USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Відреставрували кримську садибу Лесі Українки

28 Жовтня 2010 08:22
У Балаклаві закінчили відновлювати будинок, де жила Леся Українка.
Як заявив журналістам директор ТОВ Аквалайн Плюс Сергій Небутов, під чиїм керівництвом здійснювалися відновлювальні роботи, "основним нашим завданням було це відтворення у первісному вигляді тих будівель, які були побудовані на початку XX століття", - пише Кореспондент.
"Оскільки всі ці будинки багато років простояли в напівзруйнованому стані без консервації і будівлі перетворилися на руїни, потенційно небезпечні для життя людей, було прийнято рішення розібрати будівлю за елементами", - сказав Сергій Небутов.
Це, за твердженням керівника підприємства, "дало змогу надалі, маючи перед собою елементи будівель, відновити фасади в такому ж вигляді, в якому вони перебували до демонтажу". "Нами були використані необхідні фотоматеріали того періоду, документи. Нам допомагали проектні організації та Центр історико-містобудівних досліджень у Києві. І ось за цими фотоматеріалами ми як би відновили історичну справедливість", - підкреслив Сергій Небутов.
У свою чергу науковий співробітник Центру історико-містобудівних досліджень Тетяна Бажанова заявила журналістам, що "це рідкісний випадок, можна сказати майже унікальний, для України, коли пам'ятник у такому важкому безнадійному з технічної точки зору стані відреставрований і відтворений. Тут відповідає історичній правді кожна архітектурна деталь".
"У будівництві головного корпусу дачі Соколової, де жила Леся Українка, використаний дуже оригінальний прийом. Ми, як історики архітектури, ні в літературі, ні в натурі не зустрічали ніде такого цікавого архітектурного прийому", - сказала Тетяна Бажанова.
Сьогодні підприємство продовжує реконструкцію ще двох будівель, після чого приступить до нового будівництва, щоб створити єдиний містобудівний ансамбль у стилі початку XX століття. У зв'язку з цим, керівництво Балаклави сподівається, що відроджений у Балаклавській бухті історичний куточок, зробить місто ще більш привабливим для туристів, завдяки чому вдасться поповнити місцевий бюджет.
"Це буде візитна картка для Балаклави і той проект, який розроблений, він прикрасить саме стару частину Балаклави, яка перетворюється на туристичний центр", - сказав журналістам під час огляду відбудованих пам'яток архітектури голова Балаклавської районної державної адміністрації Микола Харута. Як повідомлялося, 30 серпня міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко відкрив у Берліні меморіальну дошку видатній українській письменниці і поетесі Лесі Українці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus