USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Збереження історичного Луцька, чи власний піар чужими руками

26 Серпня 2015 14:22
Краєзнавці Волині кажуть, що їхніми руками політики Луцька присвоюють собі заслуги турботливих посадовців, які, буцімто, дбають про збереження історичної частини обласного центру. Як приклад, - називають вулицю Крилова.

Цю проблему озвучили під час засідання робочої групи громадськості та краєзнавців спільно з постійною комісією міської ради з міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму з питань збереження та розвитку історичного середовища міста Луцька вчора, 25-го серпня.

Нагадаємо, під час ремонту вулиці Крилова у Луцьку відкопали старе польське мощення дороги, так звану шашку Трилінського (двох видів), якою була викладена вулиця ще за Польщі. Зауважимо, що цей камінь поклали ще у 1938 році.

Тоді робоча група краєзнавців звернулася до Луцького міського голови Миколи Романюка з листом, в якому попросили розглянути можливість зберегти історичне покриття на вулиці Крилова, доки ще не пізно і все знову не закатали в асфальт.

Втім, як розповідає член групи Лариса Понєдєльнік, вони не отримали жодної відповіді, а вже через тиждень побачили розпорядження градоначальника, у якому він говорить, що необхідно берегти історичне місто.

«Тоді ми просили, аби бруківку зберегли, бо це наша історія, а в Луцьку були випадки, коли її закатували в асфальт і ми не хотіли, щоб цього разу вийшла подібна ситуація. Втім, не було жодної реакції. А через тиждень після нашого звернення ми бачимо, що мер виступає, буцімто, зі своєю ініціативою зберегти історичний вигляд вулиці», - розповідає краєзнавець.

Про «свою» ініціативу луцький мер розповів під час одного з інтерв’ю так: «Ми це збережемо для нащадків, для історії. Максимально використаємо цю бруківку». Про це інформували на офіційному сайті міста.

Такий стан справ обурив краєзнавців. Втім, вони зауважили, що краще так, ніж ніяк. Та підготували звернення до Романюка, аби той представив їм кошторис виконаних робіт та цю інформацію опублікували через інтернет-ресурс.

Додамо, свого часу під час реконструкції міських вулиць в історичній частині міста, Луцьку вдалося врятувати автентичне дорожнє покриття на деяких ділянках. Тоді владі пропонували продати старовинне мощення в інші обласні центри, а в місті зробити суцільні асфальтні або бетонні дороги.

Однак краєзнавцям і архітекторам вдалося відвоювати шашку Терлінського. Та значну частину того покриття таки закатали в асфальт.

Зауважимо, головна проблема відновлення такого старого покриття у тому, що в Луцьку немає фахівців, які можуть реставрувати старе мощення доріг, з чим і зіткнулися комунальники під час планування ремонту ще однієї давньої луцької вулиці - Лютеранської.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
лучанка Показати IP 26 Серпня 2015 19:42
Меру варто прислухатись до думки громади, принаймні перед виборами. А ні - оберемо нового!
лучанка Показати IP 27 Серпня 2015 00:50
Це сама некомпетентна влада за останні десятиліття. Яким треба бути ідіотом і мати наглість щоб далі лізти усім на новий термін, вони уявляють себе Путіном. Їм всерівно чим керувати майном, культурою, фінансами ... лиш би до корита.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus