USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як дипломований хімік стала книжковою феєю у Луцьку

12 Липня 2015 17:17
Вона мріяла стати хіміком, аби винайти вакцину від смертельної недуги – раку. Натомість, стала книжковою феєю у Луцьку - тепер допомагає лікувати душі лучан хорошими книжками. Детальніше читайте в матеріалі видання Слово Волині.

Усміхнене дівчатко, яке народилося і виросло у невеличкому селі Трикопці на Рівненщині у п’ять років навчилося читати і відтоді не мислить життя без книг.

Після навчання у Луцьку дипломований хімік довго оббивала пороги кабінетів потенційних роботодавців, але, на жаль, її знання були нікому не потрібні. Але якось побачила оголошення: «Потрібен продавець у книжкову крамницю». Відтоді в Луцьку з’явилася... книжкова фея. Вона порадить, що почитати в спеку чи в дощ, яку книжку взяти в дорогу, який твір допоможе самотній бізнес-леді закохатися і переконає кожного, що «Тореадори з Васюківки» – найкращий книжковий антидепресант.

Наталія ПУШКА «живе» у книгарні «Ліра», що на «Книжковому пасажі» в Луцьку. Коли ми вперше зустрілися, я зрозуміла, що книги вміють усміхатися, а вдруге побачила Наталю, коли за столиком біля крамнички вона читала книгу «Ідеальний мозок» Діпака Чопри, американського лікаря і письменника, який написав чимало про духовність і нетрадиційну медицину.

– У дитинстві, щоб знати якомога більше, читала все. Коли до рук потрапляла цікава книжка, то читала ночами. Приємно, що і мій чоловік поділяє це захоплення, ми обоє книгомани. Він у вихідні й на роботу до мене приходить, щоб разом почитати, – розповідає Наталя.

– Думаю, що власницю крамниці під час співбесіди зачарувала моя усмішка, а ще доклалася.... сила наміру, – припускає Наталка. – Ви чули про неї? На думку ізотериків, сила наміру стоїть над мозком і впливає на наше життя. Думаю, що саме вона привела мене до книг, які за три роки стали рідними й близькими.

Наталя стверджує, що молодь зараз читає дуже багато. Популярнішою стає й українська книжка, зокрема, твори Світлани Талан, Ірен Роздобудько, Ірени Карпи, Андрія Кокотюхи, Сергія Жадана, Любка Дереша, Василя Шкляра. Серед читачів популярні й волинські письменники – Володимир Лис, Жанна Куява, Надія Гуменюк, які засвітилися завдяки «Коронації слова», а от Оксана Забужко – непростий автор, до неї потрібно дорости.

Наталя Пушка каже, що якби їй запропонували організовувати в Луцьку презентації книг, вона найперше запросила б українських авторів, а саме Світлану Талан, Дарію Корній, Юрія Винничука та Олену Печорну.

Сама ж Наталка, яка достеменно вивчила асортимент у своїй книжковій крамниці, розповідає, що перші місяці роботи читала просто запоями, а тепер на вибір чтива часто впливає настрій, погода, пора року.

Так, для відпочинку радить книгу французького письменника Пітера Мейла «Хороший рік». На думку книжкової феї – легко написаний, атмосферний і, одночас, непорожній роман.

Або «Рік у Провансі» цього ж автора. До роздумів і пізнання спонукатиме читання Айн Ренд, зокрема твір «Атлант розправив плечі» – «тритомник, антиутопія, шикарно написана, класна, ніколи б не подумала, що жінка так може писати. Чого лише вартий її монолог про гроші!».

Восени хочеться легкого чтива, а іноді навіть депресивного: Кафка, твори якого дуже глибокі, буде ідеальним; взимку – будь-яка книга в задоволення; влітку – це поезія Ліни Костенко, Омара Хайяма і Оскара Уальда, а навесні – смакуватимуть філософські речі, адже природа пробуджується і разом із нею оживає людина – хочеться стрибати, бігати і радіти життю.

– Зараз літо, тому хочу запропонувати кілька книжок до прочитання. У дощ, щоб по спині мурашки побігли, це може бути трилер Жана-Крістофа Гранже. У спеку візьміть до рук роман «Шантарам», щоби вловити терпкувато-пряний дух Індії; дорога мине непомітно за читанням «Замку» чи «Процесу» Кафки. Ввечері з коханою людиною читайте вголос «Тінь сови» Шкляра, а діткам – Всеволода Нестайка, бо його «Тореадори з Васьківки» – це найкращий антидепресант навіть для дорослих. А ще – «Джеймс та гігантський персик» Рональда Даля, де гарно описана дружба. Для підлітків раджу «Клас пані Чайки» Малгожати-Кароліни Пєкарської, «Хрангели» Ніки Ініної, – ділиться досвідом лучанка.

Три роки життя серед книг спонукали Наталію Пушку завести диво-книжечку, яку вона іноді читає лише чоловікові.

– Це «Просто книжечка», куди ось уже чотири роки записую власні думки. Зазвичай роблю це після прочитання чергової книги, яка мене зачіпає. Пишу лише від руки. Вважаю, що завдяки рукописам не втрачається зв’язок між тим, що пишеш і про що думаєш, – переконана лучанка.

Крамничка на «Книжковому пасажі» стала для Наталії Пушки таким собі ідеальним світом і «далі книги вона поки себе не бачить».

– Настільки прилипла до цього місця роботи, – зізнається співрозмовниця. – Я не просто продаю або читаю книги. Тут знайомлюся з неординарними людьми, які змінюють мене. Як і книги, які ці люди радять прочитати.

Тамара ЗУБЕНКО

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Павло Показати IP 12 Липня 2015 20:13
Дуже приємна особистість. Часто здійснюю покупки у даному магазині. Раджу всім.
Співвласник Показати IP 12 Липня 2015 21:33
Вітя Буденко, коли борги повіддаєш?
Анонім Показати IP 13 Липня 2015 10:07
Чарівна продавчиня!
Аня Показати IP 15 Лютого 2016 17:04
О, моя книжка № 1) Це Шантарам Грегорі Робертса, зараз читаю продовження "Тінь гори". Довго чекала на вихід книги, купувала тут https://www.booklya.ua/book/shantaram-2-ten-gory-123049/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus