USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.50 39.85
  • PLN 9.70 9.86

Чому у волинян в розрахунках за газ з’являється заборгованість

19 Лютого 2016 11:35
Якщо споживач не повідомить своєчасно фактичні показання газового лічильника в газорозподільну компанію, для нього розрахунок сплати за газ формується
автоматично, згідно затвердженої урядом методики.

Про це повідомляють у прес-службі «Волиньгазу».

Одним із найпоширеніших проблемних питань, з якими волиняни звертаються до фахівців ПАТ «Волиньгаз» - чому у рахунку за газопостачання нарахована сума не співпадає із даними лічильника, звідки беруться незрозумілі показання, а відтак і з’являється заборгованість. Між тим, в усіх цих ситуаціях лише одна причина - споживач не подав показання лічильника, а тому газорозподільна компанія зробила автоматичні нарахування.

Як пояснили на підприємстві, розрахунковим періодом для кожного споживача вважається повний календарний місяць, а тому газорозподільній компанії необхідно мати повні дані про обсяг спожитого палива за цей період. Згідно Кодексу газорозподільчих систем, кожен споживач зобов’язаний щомісяця за станом на 1 число знімати показання лічильника та до 5 числа передати їх газорозподільній компанії. Це дозволить споживачу бути впевненим, що отримає рахунок без «зайвих» цифр, а лише на той об’єм газу, який насправді використав.

Газопостачальна компанія автоматично робить свої нарахування споживачу виключно у тих випадках, коли не отримує від нього фактичних даних. Такий розрахунок здійснюється на рівні планового місячного об"єму споживання на відповідний період, виходячи із того, до якої групи споживання віднесений споживач. Враховуються середньостатистичні дані використання палива у аналогічний період споживачем відповідної групи, з урахуванням типу будинку та газових приладів, які використовуються.

Якщо споживачі подали показання лічильника завчасно, то вони також побачать у своїх платіжках відмінні показання лічильника. «Коли споживач подає показання, наприклад 20 чи 25 числа, а до кінця місяця ще залишається кілька днів, то до фактичних показань газорозподільча компанія також донараховує використані куби до кінця місяця, адже протягом решти днів споживач продовжував користуватися газом», - пояснює заступник голови правління з обліку та балансів ПАТ «Волиньгаз» Андрій Карпомиз.

Однак, якщо споживач не зміг вчасно подати показання лічильник, це зовсім не означає, що тепер за енергоносій він змушений платити за тими рахунками, які автоматично були нараховані газопостачальною компанією. Споживач і надалі може сплачувати лише за реально спожитий газ. Для цього необхідно:

- Вказати у відривному талоні рахунку на оплату показання свого лічильника та дату їх зняття

- У будь-який зручний для споживача спосіб здійснити оплату згідно з вказаною у рахунку сумою до сплати

- Не забути наступного місяця вчасно передати фактичні показання лічильника.

Вказані у відривному талоні рахунку фактичні показання лічильника потрапляють в автоматизовану програму обліку. Виходячи із фактичних показань лічильника автоматично проводиться перерахунок споживання та заборгованості. Результати проведеного перерахунку будуть враховані при формуванні рахунку у наступному місяці.

Тому аби уникнути зайвих нарахувань та сплачувати лише за реально використане паливо необхідновчасно подати показання лічильника. Це можна оперативно здійснити наступними шляхами:

- через інтернет – за допомогою сервісу Особистий кабінет на сайті 104.ua;

- зателефонувавши до контакт-центру за номерами: 0332-280-104 та 0332-701-701 (працює без вихідних із 8.00 до 20.00);

- надіславши показання лічильника поштою на адресу [email protected];

- надіславши смс-повідомленням на номери 067-364-7-104 та 050-384-7-104 (у повідомленні потрібно вказати лише особовий номер та показання лічильника).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
опа Показати IP 19 Лютого 2016 13:05
дістали!!!
лучанка Показати IP 19 Лютого 2016 14:41
Хто дзвонив той знає що у Волиньгаз додзвонитися неможливо!!!!!
Оксана Показати IP 19 Лютого 2016 16:49
Я не розумію для чого нараховуваи автоматом, якщо не подав показники. Може люди місяць не користувались газом (десь поїхали наприклад). А вони беруть і нараховують. всеодно ж потім ходять перевіряють показники, так і звірять.
Отто Показати IP 19 Лютого 2016 18:01
Декілька разів вимагав у них надати мені ту Постанову Кабміну про затвердження методики на яку вони посилаються, але вони так і не надали. Навіть вихідні дані тої постанови відмовились повідомити. Скоріш за все її просто немає, а ця вакханалія з нарахуваннями виключно ініціатива "Волиньгазу".
777 до Отто Показати IP 19 Лютого 2016 22:57
чорним по білому в Кодексі газорозподільних систем написано - довго шукати нетреба
Отто до 777 Показати IP 20 Лютого 2016 08:07
Якщо не помітили, то мова ведеться про якусь Кабмінівську методику, а не на Кодекс. Цитата: "...розрахунок сплати за газ формується автоматично, згідно затвердженої урядом методики."
про Показати IP 19 Лютого 2016 18:07
Яке автоматичне нарахування за нормативом??? Мені автоматом за однокімнатну квартиру площею 30 м. кв. нарахували за місяць аж 920 (дев'ятсот двадцять) кубів газу.
Ольга Показати IP 19 Лютого 2016 19:45
Навіть, якщо і автоматично нараховують, то мабуть, підняти особову справу платника, яка є в програмі нарахувань, не так вже і важко. Там чорним по білому написано скільки газу використано в минулому році за той же місяць. Невже хтось поставив два котли? При такому відношенні до своїх обов'язків ми Україну не відбудуємо, а зруйнуємо.
Анонім до Ольга Показати IP 19 Лютого 2016 23:24
зате хтось побудує собі черговий palazzo
любопитний фінансист Показати IP 22 Лютого 2016 18:28
реєструйтеся на сайті проблем не буде, за електроенергію теж-красота

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus