USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Володимирі-Волинському зніматимуть кіно про УПА

25 Березня 2016 18:27
Володимир-Волинський, Турійськ і Луцьк відвідала знімальна група фільму «Червоний». У стрічці, що вийде у прокат на Покрову 2017 року, йдеться про долю волинянина, командира УПА Данила Червоного.

Продюсер компанії «Інсайт Медіа» Андрій Суярко та автор сценарію, письменник Андрій Кокотюха приїхали на Волинь, щоб знайти локації для ігрового фільму «Червоний», зокрема підходяще приміщення для зображення тюрми й підвалів НКВС, старі будинки та бруківку, предмети побуту.

«Судячи з гарного настрою продюсера, певні епізоди ми такі зніматимемо у Володимирі-Волинському, тут ще збереглись якісь залишки будинків, побудованих «за Польщі». У Луцьку ми нічого підходящого не знайшли», - поділився враженнями Андрій Кокотюха.

У Володимирі-Волинському знімальна група відвідала музей, підвали колишнього монастиря ордену Домініканців (нині використовується як навчальний корпус ВПУ №23), разом з краєзнавцями та головою депутатської комісії з питань освіти і культури пройшлась бічними вуличками середмістя. Кіновиробники констатували, що, на жаль, обличчя старого Володимира зникає, натомість - хаос євроремонтів замість автентики, асфальт замість бруківки.

Творчість Андрія Кокотюхи, автора історичного детективу «Червоний», тісно пов’язана з Волинню. Адже дія роману розгортається саме у тутешніх лісах та звільненому від фашистів Луцьку, де продовжують воювати з «совєтами» українські повстанці на чолі з Данилом Червоним. Консультантом Кокотюхи щодо оперативних розробок НКВС став уроженець села Селець Володимир-Волинського району, генерал-майор СБУ Олександр Булавін.

Письменника також поєднує давня дружба із лучанином Сергієм Бортніковим, автором гостросюжетних детективів.

Роман «Червоний» має щасливу долю, за три роки його вже сім разів перевидали в Україні, а цьогоріч ще й екранізують. Фільм створюється за фінансової підтримки Державного агентства України з питань кіно. Це спільне виробництво продюсерського центру «Інсайт Медіа», Одеської кіностудії та литовської кінокомпанії «ARTBOX».

За жанром «Червоний» – історичний бойовик, події відображатимуть третю частину роману, де головні герої перебувають у радянському концтаборі.

Сюжет фільму розповідає про двох українців, які воювали за різні ідеали, однак, доля звела їх в одному таборі. Український повстанець Данило Червоний та радянський льотчик Віктор Гуров зустрілись на каторзі. Червоний родом із Заходу України, Гуров - зі Сходу. Попри розбіжності в ідеалах, батьківщина у них одна. Тільки зрозумівши це, тільки домовившись між собою, двоє українських в`язнів змогли протистояти звірствам начальника табору майора Абрамова, підступності злодійського «авторитета» Колі Тайги, здійснили відчайдушну спробу вирватися на волю, підняли повстання за колючим дротом.

Зйомки стрічки розпочались цієї весни в кар’єрах Кривого Рогу. Зі слів головного продюсера Володимира Філіпова, піднята тема надзвичайно актуальна з огляду на воєнний конфлікт на Донбасі. Над картиною працює справді інтернаціональна команда: режисер – грузин Заза Буадзе. Оператор – українець Олександр Земляний. У фільмі будуть нові обличчя - українські та литовські актори. Продюсер литовської сторони - Кестас Драздаускас.

Сценарист Андрій Кокотюха висловив надію, що «Червоний» вийде на рівні відомих у світі кінодрам, таких як «Опівнічний експрес» та "Втеча з Шоушенка». На його думку, литовські лісові брати були головними побратимами українських повстанців, а сьогодні українці і литовці - побратими на виробництві фільму про свободу і нескореність.

«Червоний» зламає у свідомості сучасних українців думку, що ми постійно мусимо вмирати за національну ідею, за батьківщину. Бо ми повинні жити і творити заради України.

Світлана ФЕДОНЮК, місто Володимир-Волинський
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 25 Березня 2016 21:42
Люда Плахотна - от бачиш, у Володимирі зніматимуть фільм про УПА!!! А це знак, що тебе, як комуняку і колх* зницю відправлять з Луцька на рідні землі, розбирати залишки Заріччянського колгоспу. А, може ти зіграєш роль НКВДистки в цьому фільмі? Вона тобі підійде.
А хто Показати IP 26 Березня 2016 01:43
Заграе ката може це роль тата
Володимир Показати IP 26 Березня 2016 09:21
У нас, у Володимирі, є персонаж який може зіграти одночасно роль енкеведиста і упівця. Саме у такій послідовності. Хоча ,справедловості задля треба сказати - псевдо енкеведиста і псевдоупівця. Це наш ''князь''. Ця тв*рь краснапузая знає як це робиться. А що, вроджений талант до мімікрії.
Володимир Показати IP 26 Березня 2016 09:24
У нас, у Володимирі, є персонаж який може зіграти одночасно роль енкеведиста і упівця. Саме у такій послідовності. Хоча ,справедловості задля треба сказати - псевдо енкеведиста і псевдоупівця. Це наш ''князь''.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus