USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Відвага та честь: у Луцькому замку представили історію українського лицарства

14 Травня 2017 10:35
Цьогорічною темою міжнародного культурно-мистецького дійства «Ніч музеїв – 2017» стало українське лицарство, відвага та честь захисників незалежності нашої Батьківщини від найдавніших часів і донині.

Мистецьке дійство за темою «Українське рицарство: відвага і честь» стартувало у Художньому музеї в Луцькому замку 13 травня о 20:00 і тривало до опівночі.

Поціновувачі мистецтва, які завітали на культурно-мистецький захід «Ніч музеїв», змогли зануритися у високе мистецтво, осмислити духовні поняття та пройнятися почуттям гордості за свою українську землю з її героїчною історією.

До слова, акція «Ніч музеїв» традиційно проводиться у Європі та Америці, а напередодні професійного свята колектив Художнього музею Луцька щороку запрошує друзів і однодумців до участі у цікавому проекті, що містить зазвичай презентації нових виставок, концерти, спільне осмислення актуальних тем тощо.

Цього року під час заходу визначальними стали теми звитяги, честі, духовної величі захисників України від найдавніших часів і донині. Зокрема, на акції були представлені твори історичного малярства Дмитра Стецька й Катерини Ганейчук.

Як пояснила завідувачка музею, заслужений працівник культури України, мистецтвознавець Зоя Навроцька, таку концепцію обрали не задумуючись.

«Ми поєднали двох художників, які різні за віком, за життєвим досвідом, але їх обʼєднує любов до України, знання історії, виключний смак виражальних засобів сучасного мистецтва. Так, Дмитро не переказує сюжет, не переповідає історію, а у своїх торах передає її суть, дух минувшини. Тому його твори інші, нагадують старі понівечені ікони. Тема лицарства була провідною у його творчості, саме тому багато творів присвячені українським лицарям: Богдану Хмельницькому, гетьману Мазепі, козацтву. Кожен його твір – це історія, сторінка поезії, дух України. Катерина ж працює по-іншому, в стилі львівської мистецької школи, вона прив’язується до технік народного мистецтва, але наповнює це сучасним звучанням. Вона вміло продовжує ідеї Дмитра», - наголосила Зоя Михайлівна.

Колориту дійства додавало звучання старовинної музики від гурту «Хорея Козацька».
Авторка творів Катерина Ганщук із трепетом розповідала про свої роботи та свого колегу Дмитра Стецька.
«Мені дуже шкода, що я одна присутня сьогодні на заході, адже планувалася презентація удвох, але Бог сам вирішує, коли і кого кликати. Коли ми з Дмитром зустрічалися, то багато говорили про історію, Україну. Я вважаю, що на сьогодні в державі немає важливішої теми, як українськість. Тому необхідно виховувати людей у цьому дусі. Ідеологічне виховання – це те, про що ми мало зараз говоримо. Історія мало вивчена, тому сьогодення приводить нас знову до помилок. Саме тому звертаємо увагу на лицарів за духом і народженням, які підняли країну у надзвичайно складних умовах. Сьогодні ми таких лицарів бачимо в незалежній Україні, які віддають найдорожче – своє життя за свободу. Тому про це необхідно завжди говорити. Центральна моя робота представлена відомими представника аристократичних родин», - розповіла Катерина.
Картини Дмитра Стецька:
Із вітальним словом виступила і народний депутат України Ірина Констанкевич.

«Дякую організаторам за ідею виставки та реалізацію проекту. Адже якщо засобами слова можна реалізувати ідею лицарства, про що сказано в класичній та сучасній літературі, то в малярстві це не розкрито. І те, що ви зібрали на цю тему свої полотна, в час, коли Україна перебуває у війні, то це має назвичайно важливе і виховне значення. Зокрема, весь наш медіа-простір заполонений чужими речами, не нашою культурою. Тому культура має бути тією силою, яка утверджуватиме історію, національну ідентичність і наші високостості духу, аби ми утверджувалися в майбутньому», - наголосила Ірина Мирославівна.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
! Показати IP 14 Травня 2017 11:13
Маємо чим пишатись! Українці ще з прадавніх часів, ще з долицарських, були відважними воїнами!
zeroprint22@outlook. Показати IP 15 Травня 2017 00:17
Колись було тай загуло.
лучанин Показати IP 15 Травня 2017 09:46
партійні збори міщан
Вітторіо, міщанин Лу до лучанин Показати IP 15 Травня 2017 21:50
безпартійним селюкам нє панять...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus