USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

У Луцьку відкрили аудіобібліотеку для сліпих

13 Травня 2010 14:08
Аудіобібліотека, названа Центром доступності до інформації для людей із обмеженими можливостями, відкрилася 13 травня у Волинській універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки.

Бібліотеку відкрила громадська організація «Стимул» за підтримки Волинської наукової бібліотеки імені Олени Пчілки та Волинського благодійного фонду Миколи Яручика.

У фонді бібліотеки – 1100 аудіозаписів. Записи зроблені за допомогою спеціального програмного забезпечення – програми яка може переводити відскановані тексти у звуковий формат. Є у бібліотеці для цього і комп’ютер, і сканер.

Оскільки тексти «начитує» комп’ютерна програма, голос в аудіозаписах дещо штучний, «металічний». Працівники бібліотеки стверджують, що із часом можна буде настроїти інтонацію, швидкість та тембр голосу комп’ютера. Зчитує програма тексти українською та російською, а прості тексти - й англійською мовами.
Зауважимо, що бібліотека не буде брати орендної платні за приміщення, в якому розмістися аудіо читальня – запевнила директор наукової бібліотеки Людмила Стасюк.

Аудіобібліотека передовсім розрахована на студентів із обмеженими можливостями, які навчаються у вузах.
Член ВМГО людей із вадами зору «Генерація успішної дії» Людмила Фурсова на презентації аудіо бібліотеки розповіла, що відтепер фонди наукової бібліотеки стануть доступнішими не лише для незрячих, але для людей із вадами опорно-рухового апарату яким важко пересуватися.

Під час презентації читальні також виникла ідея, аби підручники і посібники для фондів бібліотеки начитували студенти волинських вузів. Організатори запевнили, що уже ведуться перемовини із кількома викладачами волинських вузів про відбір книг для такої потреби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
гліб кантер Показати IP 19 Травня 2010 11:14
у вас помилка в першому абзаці Аудіобібліотека, названа ... Волинській універсальній науковій бібліотеці імені Олени пЛІЧки.
Юрій Ричук до гліб кантер Показати IP 19 Травня 2010 11:44
Дякую, виправили

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus