USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ціни на вироби волинського майстра стартують від тисячі гривень

4 Грудня 2015 08:35
З 2009-го 45-річний Анатолій Бойко з міста Володимира-Волинського оздоблює яєчні шкаралупи металом і коштовним камінням. Відтак, за проявлену майстерність його почали називати «волинським Фаберже», і віддавати за його роботи від 1000 гривень.

Про це пише «Gazeta.ua».

«Шість років тому зайшов у гості до товариша. Він дав мені потримати справжнє яйце Фаберже зі своєї колекції і сказав: «Толік, ти теж таке можеш зробити». Вирі­шив спробувати. Перебив не одну корзину яєць, поки щось толкове вийшло, — почав свою розповідь Анатолій. – Спочатку думав зробити таке яєчко з дерева, як Фаберже. Але вирішив вигадати щось таке, що до мене ніхто не робив. Узяв за основу яєчну шкаралупу. Працювати з нею важче, ніж із деревом — один неточний рух може все знищити. Перепсував не менше сотні яєць».

Раніше Інформаційне агенство Волинські Новини писало, що робота Анатолія Бойка не має аналогів в усьому світі. Його найбільшу колекцію яєчної шкарлупи, оздобленої дорогоцінними металами, 26 листопада зареєстрували як рекорд України. Тоді ж Анатолій Бойко відкрив свою виставку в холі Верховної Ради на третьому поверсі. Викладає на стіл 82 яйця. Є страусині, індичі, качині, курячі й перепелині. Вони оббиті міддю, латунню, алюмінієм і сріблом. Прикрашені бурштином, малахітом, агатом, обсидіаном, бірюзою та яшмою.

«Перше яйце зберігаю вдома, бо його стидно людям показувати. Візерунки вийшли кривими. Шкаралупа в кількох місцях лопнула, довелося під­клеїти», – зізнався співрозмовник.

Для роботи Анатолій бере тільки домашні яйця.

— У селі кури пасуться на волі, — пояснює. — Їдять свіжу траву, клюють пісок і землю. Завдяки цьому шкаралупа міцна. У ній багато кремнію і кальцію. Завжди в сільських жінок прошу залишати мені перші п'ять яєць, які знесла курка. Вони — найміцніші.

Перед роботою яйце видуваю. Потім гарно мию й просушую. Шкаралупу оздоблюю металом. Вирізаю усе зайве. Роблю це бормашиною або алмазним буром. На одне яйце часом йде п'ять днів. На деякі — місяць.

Бере в руки яйце з геометричними візерунками, прикрашене стразами.

— Це робив три тижні, — каже Анатолій. — Використав 100 камінців Сваровські. Щоб їх встановити, треба було підготувати дірочку в шкаралупі, а потім пінцетом і шприцом закріпити кожен камінчик. Під час роботи щопівгодини робив перерву, бо руки починали тремтіти. Ніколи не малюю ескізів і не роблю креслень. Усе виходить спонтанно. Коли беру в руки яйце, вже бачу, як виглядатиме.

До майстра підходить екс-міністр соцполітики 40-річна Наталія Королевська. Роздивляється покрите сріблом яйце в дірочки.

— Какая восхитительная работа, — говорить вона. — А вы мне уже одно яйцо подарили, помните? Стоит на самом видном месте.

— У цьому яйці залишилося тільки п'ять відсотків шкаралупи, — каже Анатолій. — Зробив у ній 4600 дірочок.

Ціни на вироби Анатолія Бойка починаються від 1000 грн.

— Обковані сріблом яйця коштують в середньому 200–250 доларів, — говорить. — Мої роботи мають у себе колекціонери з Великої Британії, Канади, Іспанії та Польщі. В Україні купують рідше. Частіше доводиться обмінювати їх у ювелірів на каміння та інші матеріали. Часто дарую вироби рідним і друзям. Рік тому наважився вручити яєчко з тризубом Марині Порошенко. Вона подякувала і сказала: це яйце стоятиме на столі в Петра Олексійовича.

До столу підходить художник 66-річний Йосип Осташинський. Розглядає обковане сріблом індиче яйце. Всередині у ньому — перепелине.

— І як можна було яйце в яйце засунути? — крутить виріб у руках.

— Багато ювелірів намагалися розгадати, як зміг це зробити, — відповідає Анатолій. — Усі кажуть: з точки зору фізики це — нереально. Свій секрет нікому не розказую.

У найдорожчому яйці Фаберже б'є годинник

За $18,5 млн — 443 млн грн — на лондонському аукціоні "Крістіс" купив яйце Карла Фаберже російський колекціонер 53-річний Олександр Іванов. Торік передав його російському Ермітажу.

— Карл Фаберже изготовил это яйцо для банкирской семьи Эфрусси, — розповідає Олександр Іванов. — 1905 року Беатріса Ефруссі подарувала його молодшому брату на заручини. Понад 100 років про яйце нічого не було відомо — його ніде не показували й не продавали. 2007-го нащадки родини Ефруссі виставили виріб на аукціон. Торги стартували з позначки 7,2 мільйона доларів. Робив ставки до останнього.

Яйце з підставкою заввишки 30 см. Покрите рожевою емаллю і золотим напиленням. Нагадує ампірну вазу на постаменті.

— Це не лише прикраса, а годинник із боєм, — каже Іванов. — Крім циферблата, в яйці є механічний півник. Кожну годину він кукурікає і махає крилами.

Яйце з годинником — найдорожче з виготовлених Карлом Фаберже.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus