USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Учасники акції «Ніч музеїв» виконали Гімн у Луцькому замку

18 Травня 2014 14:30
Міжнародна культурно-мистецька акція «Ніч музеїв» відбулася у Луцьку за підтримки благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк». Шостий рік поспіль дійство, організоване Художнім музеєм, проводиться під егідою ЮНЕСКО.

З нагоди 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка колектив музею долучив до світових програм власний проект під назвою «…Тоді я веселий, тоді я багатий, як буде серденько по волі гуляти!». Таку тему обрали тому, що Великий Кобзар об’єднує українців і не може залишити байдужим жодне серце, - пояснила директор Художнього музею Зоя Навроцька.

Традиційно, культурно-мистецька акція розпочалася з братської молитви за Україну в підземеллі церкви Іоана Богослова за участі ігумена Константина та насельників Жидичинського монастиря.

Під час проповіді ігумен Константин зауважив, що цього року під час великодніх свят найціннішим побажанням для українців стало побажання миру і єдності.

Під час урочистої академії до Міжнародного дня музеїв музейних працівників привітали з професійним святом представники влади, давні друзі музею, благодійники, які сприяли проведенню свята – «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк», Олег Клімчук, Олена та Петро Пилипюки.

З нагоди свята в дарунок музею дочка українського художника Олександра Байдукова передала картину «Козацькі могили».

Зоя Навроцька подякувала всім благодійникам і відзначила акцію, проведену в Художньому музеї спільно з благодійним фондом «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк». «Екологія природи – екологія культури» спочатку планувалася, як виставка до Дня птахів «Птахи нашого міста» Віктора Чухрая. Потім вона вилилася у низку екскурсій-практикумів, на які працівники благодійного фонду запрошували дітей з різних шкіл, Навчально-реабілітаційного центру, а також дітей з сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

«Ми вдихали у цих дітей дуже багато – любов до Батьківщини, любов до природи, любов до братів наших менших, до музею і до культури», – відзначила Зоя Навроцька.

Представники благодійного фонду привітали присутніх з Міжнародним днем музеїв і відзначили роботу десяти музейників працівників преміями від засновника фонду Ігоря Палиці. Колективу музею побажали і надалі бути духовним осередком міста і виховувати у дітей любов до мистецтва і патріотизм.

Привітав колег і директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Селюк: «Цей рік Міжнародний комітет девізом «Ночі музеїв» обрав «Музейні колекції об’єднують». Нас об’єднала колекція Художнього музею міста Луцька, колектив якого працює з любов’ю, натхненням і ентузіазмом на естетичне виховання підростаючого покоління. Тому закономірно, що обласна акція «Музейна подія 2013 року» завершилася перемогою музею. Найгучнішою подією в культурному житті міста Луцька і області стало відкриття експозиції Художнього музею».

Програму «Співи, музика та поезія українського романтизму» виконав для присутніх Тарас Компаніченко та гурт «Хорея Козацька». Для гостей звучали твори Шевченка, Куліша, Боровиковського, Гоголя,Руданського та інших сучасників Кобзаря.



Апогеєм акції стало виконання учасниками свята Гімну «Ще не вмерла Україна» просто неба у Луцькому замку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Юрист Показати IP 18 Травня 2014 21:51
коментар було видалено
Лучанин Показати IP 18 Травня 2014 22:20
Зібрались УКРАІНЦІ , хвала і слава !!! А юристики - непродуктивний елемнт суспільства

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus