USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Через посуху дорожчає зерно

20 Липня 2010 08:20
Світові ціни на зерно досягли максимуму за останні 13 місяців. Причина – посуха в Росії, Казахстані і державах Європи.

Про це 19 липня повідомив Комерсант

На минулому тижні ціна тонни м'якої озимої пшениці на Чиказькій товарній біржі піднялася ще на 8,3% в порівнянні з попереднім тижнем і досягла 219,65 доларів США за тонну. Це - найвища позначка з середини червня 2009 року.

Основна причина для зростання світових цін - посуха в ряді держав Європи, Росії та Казахстані, через яку виробництво зернових у цих країнах може виявитися нижчим за прогнози. Прогноз з виробництва пшениці в країнах Євросоюзу знизився на на 2,8%.

У Росії теж зкорегували прогноз збору зерна - з 97 до 85 мільйонів тон і не виключає його подальшого зниження. А європейські експерти вважають, що врожай пшениці в Росії не перевищить 56 мільйонів тон.

Крім Росії, одного з великих світових експортерів зерна, знизити постачання на світовий ринок можуть й інші великі виробники зерна. Так у Канаді посіви страждають від дощів, а в Австралії - від нашестя сарани.

В Україні за останні 2 тижні вартість збіжжя в зросла в середньому на 100-120 гривень за тонну ячменю - до 880 гривень та на 50 гривень за тонну пшениці - до 1200 гривень в залежності від сорту, повідомляє "Канал новин 24".

Аграрії запевняють - це позитивна тенденція для ринку і на ціни на продукцію із зернових вона не вплине.

“Частка борошна, пшеничного і житнього у собівартості продукції становить 15-20%. Тому не буде ніяких коливань в залежності від цін на пшеницю, а якщо будуть спекуляції, то є відповідні органи і хай вони цим займаються. А ми, аграрії, хочемо, аби виробник продав свою продукцію якнайдорожче”, - сказав генеральний директор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов.

Прогноз українського врожаю, за оцінками уряду, скореговано до 42 мільйонів тонн. Експерти ж оптимістичніші - за розрахунками профільних асоціацій, українці цього року зберуть 44 мільйони тонн зернових.

Цікаво, що голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський у своєму блозі 19 липня написав: «Если наш урожай не выгорит, как у русских, продадим дорого. И зернотрейдеры заработают кучу денег, и получат большой возврат ндс. Ура».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus