USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Як ми сформулюємо нашу історію, так сформуємо наше майбутнє», - Іван Малкович у Луцьку

17 Квітня 2018 22:00
Письменник та видавець Іван Малкович в жодному слові не покривив почуттями, він дуже цільний у тому настрої, що називається уболіванням за добротою і лагідністю життя, у кожному образі він являє свіжість та вишуканість. Вихід його першої поетичної збірки «Білий камінь» схвально привітала видатна поетеса сучасності Ліна Костенко, назвавши Івана Малковича «найніжнішою скрипкою України». Багато років поспіль його визнають найкращим українським видавцем, а видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» найкращим видавництвом України. До того ж видавець є співавтором перекладу всіх частин «Гаррі Поттера», який вважається кращим.

Зустріч з письменником лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка, видавцем, власником та директором видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іваном Малковичем відбулася 17 квітня у Палаці культури.

«Дорогі хлопчики й дівчатка, зайчики й каченятка», - звернувся на початку зустрічі до присутніх у залі Іван Малкович. Зауважимо, що послухати «батька» українського «Гаррі Поттера» прийшли як дорослі, так і дітлахи.

Він відзначив, що Волинь – дивовижний край, а Леся Українка його чи не найулюбленіша українська письменниця.

«Вікно можливостей» та «додаткова вартість – любов»

«Я роздумую про сучасні швидкості, як нам її бракує в тому історичному вікні можливостей, яке у нас з’явилося. Зараз світ дуже технологічний, зокрема китайці будують 57-поверховий будинок за 19 днів, потяги мають швидкості до 450 кілометрів, тому хочеться, щоб ми скористалися цим шансом на драматичному витку нашого українського буття. Цей виток дає можливість не загортати все в папірчики, а ворога називати ворогом, а не братом, він полегшує і дозволяє налагодити все в державі швидше і якісніше.

В залі знаходиться багато різних людей, але як з цих людей зробити колектив, який повинен створити додаткову вартість – любов – те, що ти не оплатиш ніякими грошима та часом. Можна платити великі зарплати, але якщо людина має сердечну охоту, то вона може сидіти над час з такою любов’ю, що ця книжка, якщо вона робить книги, буде краща», - зазначив Іван Малкович та задався питанням, як створити додаткову вартість – любов у всій Україні.
На його думку, потрібно зосереджуватися на чомусь позитивному, бо критикувати і розвалювати –мастаків мільйони, а надто політиканів, які всі в один голос говорять, що вони чудові і все скоро буде краще, але стає ще гірше: «Створюються якісь ситуації, коли одна звихнена голова каже, що вона хоче підірвати Верховну Раду і люди шкодують, що вона не підірвала. Ну невже люди не дивляться далі: якщо це б сталося, як в вірменському парламенті, де 5 автоматників розстріляли всіх і туди прийшли росіяни, то в нас було б ще гірше, ніж є зараз», - каже видавець.
«Як ми сформулюємо нашу історію, так ми сформуємо наше майбутнє»

Іван Малкович говорить, що майбутнє України залежить від того, яких діячів ми будемо вивчати у школах, щоб діти рівнялися на них – таким чином формуватиметься майбутнє.

«Недаремно у своїй шевченківській промові я багато говорив про Тараса Шевченка, адже я хотів зробити перший крок: говорити про речі, які ми ніби всі знаємо на зубок, але показати їх з іншого несподіваного боку. Як цей хлопчик без мами і тата, який мав нульові шанси, ходив напитував маляра, щоб той його навчив краще малювати.

Цей талановитий хлопчик приходить до чоловіка, який має гроші, - Енгельгардта – моє покоління навчали, що це дуже негативний тип, але уявіть, якби Шевченко не зустрівся з ним: пан 4 роки платить за навчання і тому він не хотів його віддавати, адже хотів мати свого особистого художника. Здається він продав його за суму, яка вартує 45 кілограмів срібла, на сьогодні це близько 28 тисяч доларів», - розповів письменник та додав, щоб всі стани суспільства були дружні, адже люди, які «вибилися» і мають трохи грошей – це не вороги тих, хто не має, адже багато з них є чесними людьми, які вміють працювати.
Вікно можливостей в українській історії

Зі слів Малковича, вікном можливостей в українській історії скористався Ярослав Мудрий, який повіддавав своїх доньок у Францію, Норвегію та Угорщину. Він заповідав своїм синам жити в мирі і деякий час після його смерті був тріумвірат – вони правили не змагаючись. За Ярослава була введена письменність, зокрема найважливіший алфавіт для України знаходиться на графіті у Софії Київській.

«Ярослав Мудрий скористався вікном можливостей, як ніхто інший, адже наша королівна поїхала до Франції, в її лоні визрівали майбутні французькі королі, проте тодішній французький король не вмів писати, а ставив хрестик. Пройшло тисячу років і за цей час ми, на жаль, не такі, як були у той час. Зараз ми їдемо у Францію за наукою та якимись прикладами, тобто за ці тисячу років ми не дали такої потуги, на яку були спроможні», - з сумом каже лауреат Шевченківської премії.

Окрім того, наприкінці квітня буде 100 років, як до влади прийшов гетьман Павло Скоропадський – він правив лише 7 з половиною місяців.
«Цей чоловік мав в крові гени українського гетьмана, але він був російським дворянином. Проте, прийшовши до влади, Скоропадський створив українські банки, гроші, скасував російський рубль. До того ж він створив академію наук, університет в Києві та Кам’янці. Павло Скоропадський хотів, щоб армія перейшла на українську мову. Проте відсутність у нього ідеологічної стрункості відіграла погану роль і він не втримався. Коли знову приходить Винниченко, Петлюра, то вони хочуть скасувати академію наук, оскільки це гетьманщина, бо це погано, на щастя, вони цього не зробили», - розповідає Іван Малкович.

Він зауважує, що Україна втрачає найцінніший скарб – молодь, яка їде закордон і часто там залишається.
«Важливо, щоб ми були сучасними і все робили вчасно»

Письменник звернув увагу на те, що сучасний світ потребує сучасних знань, швидкостей та можливостей, тож він перейшов ближче до книг, аби зацікавити дітей.

На прикладі книги «Снігова королева» він продемонстрував роботу талановитих українських IT-шників: взявши до рук планшет, за допомогою звичних рухів Іван Малкович показав, як можна змусити падати сніг, зробити фотографію, щоб твоє обличчя стало обличчям Кая чи Снігової королеви.
«Ця казка оживає. Я робив її з молодими людьми, але для мене вони найбільші чарівники, оскільки я знаю, як пишуться казки, як пишуться вірші, але я не розумію, як вони за допомогою цифр можуть зробити ось це диво. Над створенням ось цієї книги працювали півроку 15 людей. Ми можемо слухати її, читати та змушувати все рухатися», - пояснив видавець.
Іван Малкович каже, що вже не раз говорив, що за допомогою сучасних гаджетів Бог готує людство до великих мандрівок, оскільки за їхньою допомогою можна все забрати з собою – від фотографій до книг: «Добре, якщо їхати в інші країни, а якщо летіти на інші планети, а це буде не так і далеко, то ми зможемо все забрати».

«Наша мова не працює на повну потужність і не підпускає до себе багато нових слів»

«Ми боїмося, щоб в мову просочувалися неологізми, сленги. Я розповідав, що коли я перекладав «Гаррі Поттера», то хотів, аби мова героїв була дитячою, щоб діти не говорили, як професори філології. Українським перекладачам це робити набагато важче, адже в інших країнах, зокрема США, Німеччині є багато мультфільмів, в яких велика кількість готових фразеологізмів, - їх перекладач може використати, а ми часто мусимо створювати якісь неогологізми, оскільки сленг створюється у низькому середовищі. Наша мова не працює на повну потужність і не підпускає до себе багато нових слів. Англійська мова щороку поповнюється до 20 тисяч нових слів. Якщо наша мова хоче виживати, то теж має поповнюватися новими словами», - переконаний лауреат Шевченкіської премії.

Окрім основного виступу, кожен присутній міг задати питання, а насамкінець Іван Малкович роздавав автографи.

Олександр Зелінський
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Світлана Показати IP 18 Квітня 2018 09:12
Прекрасі світлини! А хто автор? Теж Олександр Зелінський?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus