USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Волинські письменники: Про біль Майдану і моноліт української нації

19 Серпня 2014 19:00
Презентація книг «Гнів і біль» Олексія Добка, альманаху Ліги українських письменників імені Павла Чубинського «Перевесло» та книги «Майдан» Олександра Середюка відбулася сьогодні, 19 серпня.

До діалогу автори запросили письменників, представників місцевої влади та всіх охочих лучан.

Олексій Добко, автор книги «Гнів і біль», підкреслив вагу національної ідеї у наш час: «Весь час був вірним національній ідеї, іншого не визнаю. Тут ми повинні злитися в єдиний національний моноліт. Шкода наших хлопців, що гинуть сьогодні. Але Україна не загине. Буде на місці державному. Не знаючи історії, не бачачи правди, людина не може об’єктивно дивитися на світ, вона є сліпцем, робочою силою, якою легко може скористатися ворог. І ми письменники, вчителі повинні працювати на цій ниві. Наша Ліга сьогодні налічує 34 чоловіка. Але ми повинні працювати від душі. Без крові не родиться і дитина, і держава. Тому, те, що відбувається, у цьому винні і ми. Ми маємо написати від імені Ліги листа Президенту, щоб обмежити кількість російських передач. Є багато національних меншин, і кожна з них повинна мати свої години на телебаченні. Ми повинні об’єднати всі свої сили».
Представники влади у своїх виступах наголосили на важливості та актуальності патріотичних видань у часи інформаційної війни.

Хвилиною мовчання присутні пом’янули загиблих учасників АТО.

Заступник голови правління благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» та голова депутатської групи ЛМР «Новий Луцьк» Ірина Констанкевич розповіла: «Після того, як фондом було прийняте рішення про підтримку видання книги «Гнів і біль» та альманаху «Перевесло», ми мали розмову з автором, Олексієм Дмитровичем. Тоді він сказав, що письменник в душі повинен бути воїном. Ці слова стали смисловим ключем всієї нашої розмови. Бо за роки державності ми забули про те, що слово має бути войовничим, нести патріотичну ідею. Більше говорили про естетичні критерії та мистецькі домінанти. Та ситуація, яка є нині – результат того, що ми втратили патріотичну напругу, громадський струмінь, який повинен бути в поезії. І тому «Гнів і біль», «Перевесло», «Майдан» - це ті книги, які необхідні в школі, які потрібні молоді. Мимоволі згадуються слова Лесі Українки: «Ми повиннім повернути нації її мозок». Нам важливо дбати про майбутнє покоління. Ці книги мають бути і на Сході. Адже складна матеріальна ситуація – наслідок кризи духовної, кризи ідейної. Дякую авторам за книги, за лінію, яку вони утверджують своїм словом, якого найбільше бракує сьогодні. Ігор Петрович завжди наголошує на тому, що дистанція до тих, хто потребує допомоги, повинна бути якнайкоротшою. Тому, підтримуючи книгу в плані видавництва, ми будемо підтримувати її і в плані поширення, щоб такі книги були закуплені і дійшли до читача».
Василь Кушнір
, член Ліги українських письменників сказав, що символічно презентація відбувається у дні, коли Україна проголосила свою незалежність: «Герої не вмирають через те, що про них пам’ятають. Книги Олексія Добка «Гнів і біль», «Майдан» Олександра Середюка – якраз ті книги, де згадуються хлопці Небесної сотні, які загинули на Майдані за те, щоб пересічний українець відчував себе людиною, перестав відчувати себе рабом».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus