USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Де придбати новорічну ялинку на Волині

20 Грудня 2013 12:12
Новорічну красуню волиняни зможуть придбати на спеціально облаштованих ялинкових ярмарках у містах і селах, в усіх лісництвах та в місцях проведення рубок формування. Вартуватиме зелена красуня, у залежності від зросту, від 50 гривень і більше. До слова, малозабезпечені та незахищені категорії населення отримають новорічні красуні безкоштовно.

Цього року Волинські лісівники готові запропонувати не лише волинянам, а й мешканцям інших областей понад 100 тисяч лісових красунь за, з їх слів, помірними цінами.

Так, щорічно у лісогосподарських підприємствах Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства створюються цільові плантації площею понад 360 гектарів для заготівлі новорічних ялинок, на них росте 1 мільйон 770 тисяч штук вічнозелених красунь, - інформують в управлінні лісового та мисливського господарства в області.

Враховуючи, що новорічні ялинки є лісовим ресурсом, за їх заготівлю необхідно сплатити збір до місцевих бюджетів, як за заготівлю другорядних лісових ресурсів. Заготівля новорічних ялинок відбувається на підставі спеціального дозволу – лісового квитка при наявності рішення районної комісії.
Ставки збору на здійснення побічних лісових користувань, заготівлю другорядних лісових матеріалів та використання корисних властивостей лісів затверджено рішенням Волинської обласної ради. Ставки збору для постійних лісокористувачів становить 6,6 копійки, а для тимчасових лісокористувачів та заготівельників - 26,3 копійки за дерево.

Закон, йдеться у повідомленні, чітко пише: новорічні ялинки належать до державних лісових ресурсів, так як деревина, ягоди, гриби, лікарські рослини. Але законодавство не передбачає заготівлю новорічних ялинок у порядку загального користування, так як це дозволено при заготівлі ягід та грибів. Заготівля новорічних ялинок відноситься до спеціального використання лісових ресурсів і є платною. Новорічні ялинки – державний лісовий ресурс. За його використання Податковим кодексом України передбачено плату, як збір за спеціальне використання лісових ресурсів. Ці кошти спрямовуються до бюджетів місцевого самоврядування.

Як і в попередні роки, реалізація новорічної сосни та ялини у передсвятковий сезон відбуватиметься із використанням електронної бирки для кожної лісової красуні. Електронні чіпи прикріплюватимуться до кожного деревця. Зняти їх без пошкодження чи переставити на інше деревце неможливо. У цій бирці зазначатиметься вся інформація про походження хвойного насадження: з якого лісгоспу та лісництва відпустили дерево, порода, висота.

З метою забезпечення охорони хвойних насаджень у лісових масивах постійно будуть проводитись рейди працівниками лісової охорони.

Новорічну красуню волиняни зможуть придбати на спеціально облаштованих ялинкових ярмарках у містах і селах, в усіх лісництвах та в місцях проведення рубок формування. Вартуватиме зелена красуня, у залежності від зросту, від 50 гривень і більше. До слова, малозабезпечені та незахищені категорії населення отримають новорічні красуні безкоштовно.

"Після зимових свят Волинські лісівники займуться переробкою ялинок та сосен, які не встигли продати. Після цього візьмуться за дерева, які прикрашали оселі. Усі вони підуть під ніж. За лічені секунди з дерева не залишається нічого, окрім щепи. Готову щепу змішують з тирсою і поміщають у спеціальні ємкості. Там щепа підсихає й поступово перетворюється на гранули. Переробники запевняють: це екологічно чиста й енергомістка речовина. Із ста ялинок отримують 0,6 кубічного метра паливної тріски. Тільки з переробки ялинок у Луцьку отримають близько 350 тисяч кубічних метрів паливної тріски, яка може замінити 131 кубометрів газу", - резюмують у повідомленні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus