпрацює із сучасними українськими композиторами.

Прес-конференція учасників музичного колективу відбулася 25 вересня у Луцьку.

Скандинавський саксофонний квартет («Nordic Saxophone Quartet») – це Йоханнес Торелл (саксофон сопрано), Мартін Еріксон (саксофон альт), Матіас Кольшен Бьйонштан (саксофон тенор) та Лінн Персон (саксофон баритон). Колектив дебютував у Норвегії у 2002 році, і вже перші його концерти викликали ажіотаж у країнах Північної Європи. Відтоді скандинави популяризують музику сучасних композиторів з усього світу. Учасники квартету є найвідомішими саксофоністами Скандинавії та постійно концертують різними країнами, зокрема, США, Південною Африкою, Туреччиною, країнами Південної Америки та Європи.

Як розповіли музиканти, Україну вони відвідують вперше, і у Луцьку стартує турне, у яке входять виступи у Житомирі, Києві та Львові. Саксофоністи тісно співпрацюють з українськими композиторами Володимиром Рунчаком та Кармеллою Цепколенко. Говорячи про те, чи виникав страх перед подорожжю в країну, ситуацію у якій лишається напруженою, музиканти розповіли, що були у тісному контакті із посольством України в Стокгольмі та Володимиром Рунчаком, з’ясовуючи ситуацію у тій частині країни, яку планували відвідати. Варто зауважити, що раніше декілька запланованих візитів колективу в Україну були скасовані через відомі події, проте цього разу скандинави не боялися вирушати в турне нашою державою.

У репертуарі колективу переважають твори сучасних композиторів, співпрацюючи з якими музиканти пізнають інші країни, їхню історію та культуру. Під час концерту у Луцьку пролунає композиція Володимира Рунчака за віршем Лесі Українки «Contra spem spero».



Музиканти розповіли, що заробляють на життя не лише як учасники квартету, а й як сольні виконавці та викладачі музики. Загалом, з їхніх слів, протягом 50 останніх років престиж професії музиканта у Швеції дещо знизився, адже музичну освіту здобуло чимало людей, між якими виникла конкуренція.

Серед публіки колективу – усі вікові категорії, адже, з їхніх слів, усім подобається звучання саксофону. Втім, у скандинавських країнах на концертах багато молоді та дітей – держава там активно фінансує музичну освіту. У Луцьку учасники квартету зустрінуться зі студентами ВДУКМ імені Ігоря Стравінського.

Учасниця колективу Лінн Персон розповіла, що не почувається "окремою" через те, що вона – єдина дівчина у квартеті. З її слів, у Швеції серед саксофоністів жінок не менше, ніж чоловіків.

Розповідаючи про перші враження від України, музиканти зізналися, що їм довелося їхати, мабуть, найгіршою дорогою у їхньому житті - зі Львова до Луцька. Однак водій автобуса, з їхніх слів, був неперевершений та успішно довіз музикантів до місця призначення. Як повідомили саксофоністи, в Україні вони зустріли багато чудових людей. Раніше їм небагато було відомо про нашу країну, наприклад, вони досі відчувають прикрість за поразку збірної Швеції з футболу українцям під час Євро-2012. Раніше музиканти відвідували інші країни пострадянського простору, зокрема, країни Балтії та Росію.

Насолодитися виконанням творів сучасних композиторів у виконанні майстерних музикантів Скандинавського саксофонного квартету лучани зможуть сьогодні, 25 вересня о 19.00 у Палаці культури. Виступ буде приурочений до Міжнародного дня музики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus