USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

У Луцьку закрили ХІV музичний фестиваль «Стравінський та Україна»

14 Жовтня 2017 21:21
ХІV музичний фестиваль “Стравінський та Україна” завершився концертом 12 жовтня у Волинському академічному обласному музично-драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка.

Перш аніж прозвучав перший номер концертної програми – а це була “Кантата з нагоди 50-річного ювілею Вищої православної реальної школи в Чернівцях” Євсевія Мандичевського у виконанні Академічного камерного хору “Чернівці” (художній керівник – Надія Селезньова) та Академічного симфонічного оркестру Чернівецької обласної філармонії (художній керівник – заслужений діяч мистецтв України Йосип Созанський), ведуча Оксана Єфіменко окреслила основні віхи музичного фестивалю “Стравінський та Україна”, згадавши, зокрема концерт “Мирослав Скорик у стилі джаз”, яким відкривався форум, два концерти вокальної музики, Польський день…

Кантата справила сильне враження на слухачів – цьому сприяла як музика, так і текст, український переклад якого демонструвався на спеціальному екрані. Як хор, так і солісти – Тарас Повх (тенор), Євген Гнатчук (другий тенор), Ігор Раца (баритон), Василь Мельничук (бас), – були на висоті.

У першому відділенні концерту прозвучали також твори доволі несхожих між собою композиторів Ріхарда Вагнера та Моріса Равеля (Вагнер – романтик, Равель – імпресіоніст). Слухацькій увазі були представлені увертюра до опери Р. Вагнера “Летючий голландець” та “Іспанська рапсодія” М. Равеля. Диригував у першому відділенні художній керівник Академічного симфонічного оркестру, заслужений діяч мистецтв України Йосип Созанський.

Друге відділення було справжнім тріумфом музики Ігоря Стравінського, оскільки складалося саме з його творів – написаних у різні періоди його діяльності як композитора. Так, скажімо “Рухи” для фортепіано з оркестром – твір останнього періоду, – будується на т. зв. серійній техніці, де за звуковисотну основу твору береться ряд (“серія”) неповторюваних звуків.

Це досить-таки незвично для “невтаємниченого” слухача, та й музиканти мусять мати неабияку підготовку. Та виконання піаністки Лілії Холоменюк у супроводі згаданого вище оркестру показало, що для справжніх майстрів немає нічого неможливого.

Інший твір, представлений у концерті, – “Симфонія псалмів” для хору та симфонічного оркестру, – написаний ще 1930 року й базується на текстах 38-го, 39-го та 150-го Псалмів Давидових у версії Вульгати (латинського перекладу Біблії). До речі, як і у випадку з кантатою Є. Мандичевського, на екрані містилась українська інтерпретація текстів). Хор та оркестр і тут показали справжній клас.

Окремо варто сказати про дириґента – а це народний артист України Ігор Блажков. Він особисто листувався з Ігорем Стравінським, брав участь у підготовці гастролей композитора в тодішньому СРСР (1962 рік) і провів величезну роботу з повернення творчої спадщини Ігоря Федоровича на Батьківщину. Ті, хто був присутній на концерті, не дадуть збрехати: Ігор Іванович не просто дириґував – він ніби проживав кожну ноту разом із оркестрантами й співаками.

До вручення дипломів і заключного слова було запрошено доктора філологічних наук, народного депутата України Ірину Констанкевич.

“Маю за високу честь стояти поруч із такими талановитими митцями і справжнім метром музики Ігорем Блажковим”, – зворушено мовила Ірина Мирославівна.

Фестиваль “Стравінський та Україна”, на її глибоке переконання, возвеличує і музику, і Україну, і Волинь.

Теплим і вдячним словом згадала пані Ірина людей, котрі стоять біля витоків цього знакового музичного форуму – це, зокрема директор Волинської обласної філармонії (і фестивалю) Сергій Єфіменко, автор ідеї Василь Ворон, відомий сходознавець Олена Огнєва (усі вони – лауреати премії імені Ігоря Стравінського). Вона висловила сподівання, що нас знатимуть саме завдяки духовним велетам, якими були Ігор Стравінський, Леся Українка, Михайло Кравчук.

Ірина Констанкевич вручила дипломи Ігореві Блажкову (висловивши при тому бажання побачити його й на наступному форумі) та колективам Чернівецької обласної філармонії (диплом з її рук прийняв Йосип Созанський), після чого оголосила ХІV музичний фестиваль “Стравінський та Україна” завершеним.

Ігор БЕРЕСТЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus