USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Вчитель історії луцької школи зібрав унікальну музейну експозицію

3 Лютого 2016 08:00
Уламки стріл та списів, ядра для катапульт, зразки амуніції та обмундирування, пробиті кулями каски, стрілецька зброя, унікальні документи, фотографії, портрети Героїв, а також лист до учнів школи, особисто підписаний рукою легендарного Олексія Марєсьєва – все це протягом довгих років збирав і продовжує збирати вчитель історії колишньої Луцької загальноосвітньої школи № 8, а нині Луцького навчально-реабілітаційного центру для дітей з особливими потребами, Віктор Гуляницький.



Вчора, 2 лютого, обласний центр Волині відзначив 72-гу річницю звільнення від німецько-нацистських загарбників.

На дворі десята ранку. Віктор гостинно зустрічає при вході в навчальний заклад.

З репортером Інформаційного агентства Волинські Новини також відвідує музей організатор зустрічі - викладач історії Луцького педагогічного коледжу, керівник суспільно-політичного клубу «Всесвіт», Анатолій Кравець.



У закладі нині карантин. Проходимо тихими коридорами до кімнати-музею.

Не чути веселого гоміну діточок, лише іноді назустріч трапляються поодинокі чергові працівники.

Тиша така, ніби все завмерло в цей день у хвилині мовчання, схиливши голову в пам'ять про Героїв, які ціною свого здоров'я і життя звільнили перлину Волині від загарбників.

Віктор відкриває двері кімнати. Проходимо в середину і ніби машина часу переносить нас на кілька століть назад.

Прямо перед нами стенд з експозицією часів княжої доби.

Унікальні археологічні знахідки, знайдені на Волинській землі неподалік Луцького замку - ядра для катапульт і макет самої катапульти, накінечники стріл, списів та бойових секир, маленькі моделі вояків у тогочасному одязі, портрети величних князів Любарта і Вітольда, унікальні книги, документи тощо.



Далі розташований стенд з експозицією часів козацтва.

Цікаві зразки козацького озброєння, картина із зображенням величних козацьких Гетьманів, унікальні документи та археологічні знахідки з місць боїв козаків з поляками під Берестечком, кулі для козацьких пищалів, цвяхи, монети часів козацтва, маленькі моделі самих козаків, прапор Волинського реєстрового козацтва, прапор Волинської області, а також сучасний український прапор із зони проведення АТО, підписаний сьогоднішніми українськими Героями.



Окрема полиця присвячена легендарному Брусилівському прориву та Першій Світовій війні.

Маленькі моделі тогочасних австроугорських, німецьких та російських вояків, англійські та французькі каски, зразки холодної зброї, австрійські штики, ручні гранати того часу, перші протигази, солдатські фляжки та інші унікальні археологічні знахідки того часу, знайдені під час археологічних розкопок в Луцьку.

ЧИТАТИ ЩЕ: НА ВОЛИНІ – ВИСТАВКА, ПРИСВЯЧЕНА УКРАЇНСЬКИМ ВОЇНАМ

«Одного разу ми з учнями копали яму на шкільному подвір'ї, щоб спалити в ній осіннє листя. І раптом віднайшли гільзи від патронів до австрійських гвинтівок, датовані 1915 роком. Отже, лінія тодішнього фронту проходила через подвір'я нашого навчального закладу», - наголошує Віктор.



Найбільший стенд музею-кімнати присвячений Другій Світовій війні.

Він містить унікальні експонати - каски солдатів Вермахту, шапка-«будьоновка», американська друкувальна машинка, оригінали радянських газет того часу, ящики для патронів, залишки авіаційних бомб та снарядів, моделі німецьких та радянських танків, легендарний ППШ, радянські та нацистські державні нагороди, фотографії німецьких вояків та їх сімей, і навіть льотний шолом збитого над Волинню пілота Люфтваффе.

Також окреме місце займають фотоальбоми з фотографіями Героїв Радянського Союзу, які загинули, звільняючи Волинську землю, а також Героїв Радянського Союзу, почесних громадян волинських міст, які проживали на Волині після війни.



Окреме місце займає гравюра на дереві, на якій зображений знаменитий пам'ятник Воїну-Визволителю, який встановлений в берлінському Трептов-парку.



Окремий невеличкий стенд відведений під експозицію ОУН - УПА.



Наступний стенд кімнати-музею присвячений війні в Афганістані. На ньому розміщені унікальні документи та фотоальбоми волинян, які пройшли через афганське пекло, а також зразки військової форми та амуніції тих часів.



Завершує експозицію стенд, присвячений новітній військовій історії України, а саме подіям на Майдані та на сході країни.

Тут розміщені унікальні експонати амуніції активістів Майдану, фотографії загиблих Героїв, синів Волині. «Скоро один з наших вояків на сході, колишній учень восьмої школи, обіцяв привезти для експозиції музею шеврони українських військових підрозділів, які тримають оборону на сході», - зазначив Віктор Гуляницький.



Під час огляду Віктор постійно докладно розповідав про походження того чи іншого експонату, було видно, що людина - фанат своєї справи.

«Я хочу без політики висвітлити для майбутніх поколінь військову історію нашого рідного Волинського краю у всі часи та епохи.

У фондах моєї кімнати-музею, додає, ще багато експонатів радянської доби.

«Я продовжую займатись збором історичної інформації для майбутніх поколінь», - резюмував Віктор Гуляницький.

Наостанок він продемонстрував направду унікальний експонат, а саме лист учням Луцької загальноосвітньої школи № 8, написаний у 1970 році легендарним «безногим асом» Другої Світової війни, радянським льотчиком-винищувачем, Героєм Радянського Союзу Олексієм Марєсьєвим. В кінці листа стоїть автограф легендарного Героя, про якого відомий радянський письменник Борис Польовий написав свою знамениту «Повесть о настоящем человеке».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus