USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

У Галереї мистецтв – виставка картин-пленерів «Дубенський замок»

10 Березня 2017 19:00
Експозиція полотен, які були створені під час живописних пленерів у Дубенському замку, що на Рівненщині, відкрилася 9 березня у Галереї мистецтв Національної спілки художників України.

Ідея проведення міжнародних зібрань мистців як промоція історико-культурного надбання міста Дубно, популяризація та розвиток туризму у невеликому, але дуже затишному і неповторному куточку України серед жителів регіону, гостей краю була започаткована за підтримки міської влади ще 10 років тому.

Минулоріч ця успішна ідея була розвинута до формату живописно-графічно-скульптурного симпозіуму «Історія та постаті: переосмислення», участь в якому традиційно взяли українські та зарубіжні мистці, представники міської влади, меценати та громада міста.
У Великій залі Галереї мистецтв НСХУ представлена частина малярських робіт, що наразі складають велику колекцію у фонді Державного історико-культурного заповідника міста Дубно.

Розповів про експозицію лучанам Леонід Кічатий, директор заповіднику: «Місцем проведення міжнародних пленерів було обрано нашу перлину – Дубенський замок, якому у вересні цього року виповнюється 525 років. В контексті такої приємної річниці ми вирішили усі роботи, які передавалися мистцями впродовж 10 років у фонди заповіднику, об’єднати у виставковий потенціал з метою популяризації як об’єктів історико-культурної спадщини, так і самого Дубенського замку. Ці мистецькі роботи – то є фіксатори, які дають нам змогу спостерігати, що було 10 років тому і що змінилося.

Особливим став для нас Х живописно-скульптурний симпозіум, який проходив у серпні 2016 року. Все це відбулося завдяки Спілці роботодавців Дубенщини, окремих підприємців. До того, як приїхати до Луцька, виставка побувала у Збаразькому замку. Цього року плануємо показати експозицію у Києві, Рівному та маємо запрошення до міста Томашів Любельский у Польщі».
Розлогіше про організацію міжнародних пленерів у Дубенському замку розповіла Надія Любецька, заступник директора з наукової роботи: «Перші пленери, які були започатковані у 2006 році, були регіонального рівня. Пізніше дубенський пленер набув статусу всеукраїнського, а тепер – і міжнародного. Учасниками стали художники з Білорусі, Румунії, Росії, Грузії, Хорватії, Польщі. Запрошували до участі як знаних мистців, так і молодих художників.

Сьогодні ми представляємо 37 робіт з нашого великого фонду, який дозволяє показати ще не одну виставку у вашій галереї. Організовуючи ці пленери, ми ставили перед собою певні завдання. Насамперед, це було формування музейного зібрання творів сучасного мистецтва. А друга мета – популяризація нашої історико-культурної спадщини. Ці полотна, створені під час пленерів на свіжому повітрі («пленер» від фр. en pleinair— «на свіжому повітрі», - ред.), передають неповторну атмосферу Дубенського замку, який ви бачите на багатьох картинах.

Кожного року тематика пленеру доповнювалась: це були пейзажі міста Дубно, його архітектура, сакральна спадщина. Є також роботи абстрактного стилю. Роботи експозиції виконані на полотні у техніці олійного живопису, вони об’ємні, просторові, приємні для сприйняття, красиві. Нехай ознайомлення з нашою виставкою буде для волинян запрошенням до подорожі до Дубенського замку».
Надія Любецька передала Володиру Марчуку, голові Волинської організації НСХУ, каталоги міжнародного пленеру «Дубенський замок» та живописного симпозіуму «Історія та постаті: переосмислення» в якості подарунку волинянам на згадку про ці мистецькі події.
Про потужний потенціал таких пленерів для туристичного розвитку регіону, ознайомлення з унікальною історико-культурною скарбницею нашого краю і плідну співпрацю з культурними інституціями регіону розповів директор Кременецького краєзнавчого музею Андрій Левчук: «Дубно, Луцьк, Кременець володіють унікальними історико-культурними ресурсами. У співпраці з владою, меценатами тут традиційно проходили прекрасні мистецькі заходи. Наприклад, лише в Дубно в 30-х роках відбувалося до 30 пленерів за в рік. Разом з Дубенським заповідником ми розробляємо новий туристичний маршрут у форматі туру вихідного дня «Загадкова Волинь» з відвіданням найцікавіших місць, музеїв, замків, спілкуванням з мистецтвом, проведенням майстер-класів».
Виставка творів міжнародного пленеру «Дубенський замок» свідчить про чудові промоційні можливості таких заходів для розвитку регіону: це і дбайливе збереження історичної спадщини нашого краю, і приваблення туристів як з інших куточків України, так і зарубіжних гостей.
Експозиція творів міжнародних пленерів «Дубенський замок» триватиме ще протягом 3 тижнів у Галереї мистецтв НСХУ на вулиці Лесі Українки 24а. Вхід шанувальникам мистецтва завжди вільний.

Про подію на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr17/dubenskyy_zamok/

Фото робіт художників надані організаторами

Фото події Володимира Дзюрбея

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ольга М. Показати IP 10 Березня 2017 19:58
Гарний репортаж! Змістовний та стриманий. Залишає глядачеві багато простору для складення власних вражень.
Дубно Показати IP 10 Березня 2017 22:31
Лучани а ви усе болото ділите і ціну собі не можете скласти, де ваші пленери?
Вася до Дубно Показати IP 11 Березня 2017 02:47
В нас нема нічого такого "гарного " як залишки вашого "замку " щоб дало натхнення.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus