USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Банківський рахунок Порошенка за роки президентства збільшився у 5 разів

7 Червня 2016 12:53
Президент України Петро Порошенко задекларував 62 мільйони доходів за 2015 рік, при цьому його банківський рахунок збільшився до 564 мільйони гривень, - пишуть «Коментарі».

Видання вивчило декларації про доходи Порошенка за останні три роки.

У 2013 році, коли він ще не був президентом, сума сукупного доходу Порошенка складала 51 мільйон гривень. На рахунках у банках у тоді ще депутата Порошенка зберігалися 114 мільйонів гривень.

У 2014 році доходи, тепер уже Президента України, істотно збільшилися.

Порошенко заробив за рік 368 мільйонів гривень. При цьому на його рахунках, на кінець року лежали майже 452 мільйони гривень.

У 2015 році доходи Порошенка впали до 62 мільйонів. Проте банківський рахунок збільшився майже до 564 мільйонів гривень.

Водночас, політичний рейтинг Порошенка тане на очах: за даними соцопитування йому не довіряє вже 48 % українців.

Deutsche Welle поговорила з експертами про успіхи і провали Президента України.
Крім того, видання Главком дослідило, куди зникають гроші українських банків.

Так, Національна поліція розкрила «масштабну фінансову аферу»: українські банки вивели понад 400 мільярдів гривень з вітчизняного фінансового ринку через австрійський банк. Десятки мільярдів з них вже втрачені для держави.

Астрономічні суми фігурують у кримінальному провадженні Головного слідчого управління Національної поліції України, матеріали якого частково оприлюднені у Єдиному реєстрі судових рішень. З них випливає, що протягом 2011 – 2015 років українські банки вивели з України понад 400 мільярдів гривень за допомогою представників австрійського Meinl Bank AG.

Кошти, за даними слідства, власники банків розміщували на кореспондентських рахунках австрійської фінустанови для подальшої легалізації в країнах ЄС.

Через «масштабну фінансову аферу», як її вже охрестили в Національній поліції, не сплачувались податки, а вітчизняні банки, що зазнали банкротства, перекладали збитки на Фонд гарантування вкладів фізосіб.

До списку спустошених фінансових установ, що переводили значні суми на кореспондентські рахунки Meinl Bank AG поліція включила: банк «Таврика» (переведено 26 мільйонів доларів); «Південкомбанк» (448,54 мільйона гривень та 38 мільйонів доларів); «Автокразбанк» (106 мільйонів гривень); «Міський комерційний банк» (59 мільйонів євро); «Фінростбанк» (72 мільйони гривень); «Терра Банк» (40,4 мільйона доларів); «Дельта Банк» (87,3 мільйона доларів); «Київська Русь» (50 мільйонів доларів; «Вернум Банк» (7 мільйонів євро) та інші, включно з банками «Кредит Дніпро», «КБ «Хрещатик», «Актив-Банк».

Лише згідно з підрахунками Фонду гарантування вкладів фізосіб та Національної поліції, сума неповернених коштів з кореспондентських рахунків Meinl Bank AG склала майже 750 мільйонів доларів та близько 60 мільйонів євро.

Проте, загальні втрати можуть бути значно більшими, оскільки фінансові оборудки українських банків з використанням австрійських рахунків вивчає не лише Національна поліція. Наприклад, Генеральна прокуратура окремодосліджує розміщення банком «Фінанси і кредит» 100 мільйонів доларів в Meinl Bank AG. А відповідно до судової суперечки, яку розглядав Вищий адмінсуд України, в цій же віденській фінустанові лежало близько 60 мільйонів євро «Міського комерційного банку». Своєю чергою, тимчасове керівництво «Інтеграл-банку» нещодавно написало заяву в поліцію про те, що колишній менеджмент здійснив розтрату на 500 мільйонів гривень на користь ТОВ «Енран-КМ», ТОВ «Енран груп», ПАТ «ІФК «АРТ Капітал» та згадуваного вже Meinl Bank AG.

Схема виведення та привласнення коштів українських вкладників через віденський MeinlBankAG працювала так: банки укладали із австрійською установою договори відповідального зберігання та забезпечення, надаючи у заставу всі суми на коррахунках, включно з відсотками та подальшими надходженнями. Застава слугувала забезпеченням кредитів, які MeinlBankAG укладав із третіми особами офшорами, що були пов'язані із власниками українських банківських установ. Середних: Melfa Group LTD (Беліз), Tandice Limited, Tosalan Trading Limited, Agalusko Investment Limited, Winten Trading LTD (Кіпр), Silisten Trading Limited, Nasterno Commercial Limited таінші.

Згодом, після невиконання позичальниками своїх зобов'язань Meinl Bank AG через суд списував кошти на свою користь.

Так, наприклад, відбулось з активами банку «Київська Русь», діяльність якого наразі вивчає не лише поліція, а і Служба безпеки України. Кілька років тому топ-менеджмент цього банку розмістив 44 млн. доларів на коррахунках у Meinl Bank AG. У червні 2015 року (за місяць до прийняття рішення НБУ про ліквідацію банку «Київська Русь») кошти були списані віденською фінустанову. Як з`ясувалось, ці гроші виступали заставою під кредит, який третя сторона – кіпрська фірма Tandice limited – не повернула австрійцям. За даними СБУ, засновником та бенефіціаром Tandice limited є акціонер та колишній голова правління ПАТ «Банк «Київська Русь» Володимир Братко.

Таким чином, «кінцевою метою (таких) дій керівництва банківських установ було одержання неправомірної вигоди для власників офшорних компаній, які отримавши кредитні кошти від Meinl Bank AG, не виконали свої кредитні зобов'язання», сказано в матеріалах слідства. А борги позичальників погасили українські банківські установи за рахунок коштів їх клієнтів. Ці фінансові оборудки, впевненні представники правоохоронних органів, стали одним із основних факторів, які призвели до визнання перелічених банків неплатоспроможними.

Варто зазначити, що для виведення коштів з України вказаним австрійським банком користувалися не лише банкіри, а й державні компанії. Так, відповідно до розслідування, яке здійснює Національне антикорупційне бюро, протягом листопада 2014 – грудня 2015 року держпідприємство «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» перевів на рахунки фірми Steuermann Investitions- und Handelsgesellschaft mbH в банку Meinl Bank AG 72 млн доларів. Ці кошти – оплата за закупівлю уранового оксидного концентрату. Детективи НАБУ підозрюють, що держпідприємство переплатило постачальнику не менше 20 млн. доларів.

В тому ж банку відкриті рахунки ще одного скандально відомого підприємства – Bollwerk Finanzierungs- und Industriemanagement AG. За даними НАБУ, топ-менеджмент ДП «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» в 2015 році продавав цій австрійській фірмі майже всю титанову сировину, яка вироблялась на державному підприємстві. При цьому вартість товару була на 15-55% нижче від світових середньоринкових цін. Загальна сума поставки склала майже 700 млн гривень, а втрати держави перевищують 100 млн гривень.

Нагадаємо, як повідомляла Deutsche Welle, правоохоронні органи Австрії зафіксували рекордну кількість заяв від фінустанов про підозру у відмиванні грошей, які стосуються громадян України. Так, протягом минулого року австрійські банки заявили правоохоронним органам про ймовірне відмивання грошей 197 українцями. У порівнянні з 2014 роком, ця цифра збільшилася в чотири рази.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Кейт Показати IP 7 Червня 2016 13:23
Люби друзи, ви лохи!!!
Ванька Показати IP 7 Червня 2016 13:34
Мене звільнили з роботи - виплатили вихідну допомогу. Мій рахунок збільшився в 6 разів. Але я нікому в цьому плані не цікавий. Інше діло - у власника багатомільйонного справжнього бізнесу (виробництво, а не "купі-прадай") збільшився рахунок. З економічної точки зору - це може бути зумовлене і призупинкою інвестування з відповідним накопиченням, що зумовлено президентством (бо ж буде інша стаття відразу - порах атжал бізнес, порах мутить бабки, а не президентствує) і багатьма-багатьма іншими логічними причинами. Хріново, що у нас багатий президент. Треба бідного. Ай, забув - бідні на цю посаду не попадають. Не треба нам президента. У нас і так з незапам'ятних часів на одного козака - 7 гетьманів)
Ася Показати IP 7 Червня 2016 14:00
Живемо по новому. Дожилися до ручки.Безбожно крадуть всі чинуші вплоть до найменшенького началника і творять ,що кому заманеться.Кругом своїх беруть, а їм дозволено все.А нас рабов карають за найменшенький непослух.
Скоро Показати IP 7 Червня 2016 14:13
початок кінця
Степан Показати IP 7 Червня 2016 14:22
На продовження енергетичной тематики-Росія не приймає на переробку ядерні відходи у звязку відсутньості платні України. А сьогодні "Нафтогаз" попросив "Газпром" відновити поставки газу на Україну- Міллер- "Да, действительно, вчера мы получили официальное письмо от руководителя "Нафтогаза Украины" с просьбой о возобновлении поставок российского газа. Речь идет от девяти месяцах: втором полугодии 2016 г. и первом квартале 2017 г. То есть обо всей предстоящей зиме и периоде подготовки к ней. Изменение настроений украинской компании понятно. Суточный объем реверса из Европы сократился в июне в 6,4 раза по сравнению с маем, и в 16,8 раза по сравнению с апрелем".
Дятел М.В Показати IP 7 Червня 2016 15:06
".....Президент України Петро Порошенко задекларував 62 мільйони доходів за 2015 рік, при цьому його банківський рахунок збільшився до 564 мільйони гривень, - пишуть «Коментарі»...." А народ тільки по штучному скачку курса долара кидонув в 3,5 - 4 рази !!! Народ ніщає, а народнообраний процвітає - парадокс України....
Коля Показати IP 7 Червня 2016 17:21
одні емоції слів немає
лучанин Показати IP 7 Червня 2016 20:01
що не бачили кого обирали? Наші слуги в державні органи для того і йдуть щоб збільшити свої накопичення. Савченко сидячи у руській тюрмі заробила сотні тисяч Грн за 2015р. Я працюючи рік у цій державі не можу заробити і 50000 Грн. Красти не маю де! Парадокс!!! Це українська дійсність. І оці злодюги нас ведуть до Европи??? Жах.
Реаліст Показати IP 9 Червня 2016 10:48
Як на мене, так дуже цікавим було б оприлюднення закордонніх банківських рахунків Президента.Тим більше там не гривні "лежать " ? Овшор його мать !!!!
реалії України Показати IP 10 Червня 2016 16:53
Політики всіх рівнів в Україні -брехуни, злодії і бандити ... Зненавиділа людей -політиків !!! Йдуть до влади , щоб чим побільше накрасти з корит- бюджетів... (коритяні патріоти- ідіоти)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus