USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Театр «Гармидер» виступив проти тоталітаризму. ФОТО

10 Квітня 2010 16:07
У Луцькому районному будинку культури 9 квітня відбулася прем’єра вистави «Портрет» театру-студії «Гармидер». Специфічна п’єса зібрала повний зал глядачів.

Майже два роки пішло в учасників «Гармидеру» на постановку вистави. Героїв у п’єсі лише п’ять. Їх ролі виконали одні з найдосвідченіших учасників театру-студії: Олексій Стаднюк, Павло Порицький, Олена Телючик, Ірина Оласюк та Анжела Арутюнян.

«Це річ, напевно, для глибокого осмислення. Вистава вимагає певної роботи розуму. Почали ми працювати над постановкою ще в позаминулому році. Тоді були перші читки. Робота дійсно дуже складна», - каже один з учасників вистави Павло Порицький.

Сюжет п’єси побудований на психологічних образах героїв. Герої «Портрету» Анатоль та Бартодій (ролі виконали Павло Порицький та Олексій Стаднюк) пережили систему тоталітаризму. Двоє друзів, але два різні життя. Після того, як Бартодій доносить на Анатоля, того відправляють на довічне заслання. Докір совісті не дає Бартодію спокійно жити, адже Анатоль нічого не знає про його донос. Згодом тоталітаризм падає, Анатоля відпускають, а Бартодій після семи років мук совісті йде до нього на сповідь. Усьому причина – поклоніння портрету. Саме його Бартодій носить у валізі із собою від моменту зради. Доходить до того, що він приводить свою совість на прийом до психіатра. Бартодій втрачає відчуття реальності. «Вічний» портрет у чемоданів призводить до смерті колись дуже хороших друзів…

«Автор п’єси – відомий польський драматург Славомір Мрожек. Він тривалий час прожив за кордоном. Йому не подобався тодішній польський режим. У цій виставі якраз висвітлюється погляд автора на тоталітарну Польщу. І цей погляд ззовні мені видається дуже об’єктивним. Чому ми взяли власне цей твір? Нам здалось, що події, описані автором, певною мірою перегукуються із сьогоднішніми реаліями», - каже Павло Порицький.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
я Показати IP 12 Квітня 2010 10:46
Була на цій виставі. Дуже сподобалось! Актори сильно зіграли. Насправді зачепило. Молодці "Гармидер"!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus