USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Слов’янське Різдво» у Луцьку з джазовими колядками. ФОТОРЕПОРТАЖ

29 Грудня 2013 09:25
За те, щоб новий рік приніс українцям нове життя, молилися за допомогою польсько-українських колядок в джазовій обробці музиканти гурту «Babooshki» у Луцьку.

Концерт джазових колядок від гурту «Babooshki» відбувся 28 грудня у Волинському академічному обласному театрі ляльок. Захід відбувся під патронатом Генерального Консульства Республіки Польща у місті Луцьку.

Колектив «Babooshki» заснований у 2009 році, його учасники виконують автентичні пісні історичного Прибужжя – польсько-українського пограниччя, роблячи акцент на видобуванні спільних особливостей польської та української народної музики. Гурт «Babooshki» - це вокалістки Дана Винницька та Кароліна Беімчик, Міхал Ярос (контрабас), Богуш Векка (перкусія), Ян Смочиньскі (фортепіано) та Міхал Томащик (тромбон).

Дана Винницька розповіла, що історія гурту, особливо історія з Різдвом, розпочалася у Луцьку. Вона познайомилася з Кароліною, яка запросила заспівати на її диску дві колядки. Їм настільки сподобалося колядувати разом, що співачки вирішили, що це не закінчиться одним експериментом. Згодом був проект «Одне Різдво – дві традиції», заінспірований консулом Кшиштофом Савіцкі. Дана Винницька зазначила, що Кшиштоф Савіцкі зробив дуже багато для того, щоб Польща та Україна мали зовсім інші стосунки – окрім дипломатичних речей це стосується, насамперед, культури.

«Є григоріанська та юліанська традиції, наші друзі-католики у Польщі святкують Різдво Христове з 24-го на 25-те грудня, ми святкуємо з 6-го на 7-е січня. Хоч ми святкуємо в різний час, маємо частково різні обряди, в нас є дуже багато спільних речей. Коли ми почали шукати спільні колядки, виявилося, що їх настільки багато і вони настільки переплітаються, що ми зрозуміли, що є таке поняття, як слов’янське Різдво. Незважаючи на те, чи ми святкуємо у грудні, чи у січні, ми святкуємо разом. Тішимося, що сьогодні ми в Україні, тому що зараз є особливий момент для нашої держави і хочемо, щоб цей різдвяний концерт був своєрідною молитвою за те, щоб новий рік нам приніс нове життя, яке буде наповнене свободою і справедливістю, ми молимося про те, щоб сліпці розплющили очі, щоб людям просвітилося в головах і щоб ті, хто ще не знає, як є насправді, змогли доторкнутися до істини, щоб ціла Україна була єдина в своїй любові та щоб ми всі могли щасливо згадувати нашу перемогу. Це сьогоднішня ідея концерту, про це ми сьогодні молимося», - розповіла публіці Дана Винницька.

Глядачів закликали долучатися до музикантів та разом виконувати знайомі колядки.

Лунали не лише колядки та щедрівки, що розповідають про народження Ісуса Христа, а й дохристиянського періоду. Однією з таких щедрівок стала «А ще й по горах». Приспів польської гуральської колядки «Śpiewajcie i grajcie mu małemu, małemu» музиканти попрохали співати разом з ними. Зауваживши, що у глядацькому залі чимало дітей, музиканти виконали і польсько-українську колядку-колискову «Гей, гей, лелія».

Дана Винницька розповіла глядачам, що день концерту особливий, адже день народження святкує перкусист гурту Богуш Векка. Музиканти разом із публікою співали йому «Многая літа».

Останньою виконали українську щедрівку з Бойківщини, яку Дану Винницьку навчила Кароліна Беімчік.

Дана Винницька нагадала публіці, що, незважаючи на те, що концерт закінчиться, додому можна буде взяти музику гурту. Після завершення виступу глядачі могли придбати диски гурту «Babooshki». А для тих, хто вагається, вважаючи, що диск коштує надто дорого, вона нагадала, що часто один диск – це один обід в ресторації та закликала глядачів прагнути духовної їжі.

Кщиштоф Савіцкі побажав лучанам, щоб 2014 рік був роком спокою та молитви. Президент Луцького джазового клубу Олег Баковський запросив музикантів та Кшиштофа Савіцкі разом зіграти традиційний джем-сейшн. Під бурхливі оплески публіки пролунали джазова та блюзова імпровізації.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus