USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинський театр поставив «Одкровення від Мазепи»

26 Жовтня 2009 11:33
У Волинському обласному академічному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка відбулася прем’єра вистави «Одкровення від Мазепи». Її постановником став режисер Петро Ластівка. Про це 26 жовтня інформує репортер «Волинських новин».
Режисер Петро Ластівка поставив цю  виставу за мотивами драми Олелька Островського «Гетьман Іван Мазепа».
Із постаттю гетьмана Івана Мазепи глядачі познайомилися, коли той на Гетьманщині щедро роздавав кошти на підтримку церков, освіти та культури. Актор Адам Даценко зобразив Мазепу у час, коли Україна стояла між Польщею та Московщиною під час Північної війни.

Окрім політичних баталій, глядачі стали свідками і любовної історії між гетьманом Мазепою та його коханою, юною Мотрею Кочубей. Її роль зіграла акторка Людмила Савош.
А ось шквал оплесків раз-по-раз діставався актору Олександру Якимчуку, який виконав роль Семена Палія.
До речі, московіти у виставі – Петро І (актор Ігор Зінчук) чи князь Меншиков (Ігор Натанчук) розмовляли українською мовою. Глядачі зізнавалися, що чути українську мову з уст московського царя було трохи незвично.

Особливою напруженістю відзначилася сцена забирання пірнача у Семена Палія та пізніше його заковування у кайдани. Мазепа каже Палію: «Нам з тобою, Семене, тісно на Україні. Ми хочемо її врятувати, але шаблею, по-гультіпацьки цього робити не можна».
Також із уст гетьмана лунають слова про об’єднання Лівобережної та Правобережної України: «Нам треба вибратися із мужланства до Європи». Відродження нації він вбачає у мудрості, у вивченні мов, а для цього, мовляв, треба час миру, а не війни. А козацькій старшині, на противагу йому треба воїна, демократії, свободи. «Ми можемо воювати все життя», – запевняють козаки.

Драматичною виявилася і сцена, коли цар Московщини Петро І, зрадивши умови Коломацьких статей, вирішив поєднатися із Польщею і знехтував тим самим інтересами України. Гетьман Іван Мазепа отримує ляпаса від Петра І. І обирає шведів як союзників. Ясно, що ні Полтавської битви, ні спалення Батурина на сцені Волинського театру не відбувалося. Натомість глядачам хотіли показати суперечливу, неоднозначну особу  Мазепи.
Декорації складалися із рухомих паралелепіпедів, котрі, залежно від сцени, ставали то кабінетом гетьмана, то королівським палацом, то класною кімнатою Києво-Могилянської академії.

Глядачі вітали акторів вигуками «Біс!» та «Браво», викликали на сцену режисера вистави та художників. А ось найбільше квітів дісталося юним «студентам Києво-Могилянської академії», яких зіграли діти.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus