USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Як побудувати рідну хату». Рецепт газети «День» в Луцьку

7 Березня 2014 16:40
Фотовиставка газети «День» розпочала експозицію в бібліотеці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки сьогодні, 7 березня.

Виставку представила головний редактор газети «День» Лариса Івшина, яка, до слова, є членом наглядової ради університету. У Луцьку роботи «Дня» експонуються сьомий рік поспіль. Фотовиставка триватиме до 23 березня. Кожен охочий може безкоштовно відвідати її й побачити чудові світлини.

На стінах розміщені близько 120 світлин з числа переможців ювілейного XV Міжнародного фотоконкурсу газети «День», обраних з понад 2 тисяч надісланих фоторобіт. Особливістю цієї експозиції став окремий розділ, присвячений героїчному Євромайдану.

Виставка, яка експонується, стала ближчою до лучан завдяки співпраці газети «День» з благодійним фондом «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк».

Сама Лариса Івшина зізнається, що доля експозиція вирішувалась довго. Були сумніви, чи варто в цей нелегкий для країни час робити подібні заходи.

«Всі в цей час були в тривогах і гострих переживаннях. Але ми вирішили, що країні потрібні зараз і культурні проекти, і наше спілкування. Я дякую університету за традиційну гостинність, дякую благодійному фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» за таку участь в цьогорічному проекті. Цього разу ми її трохи змінили, бо не можна було виставити фотографії, які були в Києві восени. Був такий благосний стан і настрій, чудова, золота осінь. Не буду розшифровувати своїх причин тривоги, але вони були мотивовані. Ми не могли виставити цю фантастичну виставку без тих знімків, які зробили наші кореспонденти під час подій на Євромайдані. Якщо робитимемо конкурс цього року, я навіть не знаю, про що саме ми будемо її робити. Бо якщо минулий рік був складений з пазлів, ми розглядали деталі, то тепер це могутня енергетика дуже крупних подій», - каже редактор газети «День».


Вона зізнається, що сплеск народного протесту був прогнозований - лише було питання часу й результату.

«Я не можу сказати, що нічого не віщувало. Віщувало. Вже останніх років 20 я була в тривозі і думала, коли і чим це закінчиться», - каже вона.


Заступник голови правління фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк», проректор з навчально-виховної роботи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Ірина Констанкевич зазначила, що така мистецька й інтелектуальна подія, як фотовиставка газети «День» в нинішніх умовах дуже потрібна.

«Ви не могли не приїхати в такий непростий час, коли більше питань, аніж відповідей. І мені здається, що керувалися саме оцими бажаннями: ми - вас почути, а ви - нам підказати. І тому виставка газети «День», книги, газета і сама Лариса Олексіївна – тут, в нашому університеті», - пояснила вона.


Ірина Констанкевич відзначила й те, що в ці буремні дні особливо гостро стоїть питання, як саме українці мають будувати свою державу, на що сконцентрувати свою увагу. Йдеться про серію «Підривна література», яку в рамках фотовиставки презентували для глядачів.

«Якщо говорити про питання, які стоять перед усіма нами, то варто звернутися до серії «Підривна література» і пригадати, що в цій серії є книга Андрея Шептицького «Як будувати рідну хату». Мабуть, всім нам треба звернутися до цього питання: яким має бути наш новий дім. І відповідь на питання є саме в тій книзі: це мають бути і християнські, і національні цінності. І коли ми говоримо про рецепти цього будівничого процесу, то я хотіла б навести приклад газети «День». За 17 років, відколи існує газета, 15 років, відколи є фотовиставка, численна бібліотека, чимало віртуальних проектів, газета демонструє приклад того, як будувати рідну хату. І ще одна теза: «Все треба робити своїми руками». Спасибі вам за те, що ви все робите своїми руками, і показуєте нам, якою має бути правильна модель цього будівництва», - резюмувала Ірина Констанкевич.


Ректор Сідноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Ігор Коцан також відзначив труд Лариси Івшиної. З його слів, видання, яке щодня апелює до людських чеснот і наголошує на необхідності підвищувати інтелектуальність суспільства, можна назвати взірцем працьовитості й наполегливості.

«У нас є свій центр журналістики, і коли студенти жаліються, що в них багато роботи, то я завжди ставлю в приклад Ларису Олексіївну, яка протягом стількох років видає цю газету. Щодня, на українській, російській та англійській мовах. І щодня не втомлюється казати всім громадянам світу, що представляє собою наша молода держава», - вважає він.


Привітали Ларису Івшину в Луцьку й представники влади. Зокрема, на зустріч прибули голова Волинської облдержадміністрації Григорій Пустовіт, перший заступник голови обласної ради Олесандр Пирожик та перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук.

У рамках акції «Подарунок рідній школі» після завершення презентації усі 27 шкіл Луцька отримали у подарунок від Благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці - Новий Луцьк» новинку з серії «Бібліотека газети «День» - збірку «Підривна література». Також Лариса Олексіївна згадала про те, що благодійний фонд здійснив передплату газети «День» для усіх міських бібліотек.

Довідково:
Міжнародний Фотоконкурс газети «День» проводиться щорічно від 1999-го року. Це найбільш масштабний соціальний проект газети, що поряд з іншими культурно-просвітницькими ініціативами видання (Бібліотекою «Україна Incognita», Літньою школою журналістики «Дня», премією ім. Джеймса Мейса «Громадянська позиція» та ін.) став уже її візитівкою.
Усі п’ятнадцять років Фотоконкурси «Дня» були і залишаються найбільш зрозумілим та демократичним засобом ідентифікації українства.
У Фотоконкурсі беруть участь як художники-професіонали, так і аматори-початківці з усіх куточків країни. Щороку «галерея на колесах» подорожує Україною. І обов’язкова зупинка – у Луцьку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
бла бла бла Показати IP 7 Березня 2014 19:43
підскажіть хто координати фотографа, який фоткав у залі))
до бла бла бла до бла бла бла Показати IP 9 Березня 2014 15:28
Ви про якого фотографа? Там їх було кілька
студентка Показати IP 7 Березня 2014 19:45
да я теж хочу дізнатись що то за фотограф був, фотографував уже під час зустрічі із студентами, будь ласка підскажіть і мені
25 Показати IP 8 Березня 2014 12:27
ВН, так розхвалюючи "День", якось не гріх би й активне посилання на їхній сайт дати, га? http://www.day.kiev.ua/uk

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus