USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Державна підтримка переселенців зі сходу – це подачка на хліб, - Констанкевич

14 Листопада 2016 15:01
Проблеми переселенців, оптимізація сільських шкіл – головні теми спілкування громади Березної Волі, що на Любешівщині, з народним депутатом України (від УКРОПу) Іриною Констанкевич. Зустріч відбулася днями, - повідомляють у прес-службі волинського УКРОПу.

«Немає школи – немає села»

Школі у селі Березна Воля – понад століття. Вона була відкрита ще за часів царизму – у 1910 році. Директор навчального закладу Любов Зімич розповідає, що зараз у них 43 учні, однак, упродовж наступних років очікують збільшення кількості першачків.

Та через нинішню освітню реформу такі «малі» школи, як ця, можуть опинитися перед загрозою оптимізації, що на практиці означає – скорочення. Тому не випадково, що це питання для педагогів – чи не першочергове.
«Найближча школа від нашого села за 5 кілометрів. Туди пролягає одна з найгірших доріг в районі. Як у разі закриття нашого освітнього закладу туди добиратимуться діти?» – каже Любов Зімич.

Депутат Верховної Ради Ірина Констанкевич зауважила, що укропівці всіляко намагаються допомогти громадам зберегти школи.

«Немає школи – фактично немає села», – говорить Ірина Мирославівна.

Нагадаємо, що саме після втручання народного депутата вдалося зберегти школу в селі Котуш Камінь-Каширського району. А загалом завдяки укропівцям на Волині від закриття вдалося вберегти 12 малокомплектних навчальних закладів.
Також зауважимо, що у парламенті Ірина Констанкевич працює в «освітньому» комітеті. За 2 місяці її роботи, вже напрацьовано 55 правок до законопроекту щодо освітньої реформи. А нещодавно при УКРОПі створили громадсько-експертну раду з питань освіти, головою якої також обрали Ірину Мирославівну. До складу ради увійшли фахівців у сфері освіти з усіх областей України.

Ціна підтримки державою переселенців – 440 гривень

У селі Березна Воля живе 5 сімей переселенців зі сходу України. Вони приїхали сюди півтора роки тому. Всіх їх об’єднують одні і ті ж самі проблеми: відсутність роботи, фінансова скрута та декларативна державна підтримка.

«Саме у Любешівському районі ці люди знайшли свій другий дім, саме тут їх прихистили місцеві, дали їм дах над головою і все що необхідне для життя. Але усіх проблем для того, щоб жити хоч трошки краще, вирішити все-таки не вдалось. Тому односельчани і вирішили прийти до громадської приймальні народного депутата із зверненням про допомогу», – розповідає помічник народного депутата України Ірини Констанкевич Сергій Неймарк.

«Дуже важливо, що селяни звернулись з клопотанням про допомогу цим сім’ям. Це свідчить про те, що небайдужість в серцях наших громадян не зникає», – зауважила Ірина Мирославівна.

Ці сім’ї переселенців, крім однієї, – багатодітні. Деякі як Наталія Курденицька з Краснодону, що на Луганщині, проїхали три області, поки знайшли постійну домівку. «Я – слюсар газових систем, тому зрозуміло, що роботи в селі за такою спеціальністю не знайдеш», – каже жінка.

Держава ж надає мізерну підтримку цій категорії громадян. Переселенцям виплачується лише 440 гривень на місяць на одну людину, але не більше як 2400 гривень на всю сім’ю. Однак, як пояснює мама п’яти дітей Христина Савченко, навіть ці кошти передбачені лише тим, хто офіційно працевлаштований або перебуває на обліку у центрі зайнятості.
Олена Герман з Донеччини говорить, що разом з чоловіком давно міркують над тим, як відкрити власну справу. Подружжя, хоч і має офіційну роботу, коштів на прожиття не вистачає. Зараз Олена працює економістом, а чоловік – у котельні.

«Хотіли започаткувати власну справу, бо в селі завжди можна щось придумати: чи курчат розводити, чи ще щось. Почали цікавитися грантовими програмами, які спрямовані на підтримку бізнесу внутрішньо переселених осіб. Але зіштовхнулися з проблемою, що всі фонди надають такі кошти з територіальною прив’язкою до конкретних областей. На жаль, Волині серед них - немає».

Ірина Констанкевич зазначила, що детально вивчатиме це питання і вже скоро запропонує свій шлях у розробці грантових програм для переселенців.

«Люди зі сходу опинилися у складних життєвих обставинах не зі своєї вини. І держава мала б це розуміти. Бо саме у компетенції нашого президента та уряду шукати всі можливості та ресурси і для припинення й досі невизнаної російсько-української війни, і для підтримки тих, хто від неї постраждав. А нинішня державна підтримка переселенців – це ніщо інше, як подачка на хліб. Ми проаналізуємо державну політику щодо внутрішньо переміщених осіб і оприлюднимо наші ініціативи у вирішенні питань цієї соціальної категорії громадян», – зауважила Ірина Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
вженема Показати IP 14 Листопада 2016 15:12
так усе в офшорах
нелучанин Показати IP 14 Листопада 2016 15:46
беруть ланку 1 га, сіють бураки
Йопрст Показати IP 14 Листопада 2016 18:46
А ти їм дай зі свого фонда -на роботу хай йдуть - ждуть покі їм хтось щось.дасть!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus