USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Чим загрожують стрибки долара для українців

29 Вересня 2014 10:34
Упродовж бойових дій на Донбасі українці забрали з банківської системи третину валюти, - інформує ТСН.

Курс валют знову змусив багатьох хапатися: чи за гаманець, чи за валідол. Бо після двох тижнів затишшя, коли Нацбанк домовився з банкірами тримати курс гривні не вище 13-ти за долар, минулого понеділка на міжбанку він знову рвонув - до 15-ти. Хоч об'єктивних причин для такого ривка немає, хором кажуть експерти. Крім, двох очевидних - війна і спекуляція.

На початку минулого тижня країну охопила фінансова паніка: курс стрибнув на 30% і дотяг до 15 гривень за долар. Час йшов на години, банківська система ризикувала впасти і тому змушено перейшла на ручне керування. Нацбанк жорстко натягнув віжжі і обмежив купівлю валюти вп'ятеро – до еквіваленту 3 тисяч гривень в один день. Готівка в обмінниках зникла. Наступного дня вже президент Петро Порошенко зібрав банкірів та найбільших бізнесменів і, кажуть, звучно ударив кулаком по столу. Що казав - не переказують. Учасники зустрічі тікали від телекамер, але спекуляції припинилися і курс "замерз" на рівні 12 гривень 95 копійок.
У банків-спекулянтів "полетіли голови", першим став "Грін Банк". Його ліцензію скасували взагалі - таке собі суворе попередження іншим. "У випадку, якщо будуть продовжуватися такі речі, то як банки, так і клієнти, які будуть зривати валютний курс, отримають достатньо серйозну оцінку, я думаю, як з боку влади правоохоронної, так і з боку уряду та Національного банку також", - запевнив міністр фінансів Олександр Шлапак.

Тепер держава триматиме курс усіма руками. Хоча можливостей замало – впродовж бойових дій люди забрали з банківської системи третину валюти – 7 мільярдів доларів із 23-х. Не набагато краща ситуація з гривневими вкладами, тому фінансова система – "знекровлена". Щоб її наповнити грошима, столичний монетний двір друкуватиме гривні більше. Говорять про різні суми: від семи до 15 мільярдів. Та головні виклики ще попереду.

Війна не просто "вимиває" капітали з України та відлякує інвесторів. Терористи знищили гігантський шматок економіки - фізично. Зруйновані заводи й фабрики, підірвані мости й залізниці, пограбовані банки та малий і середній бізнес. Тож чимало з українців уже в найближчому майбутньому радітимуть навіть тонкому гаманцю. Експерти прогнозують, що безробіття до кінця року може сягнути 10 відсотків, а на Південному Сході – вдвічі більше – до 25%. Сьогодні в українських супермаркетах немає ажіотажу. Але тільки тому, що власники великих мереж заздалегідь скоротили свої витрати і поки що в змозі продавати харчі за звичними цінами. Скільки протримаються – невідомо.

Експерти стверджують, що ціни на продукти харчування до кінця року збільшаться у середньому на 20%. Але відчують це українці по-різному: залежно від того, на який сегмент товарів і послуг зорієнтовані. Прогнозують збільшення й ціни на послуги, в тому числі й житлово-комунальні. Тут основою підвищення буде вартість палива.

Утім, є й добрі новини. Природа і нові аграрні технології забезпечили Україні повну продовольчу безпеку. Врожаї цієї осені – рекордні і можуть сягнути 64-65 мільйонів тонн. Україна не просто з хлібом, але й залишається одним зі світових лідерів експорту зерна. Однак на наступний рік курс долара вдарить і по цій галузі, адже вартість паливно-мастильних матеріалів, добрив, насіння тощо пов'язана з курсом долара. І біда в тому, що супер урожай обвалив ціни на світовому рівні. Очікуваних прибутків не буде. Єдина надія, що збіжжя є куди продати. Європа відкрила нам свій ринок в односторонньому порядку.

Подальший вихід із кризи має тільки три складові - зона вільної торгівлі з Євросоюзом, негайні економічні та соціальні реформи, що зроблять нас привабливими для інвесторів, і гроші від західних кредиторів. Уже у вівторок будемо бачити, наскільки ефективні дії уряду та Національного банку. Це нам покажуть цінники на обмінниках.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анонім Показати IP 29 Вересня 2014 10:37
Врожаї цієї осені – рекордні і можуть сягнути 64-65 мільйонів тонн. Україна не просто з хлібом, але й залишається одним зі світових лідерів експорту зерна - кілька днів назад ті ж самі ВН писали, що зерносховища порожні.
Света до Анонім Показати IP 29 Вересня 2014 12:01
Только качество большинства собранного урожая низкое - фуражная пшеница. Голодными не будем, но цена на хлеб и муку вырастет, потому что дизель, бензин, газ покупаем в долларах, а вот доллар то и скачет.
Анонім Показати IP 29 Вересня 2014 11:13
" столичний монетний двір друкуватиме гривні більше. Говорять про різні суми: від семи до 15 мільярдів." - axxaxaxaxaxaxxaaaaxxxaxaa, тепер поділіть золотавютні резерви на масу гривні плюс свіжонадрукований бонус і побачите долар по 25
Анонім Показати IP 29 Вересня 2014 11:17
Скільки не кажи та кулаком не грюкай - не допоможе. Усе це звичайні адміністративні міри. Економікою тут і не пахне. Зате "чорний" ринок як працював так і далі працює.
долар до Анонім Показати IP 29 Вересня 2014 13:06
На межбанковском валютном рынке Украины в понедельник, 29 сентября 2014 года, торги по доллару открылись в диапазоне 13,50-14,00 гривны, сообщает Межбанк Украины онлайн.
ФРС до долар Показати IP 29 Вересня 2014 14:05
З радістю куплю валюту по такому курсу, наприклад, в Луцьку.
Млять Показати IP 29 Вересня 2014 12:43
Розкаркались! війна війною, але якби не ваші жлобські натури, які бігом напихають собі мошни всім чим можна, доларами, гривнями, єврами та змітають з полиць магазинів все мішками від сірників, до, пардон, прокладок, то й економічні кризи траплялись би значно рідше. На все життя не запасетесь, не накупитесь і не перехитрите, те що має бути.
Анонім до Млять Показати IP 29 Вересня 2014 13:00
Якщо люди не вірять у державу, яка їх може "кинути" ( таке вже було), то через те і купують валюту та змітають все з полиць. А взагалі держава і є люди, якими їх вона зробила і навпаки. Яку країну могли створити люди, які мріяли про ковбасу - і люди, які планували лише розікрасти колишнє республіканське майно. Ніяку ! Вони нічого і не створили. Лише взяли УРСР, обікрали до нитки і вийшла сучасна Україна.
Корінний лучанин Показати IP 29 Вересня 2014 20:18
ЖАРТ :Якщо долар скаче, то точно він не москаль.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus