USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Завідувач музею у Колодяжному розповіла, чому захворіла Леся Українка

25 Лютого 2011 12:21
Леся Українка захворіла на туберкульоз, тому що пила молоко від хворої корови.
Про це розповіла заслужений працівник культури України, завідувач Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки Віра Комзюк, – пише газета «Експрес» за 24 лютого.
За її словами, відомий доктор медичних наук і літератор Юрій Щербак довів у своїх працях, що мати не годувала груддю Лесю, коли та народилася, бо в неї не було молока.
«Тому їй давали коров’яче молоко, розведене водою, – каже Комзюк. – І нібито через молоко від корови, хворої на туберкульоз, пішло зараження – Леся захворіла на сухоти кісток».
Вона також нагадала відомішу версію хвороби поетеси – внаслідок застуди.
«Її сестра Оля згадує, що якось та пішла на річку Стир подивитися на свято Водохреще, – повідомила завідувачка музею, – і дуже намочила ноги, бо понад годину простояла у холодній воді».
Як стверджує Комзюк, пізніше Леся занедужала ще й на туберкульоз легенів.
«Два місяці вона не відходила від свого коханого Сергія Мержинського, який хворів на сухоти відкритої форми, – додала науковець. – Він помер, а Леся Українка захворіла й опісля дві зими лікувалася в Італії».
Крім того, Віра Комзюк назвала міфом чутки про «особливі» взаємини Лесі Українки й письменниці Ольги Кобилянської.
«Як можна, зустрівшись двічі за все життя, бути лесбіянками?! – переконує завідувач музею. – Одного разу бачилися тиждень і другого – стільки ж! Це міфи. І Леся Українка, й Ольга Кобилянська поважали одна одну, підтримували – як могли».
Ольга Кобилянська, стверджує Віра Комзюк, любила письменника Осипа Маковея, але, за її словами, «щось там у них не склалося».
«А в стосунки Лесі Українки з Климентом Квіткою (чоловік Лесі Українки, – «ВН») постійно втручалася Олена Пчілка (мати Лесі Українки, – «ВН»), – розповіла науковець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Л А Д О М И Р Показати IP 25 Лютого 2011 12:30
забули сказати, може корову москалі підсунули? :) вони ж у всьому винні. Ги ги.
Прохожий Показати IP 25 Лютого 2011 12:45
От читаєш такі дурниці і, навіть, писати коментар не хочеться. Знаю Комзюк особисто, колись мав справу. Але думаю для чого ось такі розмови:пані Комзюк, можливо ви робили аналіз того молока, що пила Леся Українка в дитинстві, чи, можливо ви доіли цю корову, яка ще і досі дає таке молоко? Я розумію, якби це зробили якісь науковці - базуючить на якихось дослідженнях, аналізах накінець! Або це сказала б людина, яка знала (причому точно), коли поетеса захворіла, і від чого та які були наслідки. А тут тут розповіла! Та розповідати можна багато та про, що хочеш і про кого хочеш, але вдома або із подругами. А тут... ну до чого такі розмови, лише тому, що ти завідувач Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки? Мали б совість говорити в такий час та таке про нашу справжню Українку!
Читач Показати IP 25 Лютого 2011 13:05
І до чого ваш коментар? Не хочеться вам писати - то й не пишіть краще. Комзюк запитали - вона відповіла. Вона що, мала відмовитися говорити? І думаю, не напрошувалася вона на інтерв'ю "лише тому, що ти завідувач Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки", а прийшли - і попросили розповісти. Зрештою, хіба вона щось не так сказала? З приводу корови - не собі ж вона приписує інформацію, а посилається на Щербака. Ваш коментар не обґрунтований.
Ната Показати IP 26 Лютого 2011 02:21
Те, що Леся могла захворіти на туберкульоз через молоко від хворої корови - досить відоме припущенння в наукових колах. просто, хто читає літературу тільки за шкільною програмою, цього не знає (то Прохожому!). А приносив те молоко батько Лариси.
земляк Показати IP 2 Березня 2011 19:11
До 140-річчя від дня народження Лесі Українки. В мужика землянка вогка, В пана хата на помості; Що ж, недарма люди кажуть, Що в панів біліші кості. У мужички руки чорні, В пані рученька тендітна; Що ж, недарма люди кажуть, Що в панів і кров блакитна! Мужики цікаві стали, Чи ті кості білі всюди, Чи блакитна кров проллється, Як пробити пану груди?" «Давня казка». Українка Леся Геніальна поетеса. Пророк.
лесезнавець Показати IP 3 Березня 2011 20:00
"Чи блакитна кров проллється, Як пробити пану груди?" ...поэтесу цікавить, що буде в результаті фізичного насилля по відношенню до буржуйчиків. І ці ідіоти пропагують її екстремістську поезію...
ЩАСЛИВА Показати IP 26 Жовтня 2011 21:13
А ось до чого тут ті "лесбіянки"зовсім не розумію!Як про таких людей можна таке писати?ГАНЬБА....
Анонім Показати IP 9 Квітня 2015 11:20
Леся Українка захворіла від того що прмочила ноги на водохерщі!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus